2024. február 12., hétfő

Liz Braswell: A ​vén idő mesél + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Liz Braswell regénye, A vén idő mesél, ami a Sorsfordító történetek legújabb része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges regényt, amiben Belle és a Szörnyeteg együtt nyomoznak a családjukat érintő, sötét rejtélyek után, melyek több mint két évtizede kísértik őket. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet és annak szereplőit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát. 

Mi lett volna, ha Belle édesanyja az, aki megátkozta a Herceget?

Belle nem mindennapi lány: okos, találékony, és mindenekelőtt nyughatatlan. Arra vágyik, hogy végleg maga mögött hagyhassa a vidéki falvacskát, ahol felnőtt. Fel akarja fedezni a világot, holott az édesapja még attól is vonakodik, hogy a kis házikójukat elhagyja, mert azt reméli, hátha Belle anyja egyszer csak visszatér - az anya, akire Belle alig emlékszik. Belle történetesen egy félelmetes, dühös szörnyeteg foglya is. És jelenleg ez a legfőbb gondja.
Ám amikor Belle megérinti a Szörnyeteg elvarázsolt rózsáját, hirtelen érdekes képek villannak fel előtte - képek az édesanyjáról, akiről azt hitte, hogy soha többé nem fogja már látni. De, ami még furcsább, hogy az anyja nem más, mint maga a gyönyörű Varázslónő, aki valaha megátkozta a Szörnyeteget, a kastélyát és annak minden lakóját. A megdöbbent és összezavarodott Belle-nek és a Szörnyetegnek össze kell fognia, hogy megfejtsék a családjukat érintő sötét rejtélyt, amely huszonegy éve tart már.

Mindig is imádtam a meséket, a mai napig óriási lelkesedéssel nézek meg minden rajzfilmet. Az utóbbi időben fedeztem fel magamnak a retelling típusú regényeket, melyek ismert mesékre támaszkodnak, de teljesen új köntösbe csomagolják a már jól ismert történeteket. Kiskoromban nagyon szerettem A Szépség és a Szörnyeteg című mesét, mai napig is ez az első számú kedvencem. Belle karaktere azonnal levett a lábamról, ő volt az első barna hajú hercegnő és ez akkor nagyon sokat jelentett számomra. Ráadásul olvasni is szeretett, szóval azonnal egy igazi példaképpé vált számomra. 

Liz Braswell regénye, A vén idő mesél még 2016-ban jelent meg külföldön, a kötet közepesen értékelt a az oldalakon. Nem a leggyengébb műveinek egyike, de nem is tartozik a legjobbak közé. Őszintén bevallom, eddig nem tartozott a kedvenceim közé, Jen Calonita és Elizabeth Lim regényei jobban elnyerték a tetszésemet, de ennek ellenére óriási lelkesedéssel vártam az írónő legújabb, magyarul megjelenő kötetét, hiszen Belle a legnagyobb kedvencem. Imádom magát a mesét is, szerintem ezerszer láttam már és talán soha nem is fogom megunni a Szépség és a Szörnyeteg történetét. Kicsit féltem a kötettől, hiszen mivel Belle a kedvenc Disney hercegnőm, így aggódtam, hogy túlságosan magasra teszem majd a lécet és a kötet nem fogja tudni megugorni majd számomra. Végül azonban kielégítő olvasmányélménynek bizonyult. Sok dolog kifejezetten tetszett benne, de kedvencet azért nem avattam. 

A vén idő mesél egy teljesen kicsavart  Szépség és a Szörnyeteg történet, ahol arra a kérdésre kaphatunk választ, hogy mi történt volna akkor, ha a herceget Belle édesanyja átkozta volna meg. A regény teljesen új irányba viszi ezáltal a történetet, rengeteg új helyzetet és karaktert ismerhetünk meg általa. Nem hittem volna, hogy Belle története ennyi csavart rejthet még. Minden kedvelt és utált karakter helyet kapott az írásban, csupán kicsit más szerepet szánt nekik az írónő. 

A cselekmény rendkívül érdekes és izgalmas, bár nyomokban tartalmazza a főbb pontokat és a karaktereket mégis teljesen új és más irányt kapott a történet. A sztori nagyjából stimmel addig, hogy Belle átvállalja a fogságot a Szörnyeteg várában, de innentől kezdve új vizekre evezünk. Amint Belle megérinti a Szörnyeteg elvarázsolt rózsáját, hirtelen érdekes képek villannak fel előtte, ráadásul még az átok is beteljesülni látszik. Ahogy haladunk előre a történetben, Belle és a Szörnyeteg számára egyre fontosabbá válik, hogy felkutassák a Varázslónőt, megtörjék valamilyen módon a varázslatot és megfejtsék a múltjukat érint sötét rejtélyt. 

A legérdekesebb része az volt a történetnek, hogy az írónő egy teljesen új konfliktust emelt be a történetbe. A charmente (varázslény, vagy valamilyen varázslatos képességgel bíró) és a natural (átlagos, varázstalan) csoport között fennálló ellentét érdekes színezetet adott a történetnek. Az emberek egy idő után félni kezdtek azoktól, akiknek volt valamilyen képessége, üldözni kezdték őket és alacsonyabb rendűnek kiáltották ki őket. Olyan volt ez, mint egy boszorkányüldözés, vagy mint a holokauszt. Ez a változtatás személy szerint nagyon tetszett nekem és tökéletesen beleillett a narratívába. 

A karakterek szerethetők voltak, nagyon szerettem Szörnyeteg karakterét, azt viszont sajnáltam, hogy Belle ebben a regényben valahogy nem került közel hozzám. Ez némileg csalódással töltött el. Nem igazán tudtam mit kezdeni a vívódásaival és bár a herceggel nagyon jól kiegészítették egymást, valami plusz mégis hiányzott nekem belőle. Talán Belle bája veszett el valahol útközben számomra. A kastélyban lakó szolgálók kissé haloványak voltak számomra, nem tudták idézni a mese hangulatát.
Kétségtelen, hogy mint Belle, mind pedig a Szörnyeteg komoly jellemfejlődésen ment keresztül, jó volt látni, hogy a herceg szép lassan kilép a szülei árnyékából és levetkezői az önzőségét. Belle pedig megtanulta, hogy a kalandok soha nem olyanok, mint a könyvek lapjain és ahhoz, hogy boldog legyen a befejezése.

Ha ismeritek az írónő munkásságát, akkor tudhatjátok, hogy nem áll tőle távol a sötétebb atmoszféra sem. Liz Braswell most sem tudott kilépni a cipőjéből és határozottan úgy éreztem, hogy még mindig nem fél attól, hogy be kell piszkolnia a kezét. A baljóslatú kastély, az átok, az eltűnések és a kísérteties elmegyógyintézet mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy az írónő megcsillogtassa a kreativitását. És bár a kötet egyáltalán nem hibátlan, vagy azt, hogy az írónő tökéleteset alkotott, hiszen a kötetnek több hibája is van, de abszolút dicséretes a törekvése. 

A borító nagyon tetszik, az élfestést egyszerűen imádom, hihetetlenül jól mutatnak egymás mellett a színes könyvek. Nekem eddig ez a személyes kedvencem, egy igazi csoda. 

Összességében úgy gondolom, hogy ha nem is tökéletes, de azért jó kis olvasmány volt Liz Braswell legújabb, magyarul megjelent regénye. Ugyan nem hozta nekem a kötet A szépség és a szörnyeteg hangulatát és nem is lett akkora kedvenc, de nem bántam meg, hogy elolvastam. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/3,85

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek az elátkozott kastély lakóit. Minden állomáson láthattok egy fotót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a karakter nevét, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomások

02/12 Csak olvass!
02/14 Utószó
02/16 Readinspo
02/18 Hagyjatok! Olvasok!
02/20 Szembetűnő
02/22 Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése