2020. november 21., szombat

Hamupipőke történetek a köbön (Elizsabeth Kim: Ez hát a szerelem extra állomása) + Nyereményjáték


Sziasztok!

Ki ne ismerné Hamupipőke történetét, a hányatott sorsú fiatal lány meséjét, akinek a mostohája és két mostohatestvére keserítette meg az életét? Egy nap azonban a Tündérkeresztanya segítségével varázslatos dolgok történtek vele és rátalált a szerelem. 

De mi történt volna akkor, ha nem a meséből ismert módon alakul a történet? Mi lett volna, ha Hamupipőke soha nem próbálta volna fel az üvegcipellőt? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el Hamupipőke világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet. 

Hamupipőke története mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben, kislányként ő volt a kedvenc hercegnőm. Aztán ahogy nőttem, egyre jobban megszerettem azokat a Disney hősöket, akik erős és kompetens női karakterek, de a régebbi hercegnők közül ma is ő a kedvencem. Mikor megláttam, hogy a Sorsfordító történetek következő magyarul megjelenő kötete az Ez hát a szerelem lesz hihetetlenül lelkes lettem, nagyon vártam, hogy Elizabeth Lim (akinek a Mulan történetét egyenesen imádtam, ezt a bejegyzést is elolvashatjátok ITT olvashatjátok el) milyen módon csavar ezen a mesén. Az értékelésemre azonban még egy keveset várnotok kell, ugyanis ma egy extra bejegyzéssel érkezem. Arra gondoltam, hogy ma hozok pár olyan regényt, melyet Hamupipőke meséje ihletett. 

De mielőtt bemutatnám nektek ezeket a történeteket, lássuk miről is szól pontosan az Ez hát a szerelem, hiszen ennek a könyvnek az apropóján született ez az írás is. 

Mi lett volna, ha Hamupipőke sosem próbálja fel az üvegcipellőt?
Hamupipőke hősiesen tűrte sorsát, de eljött a perc, amikor képtelen továbbra is eltitkolni, hogy hiányzik neki a herceg, és mostohájával is végképp elviselhetetlenné vált az élete. Nagy döntésre szánja el magát: varrónőnek jelentkezik a palotába.
Azonban amikor a király udvarban vendégeskedő nővérének szolgálatába áll, fültanúként egy nagy összeesküvés közepén találja magát. A konspirálók nem csupán a király és a herceg hatalmára törnek, de a tündérek is az ármánykodásuk céltáblái, így Hamupipőke Tündérkeresztanyja is veszélybe kerül.
Hamupipőkének meg kel találnia a módját annak, hogyan állítsa meg a cselszövőket még mielőtt túl késő lenne...



Lássuk akkor azt az 4+1 könyvet, melyet Hamupipőke története ihletett. 

1. Marissa Meyer: Cinder (Holdbéli krónikák 1.)

Százhuszonhat ​évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? 
Bevallom sokáig nem foglalkoztam ezzel a könyvvel, valahogy úgy éreztem, hogy ez a kiborg dolog nem az én világom. Egyszer aztán elolvastam Marissa Meyer egy másik könyvét a Heartless-t és nagyon kíváncsi lettem erre a sorozatra is. Az elején kicsit furcsa volt a felépített világ, de aztán teljesen magába szippantott a történet. Igazi Holdbéli krónikák rajongó lettem, egyszerűen zseniális lett ez a rész, én minden oldalát imádtam. 

2. Danielle Teller: És ​boldogan éltek…

Mindnyájan ​ismerjük Hamupipőke történetét, vagy mégsem?
Miközben az egész királyság a Hamupipőke hercegnő kegyetlen neveltetéséről szóló mendemondákról beszél, mostohaanyja, Agnes, aki maga is túlontúl jól ismeri a nélkülözést, magányában feljegyzi az igaz történetet. Agnes még csak tízéves, amikor már kíméletlenül dolgoztatják cselédként. Leleményességének köszönhetően kitör helyzetéből, ám tinédzserként, gyermekével a karján, kénytelen visszatérni hányattatásai színhelyére. Ellának, a különös csecsemőnek lesz nevelője. Nehezére esik megszeretni a gyermeket, aki idővel a mostohalánya, majd végül ünnepelt hercegnő lesz, mindenki elérhetetlen vágyálmainak tárgya. Kapcsolatuk története elárulja, hogy semmi sem az, aminek látszik, és a szeretetnek rendkívül sok arca van. A líraian megírt, érzelmekkel teli és fantasztikusan részletgazdag És boldogan éltek... bemutatja, milyen bonyolult történetek rejlenek a jóról és rosszról szóló klasszikus mesék mögött, és megtanítja, hogy jobb szembenézni a nehézségekkel, mert őszintébb és fontosabb igazságokhoz vezet, mint az álomvilágba menekülés.
Mikor megláttam ezt a könyvet, azonnal elvarázsolt a borítója, mondhatni szerelem volt első látásra. Persze a fülszöveg is nagyon érdekesnek tűnt, imádom azokat a történeteket, melyek egy kicsit más szemszögből mutatják be a jól ismert történeteket. 

3. Jennifer Donnelly: Stepsister ​– Egy sötét mese

„Tengermelletti ősi városban három nővér – hajadon, matróna, ősöreg hölgy – gyertyafénynél térképeket rajzol. Komoram. Tekintetük átható. Szemük szürke. A Párkák. És minden térkép egy emberi élet útja…”
Ez a történet ott kezdődik, ahol Hamupipőke története abbamarad. Főhőse Hamupipőke mostohahúga, Isabelle. Az emberek szépnek tartják Ellát, azaz Hamupipőkét, de Isabelle-t nem. Isabelle félelmet nem ismerő, bátor, erős akaratú lány. Jobban vív, mint a fiúk. Olyan akadályokon ugrat át szeretett lovával, amitől felnőtt férfiak visszariadnak. Mindez azonban nem számít. Ezeket a tulajdonságokat nem értékelik a lányoknál. Mások határozzák meg, mi a szép. És Isabelle nem illik bele a meghatározásba. Meg kell küzdenie azokkal a démonokkal, amik arra késztették, hogy rosszul bánjon Ellával, változtatnia kell saját sorsán és talán át kell értelmeznie a szépség fogalmát.
Nagyon érdekes az alaptörténet, ahogy az előző könyvnél is írtam, azért tetszett meg nagyon, mert a jól ismert mese egy mellékszereplője került itt a középpontba. 

4. Kelly Oram: Cinder ​és Ella

Ella élete minden, csak nem tündérmese. Nyolc hónapja vesztette el édesanyját egy balesetben, ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Most gyerekkora óta nem látott apjához meg annak új családjához kell költöznie. Mesés…
Egyvalaki tartja benne a lelket: Cinder, akivel évek óta barátok a neten, de sosem találkoztak. Ella annyit tud, hogy a srác vicces, szexi, okos, és ugyanakkora könyvmoly, mint ő. (Á, egyáltalán nem az esete…) Fogalma sincs, hogy Cinder az egyik legmenőbb hollywoodi színész, aki a kedvenc fantasyregényükből készült filmben játssza a herceget. Vajon képes a valóságban is tündérmesévé változtatni Ella életét?
Ennél a könyvnél a cím varázsolt el elsőre, hihetetlenül ötletes volt ez a választás. A Cinder és Ella egy igazi modern Hamupipőke történet, mely a mai világba varázsolja a jól ismert történetet. 

4+1. Ashley Poston: Geekerella

Ez a könyv kicsit kilóg a többi közül, hiszen csak angolul elérhető jelenleg, de mindenképpen szerettem volna kicsit írni erről is, mert nagyszerű a fülszövege. Én teljesen beleszerettem. Remélem megjelenik magyarul is majd a jövőben, hogy mindenki számára elérhetővé váljon. 
A történet szerint Elle egy igazi kocka lány, aki teljesen oda meg vissza van a klasszikus sci-fi történetekért. Egy nap elmegy egy cosplay versenyre, melynek a fődíja egy meghívó egy óriási cosplayes eseményre, ahol találkozhat egy színésszel, aki egy filmben a herceget alakítja. Szóval Elle elhatározza, hogy mindenképpen nyer, márcsak annyi a dolga, hogy a mostohanővéreit is megverje ezen a versenyen. 
Darien Freeman régen szerette ezeket a Con-okat, de mióta híres kevésbé élvezi ezeket az eseményeket. Mióta eljátszotta a herceg szerepét abban a flmben minden megváltozott, ezek az események csupán a kissé kínos rajongó talákozásokról és autogramosztásokról szól. Darien egyre kellemetlenebbül érzi magát az eseményen, az egészet full kamunak érzi, de aztán találkozik Elle-lel és minden megváltozik. A lány eltűnik éjfélkor, de vajon a fiú viszontláthatja-e még?

Nos én ezekkel a könyvekkel szerettelek volna első körben megismertetni Titeket. Ha van kedvetek írjatok még nekünk hasonló regényeket, amelyeket Hamupipőke története ihletett. 

Ha szeretitek a retelling típusú történeteket és megtetszett nektek a Manó Könyvek nagyszerű újdonsága, akkor azt ITT tudjátok beszerezi. 



Nyereményjáték

Ebben a játékban most minden az üvegcipellők körül forog. Tudjuk, hogy a bálon Hamupipőke elveszti a cipőjét, most rajtatok a sor, hogy segítsetek neki. Nincs más dolgotok, mint mindegyik bejegyzésben megkeresni azt a szót, amelyik az üvegcipellőt rejti és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomások

11.19.: Dreamworld
11.21.: Csak olvass! extra
11.24.: Flora the Sweaterist
11.27.: Readinspo
11.30.: Csak olvass! (értékelés)
12.03.: Fanni's Library

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése