2020. április 22., szerda

Madeline Miller: Akhilleusz ​dala + Nyereményjáték


Sziasztok!

Néhány évvel ezelőtt jelent meg magyarul először Madeline Miller különleges mitológiai témájú regénye, az Akhilleusz dala, idén pedig már új, keményborítós kiadásban, és egy különleges extra novellával kiegészítve vehetjük a kezünkbe a regényt a General Press jóvoltából. Tarts a Blogturné Klub öt bloggerével, ismerd meg ezt az egyszerre modern, mégis ősrégi történetet, és nyerd meg a regény egy példányát is!

Az ókori görög mondák és mítoszok, a hellén történelem kezdeteihez visznek el bennünket. Ezeket a történeteket minden régi görög ismerte. A tulajdonképpeni imádat mindössze néhány isten, különösen a tizenkét olümposzi felé irányult. Például Aphrodité a szerelem istennője, míg Arész a háború, Hadész pedig az alvilág és a halottak istene volt. Sok területnek, sőt még egyes falvaknak is megvoltak a maguk kultuszai, melyek olyan nimfák és kisebb istenségek köré összpontosultak, akiket jóformán sehol másutt nem ismertek. 

Ahogy a Xena című sorozat intrójában is mondták már „Amikor még a régi istenek éltek… hadvezérek… és királyok…. (URAMTEREMTŐM…remélem nem vagyok még olyan öreg…és legalább páran tudjátok, hogy miről beszélek), és a Herkulesben is láthattuk, hogy a görög istenek milyen fontos szerepet töltöttek be, úgy az Akhilleusz dalában is meghatározó a létük. 

A könyvnek az alapja a sokunk által ismert Íliász. Homérosz műve az egyik legnagyobb tekintélyű ókori görög eposz, a világirodalom egyik legjelentősebb alkotása. Az eposz nem a trójai mondakör egészét, hanem csupán a trójai háború utolsó, tizedik évének egyetlen epizódját – Akhilleusz haragját, és ennek következményeit mondja el úgy, hogy utalásokban az előzményeket és a következményeket is érzékelteti. 

No de lássuk miről is szól a könyv. 

Gyönyörű ​történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója falai alá, noha tudja, a sors szörnyű áldozatot követel majd mindkettőjüktől…

El kell mondanom nektek, hogy én egyszerűen imádtam a könyvet. Már anno az iskolában is a görög mitológia volt az egyik kedvenc témám, így borítékolható volt, hogy oda meg vissza leszek a történetért. 

A regény egyszerűen nagyszerű, csodálatos nyelvezettel írta mag Madeline Miller. Az írói stílusa kifogástalan. Egy ideje már a polcomon áll a Kirké című könyve, határozottan előrébb hoztam az olvasási listámon. 

A kötet tulajdonképpen egy különleges szerelem története, és az Iliász újramesélése egy hihetetlenül egyedi és érdekes szemszögből. A kivitelezés zseniális, a stílus szerintem csillagos ötös, a történelmi hitelesség hibátlan. Megőrzi az ókori drámák hangulatát, de az egyedi hangvétel miatt mégis nagyon mai, könnyen és gördülékenyen olvasható. 
Nem egy pörgős,  gyors könyv,  de mindezek ellenére sem volt unalmas, sőt...egyszerűen csodálatos. Csakis szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Egyszerűen minden a helyén volt. A főbb pontok nem szolgálnak meglepetéssel, hiszen mindenki ismeri Akhilleusz történetét és Patroklosz szerepét a trójai háborúban, mégis letehetetlen a történet. 

Különlegessége, hogy nem csupán a trójai háborút meséli el, hanem annál sokkal többet ad az olvasójának. A kötet első felében végigkövetjük a két fiú gyermekkorát és fiatalságát és csak a második felében érkezünk el Trójába. A kötet fő motívuma egyáltalán nem a háború, sokkal inkább az érzelmek és a két fiú különleges kapcsolata dominál.  A két fiú egymásra találása annyira szépen kerül ábrázolása, hogy öröm olvasni. Az érzelmek és szerelmi szál nagyszerűen van megírva. Hihetetlenül különleges az egész, az egyik legszebb LMBTQ könyv, amit valaha olvastam. Annyira tiszta és különleges az ő kapcsolatuk, amelyre egyszerűen nincsenek szavak. 

Madeline Miller úgy mesélte el Akhilleusz történetét, hogy nem az ő szemén keresztül látjuk az eseményeket. A történetet Patroklosz szemszögéből ismerhetjük meg, aki nagyszerű mesélő. Nagyon közel került hozzám a karaktere, sokkal szimpatikusabb volt számomra, mint Akhilleusz. 

A regényben fontos szerepet kap a sors ereje, ami nagyon szépen bontakozik ki a cselekmény során. Olvasás közben rájövünk, hogy sem Akhilleusz, sem pedig Patroklosz nem kerülheti el a végzetét. Nagyon érdekes, hiszen ez az egész nem ér semmit az odavezető út nélkül. Hiába tudjuk a történet végét, mégis kíváncsian várjuk azt, hogy milyen módon jutnak el főhőseink a jóslatokban megfogalmazott végkifejlethez.  

Néha olvasás közben azt éreztem, hogy ez a könyv "rosszabb", mint a Trónok harca. Annyi komoly és durva jelenet volt, hogy csak lestem. Persze tudtam, hogy ezek abszolút benne vannak a görög mitológiában, de valahogy mégis megrázó volt számomra a véresebb jelenetek olvasása. 

Az új kiadásban helyet kapott egy bónusz novella is, mely abszolút hű volt a könyv tartalmához. Zseniálisan sikerült az is, egyszerűen imádtam. 

Összességében egyszerűen imádtam a könyvet. Igazán élvezetes, nagyszerű és zseniális olvasmány, amely teljesen megváltoztatja az ember hozzáállását Akhilleuszhoz és úgy összességében a trójai háborúhoz. A könyvnek nagyon szép a nyelvezete, tényleg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. Ha szeretitek a görög mitológiát mindenképpen olvassátok el, ha pedig nem...nos akkor is. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

Mivel az Akhilleusz dala a görög mitológia történeteit dolgozza fel, ezért mostani játékunkban mitológiai szereplőket kell felismernetek. Minden állomáson egy-egy festményt találhattok, melyek egy-egy görög mitológiai alakot ábrázolnak, nektek pedig meg kell neveznetek, hogy ki ez a személy, és ezt a nevet beírni a Rafflecopter dobozba!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

<Blogturné Klub>
04. 18.  Utószó
04. 20.  Booktastic Boglinc
04. 22.  Csak olvass!
04. 24.  Sorok között
04. 26.  Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése