2024. január 27., szombat

Lindsay Galvin: A ​Titanic négylábú hőse + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Titanic történetét sok könyv és film feldolgozta már, ezúttal azonban egy olyan regényt hozott el nekünk a Manó Könyvek, ami gyerekek, fiatalok számára meséli el a történetet egy kislány és egy újfundlandi kutya, Rigel főszereplésével. Tartsatok velünk a tragikus, mégis izgalmas kalandon, és nyerjetek a turné végén ti is egy példányt a könyvből.

Sid, a fiatal hajósinas büszke arra, hogy a Titanicon, a valaha épült legnagyobb óceánjárón szolgálhat. Clara is kalandokról ábrándozik, ő azonban potyautas egy jóval kisebb hajó, a Carpathia poggyászterében. Itt ismeri meg Rigelt, a behemót, de annál kedvesebb kutyust, akit csomagként adtak fel a hajóra, hogy eljusson új gazdájához. Találkozásukkor még egyikük sem sejti, hogy milyen nagy szükségük lesz egymásra egy közelgő fagyos, vészterhes éjszakán.








Lindsay Galvin neve már nem volt ismeretlen számomra, de bevallom még semmit sem olvastam az írónőtől. Ezelőtt két könyve jelent meg magyarul: Darwin sárkányai és Barátom, az oktopusz. Ugyan mindkettőt beszereztem már egy vásár alkalmával, de eddig nem sikerült még egyiket sem sorra keríteni. Mikor azonban felmerült a turné lehetősége A Titanic négylábú hőse című kötettel egy másodpercig sem haboztam. Egyrészről nagyon szerettem volna megismerni már az írónő stílusát, másrészről nagyon kíváncsi voltam, hogy miként lehet a Titanic katasztrófájának történetét úgy adaptálni, hogy a 10-14 éves korosztály számára is élvezhető és izgalmas olvasmány legyen. Hogy átérezzék a tragédia súlyát, ugyanakkor ne traumatizálja őket az eset. 

Gondolom nagy titkot nem árulok el azzal, hogy minden várakozások ellenére a Titanic nevű óceánjáró luxushajó 1912.04.14-én elsüllyedt és 1500 ember halálát okozta ezzel. A hajótörténelem egyik legnagyobb katasztrófája, amely nem csak az áldozatok száma miatt, hanem a hajú "elsüllyeszthetetlenségének" mítosza miatt is mélyen bevésődött mindenki tudatába. A katasztrófa és a baleset a ami napig foglalkoztatja az embereket. Dokumentumfilmek és könyvek, kiállítások, hollywoodi alkotások és több történelmi regény is foglalkozott már a balesettel, így kíváncsi voltam, hogy az írónő mit hoz ki a témából. Azt hiszem, hogy ezen a téren Lindsay Galvin jelesre vizsgázott. Nagyszerűen adaptálta a történetet és összességében egy igazán izgalmas regénnyel örvendeztette meg az olvasóit. A Titanic tragédiáját már sokan, sokféleképpen feldolgozták, így nem könnyű újdonsággal szolgálni, de talán ez az első olyan regény, ami ténylegesen a fiatalabb korosztályt célozza meg. 

A Titanic négylábú hőse egy rendkívül izgalmas és szívbemarkoló regény a Titanicról és arról, hogy miként is válhat egy teljesen átlagos hajó teljesen átlagos utazóközönségéből történelmi jelentőségű hőstett és egy szeleburdi kislány az újdonsült barátjával miként válhat központi figurává a mentés során. 

A történet tulajdonképpen két szálon fut. Egyrészről bepillantást nyerhetünk egy fiktív szenátusi vizsgálóbizottsági kihallgatásba, ahol egy harmadosztályon szolgáló utaskísérő, Sid Daniels tanúvallomásában olvashatunk a tragédiáról és az ő megmeneküléséről. Nagyon tetszett, hogy a szerző jegyzetéből kiderült, hogy a karaktert az az utaskísérő inspirálta, aki ténylegesen utoljára hagyta el a Titanic fedélzetét és segédkezett a mentőcsónakoknál is. Ugyan a vele történt események egy része csak a képzelet szüleménye, ugyanakkor személyével a hajón szolgáló fiatalabb dolgozóknak is emléket állított. A szerző leírja, hogy ugyan az igazi Sidney Danielst nem hallgatták ki, de másokat igen, így az ő vallomását a többiek elbeszélései alapján írta meg. A kötet másik részében megismerhetjük Clarat, a szeleburdi fiatal lányt, aki egy véletlen miatt potyautasként kötött ki a Carpathia fedélzetén. Barátságot kötött egy újfundlandi kutyával, aki amúgy szintén a Titanic mítosz részesévé vált, hiszen akkoriban rengeteg újság cikkezett egy bátor ebről, aki az emberek magmentéségében segédkezett. Rigel karakterét ez a mítosz inspirálta. 

Nagyon tetszett, hogy az írónő nem ugrott azonnal a dolgok sűrűjébe, hagyott jócskán időt az olvasó számára és remekül felkészített minket a tragédiára. A baleset előtti napokat érzékletesen és rendkívül alaposan mutatja be. Biztos vagyok benne, hogy sok kutatás előzte meg a regény megírását. Látszik abszolút, hogy nem vette félvállról a feladatát, és bár ez egy ifjúsági könyv, talán még a felnőttek körében is megállhatja a helyét.

Maga a történet nagyon szerethető, Rigel például azonnal belopta magát a szívembe. Clara karakterét azonban bevallom én csak kevésbé tudtam megkedvelni. Ugyan az impulzivitása és ereje nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül Sid életét megmenthessék, de engem végtelenül zavart az önzősége és az, hogy nem törődött semmivel és senkivel, csak akkor, ha az az illető mondjuk érdekelte őt. Nekem hiányzott a regényből a karakterének a fejlődése, de ezt talán csak az mondatja velem, hogy túlságosan felnőtt vagyok az ő személyéhez. Ne értsetek félre, nem utáltam, vagy ilyesmi. Csak nem fogom a kedvenceim között számon tartani. 

Ugyan nem számítottam rá, de a táviratok engem nagyon megráztak. Belegondolni abba, hogy azok az emberek ott ültek, próbáltak segítséget kérni, egyre kétségbeesettebben próbálkoztak és végül látni azt, hogy realizálják, hogy nincs menekvés, egyszerűen borzalmas. Engem ez teljesen padlóra küldött. Nem vártam, hogy ilyen érzelmeket vált majd ki belőlem ez a regény. 

A kötet nyelvezete szerintem élvezetes volt, könnyen és gyorsan lehetett haladni az olvasással. Külön piros pont, hogy a kötet végén csomó érdekességet olvashatunk azokról a szereplőkről, akik megjelennek a regényben és a való életben is léteznek. Emellett találunk még egy táblázatot a morze jelrendszerről, egy felsorolást a rádiókódokról és egy rövid leírást a két hajóról is. A könyvben továbbá korabeli fénymásolatok is helyet kaptak, például egy vacsoramenün fénymásolta a Carpathia hajóról. Ezek hihetetlen módon hozzáadtak az olvasás élményéhez, én egyszerűen imádtam. 

Összességében talán nem lett a kötet akkora kedvenc, mint amennyire szerettem volna, de összességében így is remek olvasmányélménynek bizonyult. Ha szeretitek az ifjúsági történeteket, vagy kíváncsiak vagytok a regényre, akkor bátran ajánlom nektek Lindsay Galvin írását. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték


A Titanic tragédiája sajnos nem egyedi, sok hajókatasztrófa történt már az idők során. A blogjainkon található leírások alapján ezúttal tragikus sorsú hajók neveit keressük. A feladatotok az, hogy beírjátok a hajó nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a Rafflecopter dobozban megadott válaszokat pedig sajnos utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, ezután 72 órán belül kérünk visszajelzést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


LEÍRÁS

A hajó Vicksburgből az Illinois állambeli Cairóba tartott 1865. április 27-én, amikor a kazánjai felrobbantak. Az Észak és Dél között évekig tartó polgárháború befejeztével a katonák egy része úgy döntött, hogy a hazafelé vezető út egy részét gőzhajóval teszi meg. A probléma az volt, hogy így a megengedett 200 utassal ellentétben összesen 2500 fő tartózkodott a fedélzeten. A hajó annyira túlterhelt állapotba került, hogy mindkét kazán felrobbant, és a detonáció következtében kigyulladt a jármű. A hajó néhány óra alatt teljesen a Mississippi vize alá került.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

01. 25. Szembetűnő
01. 27. Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése