2024. február 10., szombat

Helena Kraljič: A ​telihold titka + Nyereményjáték

Sziasztok!

Ti ismeritek a telihold titkát? Ebben a bájos mesekönyvben az állatok aggódva figyelik, hogy a hold egyre csak fogy és fogy, majd egyszer csak eltűnik. Vajon mi történik ilyenkor, mi az oka a hold változásának? Tartsatok velünk, merüljünk el együtt Helena Kraljič kedves meséjében, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 

Az állatok aggódva figyelik, ahogy a telihold egyre csak fogy, minden egyes nappal vékonyabb lesz, majd eltűnik...

Ez a képeskönyv nem csupán a Hold titkairól mesél, valójában sokkal többet tanít nekünk. Például arról, hogy milyen elmondhatatlanul fontos a közös meseolvasás, vagy hogy miért beszélgessünk a félelmeinkről a barátainkkal.

Az aggodalmak, huss, elszállnak, és előbb-utóbb minden elrendeződik, minden kisimul, és kerek lesz, pont mint a Hold.




Mikor megláttam ezt a kedves mesekönyvet tudtam, hogy mindenképpen szeretném majd beszerezni. Helena Kraljič mesekönyve azonnal levett a lábamról. Már akkor beleszerettem, mikor még csak a borítóját láttam. A fülszöveg elolvasása után pedig szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy ezt a kötetet mindenképpen szeretném a polcomon tudni. Az utóbbi időben előszeretettel pásztázom a csillagos eget, egyre jobban foglalkoztatnak a különböző konstellációk és a csillagászat, szóval a hold sem maradhat ki az érdeklődési körömből. 

A hold titka egy igazán bájos és szerethető mesekönyv, mely a holdat állítja a középpontba. Mi felnőttek már nem lepődünk meg rajta, de a gyermekek számára furcsa lehet látni, hogy az égbolton látott hold napról napra változtatja az alakját. Egyik nap még szépen gömbölyödik, a következő napokban pedig fogyni kezd. Vajon hova tűnik ilyenkor? Ahogy a gyermekeknek, úgy az erdei állatoknak is nagy fejtörést okoz a hold eltűnése. 

A történet szerint az erdő állatai egy ünnepséget tartanak, amikor is észreveszik, hogy milyen szép kerek a hold. Ahogy azonban haladunk egyre előre a hónapban, észreveszik, hogy csökkenni kezd. Napról napra, aggódva kémlelik az égboltot és el se tudják képzelni, hogy hova is tűnhet. A medve, a róka, a farkas, a borz, a nyuszi, de még a mókus is azt találgatja, hogy vajon mi történhetett vele. A történet végére azonban természetesen elszállnak az aggodalmak, minden elrendeződik és szép lassan újra kerek lesz a világ, pont, mint a hold is. 

A könyv tökéletes esti olvasmány, de délutáni bekuckózáshoz is remek választás. Nem túl hosszú, az egész kötetet el lehet olvasni egyszerre minden nehézség nélkül. Szerintem a legkisebbek érdeklődése és figyelme is kitart a mesekönyv egésze alatt. A kötet persze nem csak a hold titkát tárja fel előttünk, hanem azt is bemutatja, hogy mennyire fontos a közös meseolvasás.

A közös mesélés erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot. A mindennapi nagy rohanásban néha elfeledkezünk a minőségi időtöltésnek a jelentőségéről. Az egészséges testi, szellemi és lelki fejlődés egyik titka az odafigyelés,  a minőségi együtt töltött idő. No de mit is jelent a minőségi idő? Ez tulajdonképpen tartalmas együtt töltött időt jelent, ahol nem csupán egy térben vagyunk gyermekünkkel, hanem csakis ráfigyelünk, egymásra hangolódunk. Ilyenkor érzelmileg és agyilag is csak vele törődünk. A minőségi idő lényege a kölcsönösség, amikor mindkét fél a másikra irányítja a figyelmét, ilyenkor egy nagyon fontos érzelmi kötelék jön létre ez az összetartozás érzése. A testi, lelki és érzelmi fejlődéshez ezek meghatározó pillanatok. Ahhoz, hogy gyermekünk egészségesen fejlődjön tehát, elengedhetetlenül fontos, hogy betöltsük érzelmi szükségleteit, azaz érezze szeretetünket, elfogadásunkat és hogy néha azt is, hogy milyen amikor csak ő áll a figyelem középpontjában. A minőségi időt bármivel tölthetitek, nem kell, hogy különleges legyen, egy közös főzés, játékos rendrakás, közös játék vagy egy esti meseolvasás is lehet,  ezek az emlékek mind mind mélyen rögzülni fognak bennük és egy biztos pont lesz az életükben. A telihold titka egy tökéletes olvasmány a közös esti összebújáshoz. 

A történet tanulsága ezen felül még az is, hogy ne tartsuk magunkba félelmeinket, beszéljünk azokról családunknak és barátainknak. Nem szabad ezeket magunkba tartani, hiszen közösen mindent könnyebb megoldani.

A kötet nyelvezete egyszerű, remek választás az ovis korosztály számára. A kicsikkel együtt figyelhetjük olvasás után, hogy az adott napon a hold mire hasonlít éppen. Esetleg egy kiflihez, vagy éppen egy sajtkoronghoz hasonlít. Az illusztráció nagyon kedves, az állatos rajzok nagyon szerethetők, már az is élmény, ha csak lapozgatja az ember. 

A telihold titka összességében egy igazán kedves és bájos mesekönyv, mely nagyszerű választás lehet az óvodás korosztály számára. Nemcsak a hold fázisait ismerhetik meg a gyerkőcök, hanem megismerhetik a közös meseolvasás örömét és megtanulhatják azt is, hogy miért fontos beszélgetni félelmeinkről és aggodalmainkról a barátainkkal és családunkkal.  Ha egy aranyos állatos mesekönyvet kerestek, akkor csak ajánlani tudom nektek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Mostani játékunkban az erdőben élő állatokra koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy állatot, ám a betűk valahogy összekeveredtek. Nincs más dolgotok, mint kibogozni a helyes sorrendet és a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik állatra gondoltunk. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

AZ ÉN ERDEI ÁLLATOM

K A R Ó


a Rafflecopter giveaway

Állomások

02.08.: Szembetűnő
02.10.: Csak olvass!
02.12.: Könyv és más
02.14: Milyen könyvet olvassak?
02.16.: KönyvParfé

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése