2021. március 2., kedd

Móra Kiadó baba-mama turné (Megérkeztem! - Életem első három éve; Babageometria- Ritmusok; Azt mondom brekeke. Te mit mondasz?)

Sziasztok!

Turnénk során a Móra Kiadó kiadványaival ismerkedhetünk meg közelebbről, a babavárástól kezdve, a születésen át, a legkisebbeknek készült foglalkoztatókig. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott három babás könyvcsomag egyikét!

A turné következő szakaszában a legkisebbekkel foglalkozunk, a fogantatástól egészen a kisbabakorig. Ebben a bejegyzésben rendhagyó módon nem csak egy könyvvel, hanem hárommal fogok foglalkozni. 

1. Megérkeztem! - Életem első három éve - Nyuszicsörgővel

A gyermek születése csodálatos pillanat a család életében. És még hány csodálatos pillanat adódik, ahogy a kicsi cseperedik! És milyen kellemes élmény felidézni ezeket a pillanatokat később is, életünk során bármikor! Láng Anna bűbájos rajzai méltó keretet adnak emlékeinknek. Ráadásul az egyik figura, a nyuszi meg is elevenedik, a vicces, puha csörgő tökéletes ajándékká teszi könyvünket.


Szerintem nem vagyok egyedül azzal az elképzelésemmel, hogy a kisbabám fogantatásának pillanatától kezdve szeretnék minden egyes pillanatot megörökíteni. A pocakos képek, a bébibogyó születésének körülményei, és az első évek mind-mind olyan emlékek, amelyről sokan szeretnénk kézzelfogható biztosítékot magunknak. Ráadásul ha felnő és idősebb lesz a gyermek, ő is óriási lelkesedéssel fogja majd lapozgatni a kis könyvet, hiszen mindenki szereti a kisbabakori történeteket. 

Mikor megláttam ezt a kiadványt első látásra beleszerettem, hiszen nemcsak a kisbabakori emlékeket őrzi meg, hanem gyermekünk első három évét is papírra vethetjük segítségével. Legyen szó az első születésnapokról, az első szavakról, vagy akár az első napról az óvodában, mind-mind megjeleníthető ebben a szépséges kiadványban. 

A szöveges részek mellett rengeteg hely van a fotók és képek beragasztására, így még személyesebbé tehető a könyv. 

A tavalyi év során teljesen beleszerettem Láng Anna rajzaiba, így amikor megláttam, hogy a babanapló rajzait ő készítette nem is volt kérdés számomra, hogy beszerzem a könyvet.  Az illusztráció egyszerűen csodás, már az is hatalmas élmény az embernek, ha csak végiglapozza a könyvet.  A képek meseszépek, színesek, nagyszerű munka. A lapok minőségiek, kellően vastagok, könnyű rájuk írni. Mivel kicsit fényesebbek a lapok, így semmiképpen se használjatok olyan tollat, aminek folyik a tintája, mert könnyen elmaszatolódhat az írás. 

A könyv mellett egy bájos kis csörgőt is kaphatunk, mely a kisbabánk első játéka lehet. Nagyon aranyosan néz ki, puha és rendkívül minőségi anyagból készült. Nem tűnik könnyen szétrághatónak. 

2.  Babageometria- Ritmusok; Azt mondom brekeke. Te mit mondasz

Leporelló a legkisebbeknek. Fekete és fehér organikus vonalak. A vonalak játéka oldalanként is nézegethető, kihajtva pedig új összefüggések jelennek meg. Így lesz a baba egyik első visszatérő olvasmánya.





A kisbaba látása megszületése után kezd fejlődni. Az első hetekben mindent homályosan lát, azután fejjel lefelé, ám az első hónap elteltével már érzékeli az éles kontrasztokat, így fekete-fehér dolgokat keres maga körül. Ez az a pillanat, amikor e különleges textilkönyvvel megkezdhetjük kialakítani a könyvek szeretetét gyermekünkben. A lapok halk zizegése felkelti a figyelmet, és a kicsi hosszan elnézegetheti az állatokat ábrázoló kedves illusztrációkat, illetve a geometriai formákat. Néhány hónapos korában pedig felfedezi a képek rózsaszín és kék részleteit is. A könyvek böngészését nem lehet elég korán elkezdeni!

Az újszülöttek még rendkívül homályosan látnak és egyáltalán nem látnak színeket, a két szemet még nem tudják koordináltan, teljesen együtt használni. A második héttől kezdve a gyerkőc egyre ügyesebben fókuszál és egyre jobban látszik, hogy érzékeli az őt körülvevő világot. A kezdeti a látása megközelítően 15-20 cm távolságra korlátozódik. Körülbelül ennyi a karon ringó gyermek és az anya arca közti távolság, valamint az anya mellkasa és arca közötti távolság. 

A babák periferális (oldali) látással születnek, és az első hónapokban megtanulják a látóterük közepén lévő tárgyakra fókuszálás képességét. Ekkor már képesek szemükkel a nagy, lassan mozgó tárgyakat is követni, és az erős fényre is reagálnak. Ahogy haladunk előre az időben a kisbabák a szemükkel már egyre bonyolultabb tárgyakat keresnek: az egyszerű minták és formák helyett már a kör minták és alakok keltik fel érdeklődésüket. Három-négy hónapos korukban pedig  a legtöbb kisbaba már kisebb tárgyakra is képes fókuszálni, mint pl. játékokra, és akár a színeket is képes megkülönböztetni. Egy négy hónapos baba már kb. egy méter távolságba ellát, és már a gyorsabban mozgó tárgyak követésére is képes. 

Az első hónapot követően a babák már érzékelik az éles kontrasztokat, így fekete-fehér dolgokat kezdnek keresni maguk körül, ezért ez a két kiskönyv tökéletes választás a legkisebbek számára. 

A két kiskönyv fekete és fehér vonalai hosszú időre leköti a legkisebbek figyelmét, ráadásul fejleszti a látásukat és a figyelmüket. Ebben az időszakban a kisbabák figyelmét leginkább a kontrasztos színek, legfő­képpen a fekete-fehér vonzzák. A könyv célja, hogy a babák idegrendszerét stimulálja, megteremtve így a lehetőséget a megfelelő idegkapcsolatok kiépülésére. Ráadásul az olvasóvá nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ha a kisbabát az első pillanattól kezdve könyvek veszik körül, akkor később már természetes lesz számára, és szívesebben vesz majd a kezébe izgalmasabbnál izgalmasabb köteteket. 

Mindkét kötet nagyon jó minőségű. A Babageometria rendkívül erős lapokból készült, így nem szakad el akkor sem, ha egy lelkes baba elkezdené megcsócsálni. A brekis könyv halk zizegése pedig még érdekesebbé teszi a kisbaba számára a könyv nézegetésének az élményét. 

Összességében én nagyon megszerettem mindhárom könyvet. A babanaplót már nagyon várom, hogy végre elkezdhessem kitölteni, remélem a közeljövőben megvalósul a vágyunk és végre belevághatunk Miklóssal életünk legnagyobb kalandjába, a gyermeknevelésbe. A látást segítő könyvek pedig rendkívül hasznosak, úgy gondolom, hogy vétek lenne kihagyni a beszerzésüket, hiszen rengeteget tudnak segíteni a gyermek látásának és figyelmének fejlesztésében. Bátran ajánlom mindenkinek ezeket a könyveket, tökéletes választás mindegyik babaváró ajándékba, vagy akár saját célra is. 

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ezeknek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT, ITT és ITT tudod megrendelni a kis könyveket. 


Nyereményjáték

Játékunk során az állomásokon olyan híres mesehősökkkel találkozhattok, akikkel a Móra Kiadó kínálatában ismerkedhettek meg. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter vagy rajzfilm nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagok egyikét. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP





Állomáslista

03.02. - Csak olvass!: Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?,  Babageometria -Ritmusok, 
03.04. - Könyv és más:  Állatszálloda, Kisvakond utazik, Tíz színes pici paca, Vuk és Karak - Kirakóskönyv
03.06. - Csak olvass!: Kisvakond utazik, Kisvakond játszik, Vuk és Karak - Kirakóskönyv
03.08.- Veronika’s Reader Feeder: Indulás! Buszozzunk!, J. Kovács Judit: Kerekítő évkerék Dalok - mondókák - jeles napok - játékok, Kisvakond utazik, Vuk és Karak - Kirakóskönyv

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése