2024. február 18., vasárnap

Tóth Emese (szerk.): Távol-keleti ​mesék + Nyereményjáték


Sziasztok!

Minden nemzetiség meséin keresztül igyekszik átadni értékeit gyermekeinek. Nem meglepő hát, hogy a legtöbb népmese igazságosságról, leleményességről, vágyak beteljesüléséről szól, ám mégis mások, eltérnek egymástól. Tóth Emese szerkesztésének köszönhetően ezúttal a távol-keleti országok népmese világát ismerhetjük meg egy csodálatos, Láng Anna által illusztrált kötetben.
Tarts velünk, s ha szerencsés vagy, nyerhetsz is egy példányt a könyvből.

Igazságosan ítélő mandarin, selyemtolvaj, várban lakó démonsereg és kapzsi császár kel életre a kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnámi népi fantázia szülte elbeszélésekben. A kelet- és belső-ázsiai történetek furfang, lelemény, szorgalom és igazságosság uralta világot tárnak elénk. Egészen úgy, mint a magyar népmesék, mint általában a népmesék… És mégis máshogyan.
A Távol-Keleten tudják, hogy a mesék szellemei nem zárhatók be, nem titkolhatók el, és a történeteket újra meg újra, új és új hallgatóknak tovább kell mesélni: a bambuszrejtekhelyről, a narancsfáit kitartóan locsoló sárkányról, az őszibarackban talált fiúról vagy a tigrissé vált mandarinról.


Az utóbbi időben teljesen oda meg vissza vagyok az ázsiai történetekért, így a Távol-keleti mesék című könyvet is végül nagy lelkesedéssel kezdtem el olvasni. Bevallom még el sem olvastam a fülszöveget, bele sem lapoztam a könyvbe, de már előre tudtam, hogy szerelembe estem. Ahogy megláttam Láng Anna nevét a borítón egy másodpercig sem teketóriáztam és azonnal a csatlakozás mellett döntöttem. Az első oldal után éreztem, hogy egy igazán remek mesegyűjteményt tartok a kezeim között és az egyik legjobb döntést hoztam, hogy elolvastam. Ez a könyv szerintem egy csoda. Az egyik legszebb, amit mostanában olvastam. A mesék rövidek, és rendkívül tanulságosak. Ami nekem igazán tetszett, hogy a mesekönyv a kisfiúk és a kislányok számára is igazán élvezhető, teljesen univerzális, nagyszerű választás azon családok számára is, ahol a gyerekek különböző neműek. A kötet nyelvezete a kicsik számára is igazán érthető, tökéletes olvasmánynak tartom. Akár esti meseként, akár csak egy sima közös olvasásként kerül elő ez a kötet a polcról, garantáltan jó érzés lesz lapozgatni.

A kötet tulajdonképpen hét részre osztható, megismerhetünk néhány kínai, mongol, tibeti, ujgur, koreai, japán és vietnámi mesét. A történetek érdekesek és izgalmasak, talán a kínai mesék tetszettek a legjobban, de nagyon nehéz lenne kedvencet választani. A mesegyűjtemények esetében mindig félő, hogy a történetek nem egyformán ragadják meg az olvasót. Ilyenkor egyes írásokat jobban, másokat kevésbé élvezünk, hiszen nem egyforma minőségűek. Nagyon ritka, hogy ezt mondom, de ez erre a könyvre egyáltalán nem jellemző. Persze, biztosan volt 1-1 kötet, amely kevésbé tetszett, de összességében azt tudom mondani, hogy 90%-ban mindegyik mesének az olvasását élveztem. 

A kötetet rejtő mesék számos fontos tanulsággal szolgálnak a jövő generáció számára. A becsületesség fontos erény, de néha nem árt, ha az ember kellően ravasz is tud lenni. A család, a barátok nagyon fontosak, és ha valami jót cselekszünk, akkor bizony elnyerjük méltó jutalmunkat. A mesék segítségével számtalan kalandot élhetnek át a gyermekek és a meséknek köszönhetően talán elindulhatnak a könyvmolysághoz vezető csodálatos úton. A mesék szeretete, a történet élvezete hatására talán felnőttek is szívesen fordulnak majd a könyvekhez, ha egy kis kalandra, vagy kikapcsolódásra vágynak. A közösen eltöltött minőségi idő pedig garantáltan kedves emlék lesz majd számukra. Izgalmas volt látni, hogy egy-egy mesének egy másik változata már ismerős volt számomra. Érdekes volt megtapasztalni, hogy egyes történetek más-más kultúrában ugyan, de ugyanúgy jelen vannak. 

A mesék esetében nem csak a történet, hanem a tökéletes illusztráció is fontos, hiszen a legkisebbek még nem ismerik a betűket csupán a szülők segítségével tudják átélni a történetek varázslatos világát. A rajzok viszont egyértelmű jelek számukra, segítségükkel ugyanúgy át tudják élni a meséket, mintha csak olvasnák a történetet. Egy kedves illusztráció, egy szép rajz nem csak remek kiegészítőül szolgál, hanem a kedvet is meghozza az adott kötethez. Láng Anna munkássága egy csoda, és garantáltan nem csalódik az ember az alkotásaiban. Mindig elvarázsol tehetségével és tudásával és már az is garantáltan óriási élmény kicsiknek-nagyoknak egyaránt, ha csak lapozgatják a könyvet. 

Összességében bátran ajánlom mindenkinek ezt a nagyszerű gyűjteményt, garantáltan a könyvespolc éke lesz. Remek kötet, biztosan nem lehet vele mellélőni. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Ebben a játékban a távol-kelet országaival ismerkedünk! Minden állomáson találsz egy képet, a feladatod pedig annyi, hogy megírod a Rafflecopter megfelelő sorába, az adott látványosság melyik országban található. (Elég az ország!)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

02. 18. - Csak olvass!
02. 20. - This is my (book) universe
02. 22. - Booktastic Boglinc
02. 24. - Dreamworld
02. 26. - Könyv és más
02. 28. - Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése