2020. július 27., hétfő

Stacey Halls: Familiárisok + Nyereményjáték


Sziasztok!

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A Familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében. A Familiárisok gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként.  Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

A 16-17. század legsötétebb eseményei között tartjuk számon a boszorkányüldözést. Hogy ez mit is jelent? Ez nem más, mint a boszorkányoknak kikiáltott vagy a vádak alapján boszorkánysággal foglalkozó vagy ahhoz kötődő személyek üldözése. Gyakran a tömeghisztéria nyomán indították meg ezen üldözéseket.

A 17. század leghíresebb, és legrészletesebben dokumentált perei közé tartoznak azok, amelyek az angliai Lancashire-ben zajlottak, a Pendle domb környékén, egy szegény, törvényeken kívül álló vidéken, ahol a koldulás és a varázsszerekkel történő gyógyítás mindennapos tevékenység volt.

A pereket megelőző évtizedekben felerősödött a boszorkányoktól való félelem, amelyet csak tovább szított Skócia királyának, VI. Jakabnak (aki ekkor már I. Jakab néven Anglia királyaként is uralkodott) eltökélt harca azért, hogy megtisztítsa birodalmát a varázslattól.

A helyi békebíró, Roger Nowell hatáskörébe tartozott előállítani mindenkit, aki nem volt hajlandó részt venni az anglikán egyház szertartásain, ekkor azonban azzal is megbízták, hogy vizsgálja ki azokat az eseteket, amikor boszorkányság gyanúja merült fel.

Ilyen vádat fogalmazott meg egy halifaxi kereskedő, aki azt állította, hogy egy helyi asszony, Alizon Device, boszorkányság gyakorlásával okozott neki agyvérzést. Device önként elismerte bűnét, és több rokonára is terhelő vallomást tett. Más helyiek is vallottak a rokonaik ellen, de azután később, ők maguk is a vádlottak közé kerültek.

Összesen 12 embert vádoltak meg azzal, hogy boszorkányság által 10 ember halálát okozták. A vádlottak közül tizenegyen álltak bíróság elé - kilenc nő és két férfi -, közülük tízet bűnösnek találtak, és fel is akasztották őket.

A Familiárisok - A pendle-dombi boszorkányok kitalált történet, de valós eseményeken alapul.

Miről is szól pontosan a történet? Lássuk!

Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.
Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni.
Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett.
Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?
Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.
„Árnyalt és érzékeny portré egy bátor és szívós lány küzdelméről, hogy megtalálja a helyét a világban. Muszáj elolvasni.” – Heather Morris, AZ AUSCHWITZI TETOVÁLÓ szerzője
„Bámulatosan szép mese – a nőiség és a boszorkányság hogyan száll szembe a fennálló hatalommal… gyönyörködtető élmény az első laptól az utolsóig.” – Jessie Burton, A MÚZSA és A BABAHÁZ ÚRNŐJE szerzője
Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és készül a tévés adaptáció.

Nagyszerű egybeesés, amikor a varázslatos külső csodálatos belsőt takar. Én nagyon szerettem ezt a könyvet. A karakterek érdekesek, a történet izgalmas, a hangulat baljós és fojtogató. Egyszerűen letehetetlen. 

A Stacey Halls által teremtett atmoszféra rendkívül erős. Igazán érzékletesen ír az erdőről, az ott élő állatokról. Amikor Fleetwood barangolásairól olvasunk, szinte mi is érezzük a talpunk alatt cuppogó sarat és az eső illatát. A hirtelen mozgolódásokra mi is ugyanúgy felfigyelünk, a hirtelen felbukkanó róka ránk is hasonló hatással van. 

Ahogy a fülszöveg leírásánál is olvashatjátok, a könyv főszereplője Fleetwood ​Shuttleworth, egy 17 éves fiatal nő, aki már negyedjére terhes, de eddig sajnos mindegyik magzatot elvesztette. Az ő szemszögéből ismerhetjük meg az egész történetet. A történelmi tényeket figyelembe véve Stacey Halls egy nagyon érdekes és izgalmas hátteret adott a boszorkánypernek. 

A könyvben végig tapintható a feszültség, egy másodpercig sem ereszti az olvasóját. A különböző baljós jelek, a komor képek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a történet magához bilincselje az olvasóját.

Ahogy haladunk előre a történetben egyre több kérdés, konfliktus és bonyodalom kerül a középpontba. Szép lassan kibontakozik előttünk Alice múltja, de Richardról és Fleetwoodról is rengeteg minden kiderül. 

Az írónő nagyon jól érzékelteti a 16-17. századi társadalmi helyzetet. Ebben a korban a nő legfontosabb feladata az volt, hogy házasodjon meg, vezesse a háztartást és utódokkal ajándékozza meg a ház urát. Legyen engedelmes és jó feleség, tudja hol van a helye. 

Éles határ húzódik meg a szegények és gazdagok között, csak nagyon kevesen élhetnek olyan körülmények között, mint Fleetwood és a férje. A környékbeli emberek többsége meg sem közelíti a birtok urának és feleségének a vagyoni helyzetét. Sokan éheznek és méltatlan körülmények között, mocsokban élnek. 

Nagyszerű volt látni, hogy a főszereplő milyen hatalmas jellemfejlődésen megy keresztül. Szemünk láttára válik igazi érett nővé, aki mindent megtesz azért, hogy megmentse legjobb barátnőjét és bábáját. Igazán nagyszerű volt látni, hogy a lány még a világ végére is elment volt azért, hogy Alice megmeneküljön az akasztófától. 

Fleetwood amúgy egy nagyon érdekes karakter. Már a könyv elején látszik, hogy a személyisége és viselkedése élesen eltér a megszokott úrihölgyekétől. Egy hatalmas kutyával jár mindenhova, akit a szobájába is beenged, imád lovagolni és vadászni. Képes órákon át csatangolni a közeli erdőben. Az esetek többségében mindig azt csinálhatta, amit szeretett volna. Nem egy tipikus századbeli hölgy, sokkal inkább egy igazi lázadó. Fiatal kora ellenére rengeteg csalódáson van már túl és fél, hogy talán a következő terhességét már nem éli túl. A könyvben folyamatosan dacol mindenkivel. A férjével, a család barátjával, még az édesanyjával is. Nagy utat kell bejárnia ahhoz, hogy megbékéljen a saját múltjével és érzéseivel. 

Fleetwood mellett Richard is nagy utat jár be. A könyv végére képes lesz végre olyan támasszá és erős férjjé válni, amire a feleségének szüksége van. 

Alice egy nagyon érdekes karaktere volt a könyvnek, én nagyon kedveltem. Olyan tudással rendelkezik a gyógynövényekről, mellyel kevesen rendelkeznek. Ez az egyik oka annak, hogy megvádolják boszorkánysággal. A másik ok tulajdonképpen sokkal banálisabb...igazából rosszkor volt rossz helyen, így olyan események láncolatába keveredett bele, melynek a végkimenetelére senki nem számított. 

A könyvben van még egy karakter, akiről mindenképpen szeretnék írni egy kicsit. Ő nem más, mint Jennet Device, a kislány, aki pontosan annyira kellemes és szimpatikus karakter, mint Samara A körből. Pontosan annyira borsózott a hátam ettől a lánytól is. Attól függetlenül, hogy csak egy kislány, nem szeretnék vele egy sötét sikátorban (de igazából egy világosban sem) találkozni. 

A cselekmény nagyon érdekes, az 1612-es boszorkánypert ismerhetjük meg egy teljesen más oldaláról. Stacey Halls könyvét egyértelműen Alice ihlette, és az ő szerepe, amit a perben betöltött. 

A borító maga a csoda, egészen lenyűgöző. Ennél szebb könyvet nem fogtam mostanában a kezemben. Egyszerűen imádom. 

Összességében nekem nagyon tetszett a Familiárisok című könyv. A borongós és baljós hangulat, a boszorkányper mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy egy igazi felejthetetlen olvasmányélménnyel gazdagodjon mindenki, aki esélyt ad ennek a kötetnek. Mindenképpen olvassátok el. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni és ugyanitt bele is tudsz olvasni a kötetbe. 


Nyereményjáték

Mivel a könyv egyik szereplője Alice a gyógynövények nagy mestere, így a mostani játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy rövid leírást egy adott növényről. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába leírni, hogy melyik gyógynövényre gondoltunk. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A NÖVÉNY LEÍRÁSA

Az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Az aromaterápiábana nyugtatásra, hangulatfokozásra használják. 


a Rafflecopter giveaway

Állomások

07.27.: Csak olvass!
07.29.: Olvasónapló
07.31.: Booktastic Boglinc
08.02.: Zakkant olvas
08.04.: Readinspo
08.06.: Utószó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése