2024. február 15., csütörtök

Életrajzi sorozat a Naphegy Kiadónál (A lány, aki orvos akart lenni; A lány, aki kutató akart lenni; A lány, aki olimpiát nyert) + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Naphegy Kiadó kínálatában jelent meg az Életrajzi mesekönyv sorozat, amelynek célja, hogy a méltán híres és ismert hazai személyek életét közelebb hozza gyermekeinkhez. Ezen a turnén most a sorozatban megjelent kötetek közül hetet mutatunk be nektek. 
Tartsatok velünk, ismerjük meg Szabó Magda, Elek Ilona, Karikó Katalin, Kőrösi Csoma Sándor, Bálint György, Hugonnai Vilma és Kós Károly életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek az egyik mesekönyvet. 

Mindig is szerettem azokat a típusú könyveket, amelyek ismert emberek életét mutatják be kreatív, képes formában. Érdekesek, szórakoztatóak, és nem utolsó sorban természetesen tanító jellegűek. Olvasás közben szárnyra kap a képzelet és egy szempillantás alatt elképzelhetjük, hogy milyen is lehetett ezeknek az embereknek az élete. A könyv elolvasása után jó barátokként üdvözölhetjük az újonnan megismert karaktereket, akik innentől kezdve inspirációként szolgálhatnak a jövő generációja számára. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerhessék azokat az embereket, akik maradandó nyomokat hagytak hazánk történetében. Legyen szó mindenki kedvenc kertészéről, vagy az első női Nobel-díjas tudósunkról, mindannyian lenyűgöző életpályát tudhatnak magukénak. 
A Naphegy Kiadó sorozat már nem volt ismeretlen számomra, A lány, aki szavakkal varázsolt című kötet már a megjelenése óta a polcomon csücsült. Szabó Magda nagy kedvencem, így semmiképpen sem hagyhattam ki az ő történetét. Mivel nagyon szerettem olvasni az életéről mesei formában, így kíváncsi lettem a sorozat többi kötetére is.  Összesen 5 könyvről fogok beszámolni nektek. Az első bejegyzésemben Elek Ilona, Hugonnai Vilma és Karikó Katalin élete inspirált mesékről olvashattok. 

Kertész Edina: A lány, aki olimpiát nyert

Elek Ilona, a lány, aki olimpikon lett, mindannyiunk Csibije a magyar sport első női olimpiai bajnoka, hatszoros világ-, ötszörös Európa-bajnok.
Eredetileg zongoristának készült, és bár erről lemondott a vívás kedvéért, soha nem szakadt meg a kapcsolata a zenével. Négy nyelven beszélt és szenvedélyesen hitt az igazságban, amiért komoly áldozatok árán is kiállt.
Világklasszis volt, az egyik első sikeres sportolónő a férfiak világában, aki életre-halálra menő harcokat vívott a páston és azon kívül is.Vannak dolgok, amelyekben tájékozott vagyok, de a sport témaköre határozottan nem tartozik ebbe a kategóriába. Elek Ilona nevét már hallottam, de őszinte leszek veletek, sem sportágat, sem pedig életutat nem tudtam hozzá kötni. Így őszinte kíváncsisággal vetettem bele magam a történetébe. 
A kötet érdekes és izgalmas, Elek Ilona élete rendkívül inspiráló. A vívás a régi időben nem feltétlenül számított női sportnak, sokan furcsán néztek rá. Az édesapja sem volt boldog a lánya választása miatt, jobban örült volna, ha zongorista válik belőle. Amikor az edzője azt mondta neki, hogy ilyen tehetséges vívó csak 100 évente egyszer születik és megértette, hogy hagynia kell, hogy a saját útját járja.  Elek Ilona a magyar sport első női olimpiai bajnoka, hatszoros világ-, ötszörös Európa-bajnok.
Nagyon megkedveltem a személyét, inspiráló volt olvasni róla. 

A történet jól érthető, az illusztráció is nagyon szép. Külön imádtam, hogy a kötet végén egy dupla oldalon helyet kapott a többi női olimpikonunk, jó volt böngészni azokat az oldalakat is. Nagyszerű olvasmány minden gyermek számára, de főleg azoknak a kislányoknak, akik sportolnak és szeretnének magasra jutni. Elek Ilona története bebizonyítja, hogy ha sokat gyakorlunk és hiszünk magunkban és a tudásunkban a határ a csillagos ég, és az olimpiai aranyérem is meglehet. 

Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Hugonnai Vilma a lenyűgöző kitartás szimbóluma. Olyan korban született, amikor a nők még nem járhattak egyetemre. Más volt, mint a többi lány: mindenképpen tanulni szeretett volna, hogy orvos lehessen. Zürichben megszerezte az orvosi diplomát, ezt azonban Magyarországon nem használhatta. Csak ötvenéves korára sikerült elérnie, hogy a magyar egyetem orvosi karán is levizsgázhasson.
Hugonnai Vilma neve azonnal ismerősen csengett, tudtam róla, hogy ő volt az első magyar női orvos. Sokat ugyan nem tudtam az életéről, de izgatottan vártam, hogy mit tudok meg róla. Őszinte leszek veletek, kicsit csalódottan csuktam be a könyvet. Talán az ő története tetszett a legkevésbé. Mérhetetlenül kettős érzések kavarognak bennem. Az tény, hogy rendkívül inspiráló volt az élete és a tanuláshoz fűződő viszonya, de engem valahogy nem nyert meg magának. Nem volt túlságosan szimpatikus számomra, hogy mennyire egyszerűen feláldozta a családját a tanulás oltárán. És persze, tudom én azt, hogy óriási áldozatokat követelt volna tőle mindenképpen, hogy orvossá váljon, de valahogy nekem nem tetszett, ahogy ezt menedzselte. 

A történet jól érthető, az illusztráció is teljesen jó. Hugonnai Vilma története bebizonyítja ugyan, hogy a tanulás és a kitartás meghozza a gyümölcsét, de nem feltétlenül hordoz jó üzenetet,  hiszen akármennyire is lenyűgöző Hugonnai Vilma élettörténete, azért összességében mégis nagyon önzőnek tartom őt. 


Tarr Ferenc: A lány, aki kutató akart lenni

Karikó Katalin nevét megismerte a nagyvilág, amikor az emberiség felvette a harcot a Covid-19 járvánnyal. 2021-ben a kisújszállási kutató lett az év hőse, a világ 100 legbefolyásosabb embere közé került, számos rangos díjat nyert, vezető szerepet játszott a legsikeresebb vakcina, a Pfizer vállalat mRNS alapú oltásának kifejlesztésében.
Ki ez a lány, aki egyszerre ilyen magasra repült, de közben mindvégig maradt, aki volt: elhivatott kutató, örökké elkötelezett tudós, ugyanakkor egyszerű és őszinte mindennapi ember? Katalin általános iskolásként szeretett bele a biológiába, és egymás után leküzdve az akadályokat, töretlen hittel ment előre mindvégig.

Kevés olyan ember él ebben az országban, akinek ismeretlenül cseng Karikó Katalin neve. Óriási büszkeségünk, az első magyar női Nobel-díjasunk. Élete rendkívül inspiráló, szerénysége és odaadása pedig mindannyiunk számára követendő példa lehet. Az iskolapéldája annak, hogy soha nem szabad elszállni a sikertől és akármekkora sikerünk is lesz, mindig maradjunk két lábon a földön. Nem volt könnyű dolga, számtalanszor kellett újraterveznie a pályáját, de végül minden fáradságot megért az a sok munka, hiszen óriási dolgokat ért el, vezető szerepet játszott a legsikeresebb vakcina, a Pfizer vállalat mRNS alapú oltásának kifejlesztésében. 

A történet jól érthető, az illusztráció is nagyon kedves, könnyen és gyorsan lehet haladni az olvasással. Csomó új információval gazdagodtam, én például nem is tudtam, hogy Karikó Katalin lánya olimpikon. A könyv nyelvezete is nagyon tetszett, a három közül ez a történet tetszett a legjobban, bár ennek lehet az az oka, hogy ő a mai kor szülötte és könnyebben tudok vele azonosulni. Karikó Katalin óriási inspiráció lehet mindannyiunk számára, meséje bebizonyítja nekünk, hogy bármire képesek lehetünk, ha kitartóak vagyunk. 

Összességében mindhárom könyv remek élmény volt, nagyon élveztem az olvasásukat. És bár nem lettek egyformán kedvencek, de abszolút nem bántam meg, hogy elolvastam mindegyiket. Alig várom már, hogy a másik két kötetről is beszámoljak nektek, amiről olvastam. Ha szeretitek az ilyen jellegű történeteket, akkor abszolút ajánlom nektek a Naphegy Kiadó életrajzi sorozatát. Olvassátok, szeressétek!


Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT, ITT és ITT tudod megrendelni. Nyereményjáték

Mostani játékunkban a sorozatban is szereplő, híres magyar emberekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
Kinek a nevéhez kötődik a változócsillag-kutatási program kidolgozása? 

a Rafflecopter giveaway

Állomások

02.15.: Csak olvass! (A lány aki….)
02.16.: Szembetűnő (A lány, aki szavakkal varázsolt)
02.17.: Könyv és más (A lány aki….)
02.18.: Szembetűnő (A fiú, aki varjúvárról álmodott)
02.19.: Csak olvass! (A fiú, aki….)
02.20.: Könyv és más (A fiú, aki….)
02.21.: Szembetűnő (A lány, aki olimpiát nyert)
02.22.: Veronika's Reader Feeder
02.23.: Szembetűnő (A fiú, aki felfedező akart lenni)
02.24.: Hagyjatok! Olvasok!
02.25.: Szembetűnő (A lány, aki kutató akart lenni)
02.26.: Szembetűnő (A fiú, aki kertész akart lenni)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése