2024. február 19., hétfő

Életrajzi sorozat a Naphegy Kiadónál (A fiú, aki kertész akart lenni; A fiú, aki felfedező akart lenni) + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Naphegy Kiadó kínálatában jelent meg az Életrajzi mesekönyv sorozat, amelynek célja, hogy a méltán híres és ismert hazai személyek életét közelebb hozza gyermekeinkhez. Ezen a turnén most a sorozatban megjelent kötetek közül hetet mutatunk be nektek. 
Tartsatok velünk, ismerjük meg Szabó Magda, Elek Ilona, Karikó Katalin, Kőrösi Csoma Sándor, Bálint György, Hugonnai Vilma és Kós Károly életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek az egyik mesekönyvet. 

Mindig is szerettem azokat a típusú könyveket, amelyek ismert emberek életét mutatják be kreatív, képes formában. Érdekesek, szórakoztatóak, és nem utolsó sorban természetesen tanító jellegűek. Olvasás közben szárnyra kap a képzelet és egy szempillantás alatt elképzelhetjük, hogy milyen is lehetett ezeknek az embereknek az élete. A könyv elolvasása után jó barátokként üdvözölhetjük az újonnan megismert karaktereket, akik innentől kezdve inspirációként szolgálhatnak a jövő generációja számára. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerhessék azokat az embereket, akik maradandó nyomokat hagytak hazánk történetében. Legyen szó mindenki kedvenc kertészéről, vagy az első női Nobel-díjas tudósunkról, mindannyian lenyűgöző életpályát tudhatnak magukénak. 
A Naphegy Kiadó sorozat már nem volt ismeretlen számomra, A lány, aki szavakkal varázsolt című kötet már a megjelenése óta a polcomon csücsült. Szabó Magda nagy kedvencem, így semmiképpen sem hagyhattam ki az ő történetét. Mivel nagyon szerettem olvasni az életéről mesei formában, így kíváncsi lettem a sorozat többi kötetére is.  Összesen 5 könyvről fogok beszámolni nektek. A második bejegyzésemben Bálint György és Kőrösi Csoma Sándor élete inspirált mesékről olvashattok. 

Kertész Edina: A fiú, aki kertész akart lenni

Bálint György legjobban egy dologra vágyott: hogy a földjét művelhesse. Ám a sorsa másfelé kanyargott, és a családi birtok helyett, amit elveszített, végül egy egész ország kertésze lett.
A tévéből idővel mindenki megismerte, és nem telt el úgy nap, hogy ne kértek volna tanácsot tőle. Bálint gazda hosszú és tartalmas élete végéig szeretettel és kitartással gondozta a rábízott kertet, mert tudta, hogy ahol fák nőnek, ott a boldogság is megterem.



Bálint gazda neve azonnal ismerősen csengett számomra. A nagymamám anno nagyon szeretett a kertben tevékenykedni és kertészkedni és ugyan sajnos ő már nincs közöttünk, de határozottan anyura örökítette a kert és az udvar szeretetét. Mindketten nagyon gondosan bántak a kerttel, és emlékszem, hogy rendszeresen olvasgatták Bálint gazda írásait. Sok mindenben támaszkodtak rá, óriási segítség volt minden írása az érdeklődők számára. Bálint gazda az egész ország kertésze volt, ugyan nem volt könnyű dolga és sokszor újra kellett kezdenie mindent, de soha nem adta fel. Ment tovább és mindig megtalálta azokat a helyeket, ahol nyugalomban foglalatoskodhatott a kerttel és a növényekkel. Bevallom, gyerekként annyira nem érdekelt, hogy mit csinált, de felnőtt fejjel egyszerűen lenyűgöz a tudása. Emlékszem, mélyen megrázott a halála és ha egyszer lesz kertem, biztos vagyok benne, hogy követni fogom majd minden tanácsát. 

A történet jól érthető, az illusztráció is nagyon szép. Külön imádtam, hogy a kötet végén Bálint gazda ismert mondásait gyűjtötte egy csokorba a szerző. Nagyszerű olvasmány minden gyermek számára. Bálint György élete rendkívül inspiráló. Bebizonyítja, ha elég kitartóak vagyunk és nem adjuk fel, akkor végül révbe érhetünk. A kötet a természet szeretetére tanítja a gyermekeket, a növényeket és magát a kertészetet értékként mutatja be. Közelebb hozza a gyermekekhez ezt a világot, a 21. században pedig ritka kincs az olyan ember, aki számára fontos a környezet és a növények világa. 

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki felfedező akart lenni

Kőrösi Csoma Sándor a gyerekkora óta készült rá, hogy megtalálja a magyarok őshazáját. Álma beteljesítésére sok-sok nélkülözéssel, tizenhárom nyelv megtanulásával és a teste edzésével készült fel. Amikor elindult Magyarországról, maga sem tudta, mit talál majd útja végén. Vajon eléri a célját? Vajon jól gondolja, hogy keletről származnak a magyarok?
Vajon talál ott valakit, aki a magyarhoz hasonló nyelvet beszél?
Hosszú, kalandos kutatóútján nem találta meg azt, amit keresett, ellenben eljutott a Himalája fennsíkján, a "világ tetején" élő tibetiekhez. Elszántságát az a remény táplálta, hogy életét olyan tudományoknak szentelheti, amelyek a későbbiek során hasznára válhatnak majd a tudós világnak, sőt az egész emberiségnek.

Kőrösi Csoma Sándor neve gyanítom mindannyiunk számára ismerősen cseng, mégis keveset tudunk az ő életéről. Legalábbis én így vagyok vele. Tudtam, hogy ő egy igazi felfedező volt, meg hogy az ő nevéhez köthetőe a tibeti-angol szótár, de ennél többet nem igazán tudtam az életéről, emiatt rendkívül kíváncsian álltam neki az olvasásnak. Engem teljesen magába szippantott az ő élete és talán az ő története volt az egyik legnagyobb meglepetés számomra. Lenyűgöző volt látni, hogy mennyire céltudatosan ment előre és mennyi kalandban volt része. Ugyan egy konkrét kutatási céllal indult útnak, de végül teljesen másfajta irányt vett az ő élete. Hosszú, kalandos kutatóútján nem találta meg azt, amit keresett, ellenben eljutott a Himalája fennsíkján, a "világ tetején" élő tibetiekhez, akiknek nyelve és élete teljesen lenyűgözte őt. Hihetetlenül okos volt, több nyelven beszélt, mint amennyit meg tudunk számolni a kezünkön. 

A történet jól érthető, az illusztráció is nagyon szép. A térkép remek ötlet, így nagyon jól végig lehet követni, hogy hosszú útja során milyen helyeket érintett. Kőrösi Csoma Sándor is rendkívül inspiráló személy, bebizonyítja, hogy a tudás érték és azt, hogy ha kilépünk a komfortzónánkból és elhagyjuk a megszokott miliőkent, akkor igazi csodákra lelhetünk. Álhatatossága és állóképessége lenyűgöző, egy igazi kalandor, aki nem csak kitartásával, hanem intelligenciájával és tudásával is kivívta sokak elismerését. 

Összességében mindkettő könyv remek élmény volt, nagyon élveztem az olvasásukat. Nagyon szerettem Bálint gazda és Kőrösi Csoma Sándor történetét is. Ha rangsorolnom kellene az általam olvasott 5 könyvet, akkor ez a kettő abszolút a TOP3-ban kapna helyet. Ha szeretitek az ilyen jellegű történeteket, akkor abszolút ajánlom nektek a Naphegy Kiadó életrajzi sorozatát. Olvassátok, szeressétek!


Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT és ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Mostani játékunkban a sorozatban is szereplő, híres magyar emberekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
1872-től melyik egyetem hallgatója lett Hugonnai Vilma?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

02.19.: Csak olvass! (A fiú, aki….)
02.20.: Könyv és más (A fiú, aki….)
02.21.: Szembetűnő (A lány, aki olimpiát nyert)
02.22.: Veronika's Reader Feeder
02.23.: Szembetűnő (A fiú, aki felfedező akart lenni)
02.24.: Hagyjatok! Olvasok!
02.25.: Szembetűnő (A lány, aki kutató akart lenni)
02.26.: Szembetűnő (A fiú, aki kertész akart lenni)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése