2021. május 23., vasárnap

Liz Braswell: Egy ​új élmény + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Manó könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb tagja, az Egy új élmény. Ennek örömére bloggereink varázsszőnyegre pattanva meg sem állnak Agrabah-ig, hogy nyomon kövessék, mi történik akkor, ha Aladdin helyett Jafar kaparintja meg a csodalámpát. Tartsatok velünk ezen a különleges utazáson, ígérjük, élményekből és nyereményből nem lesz hiány.

Aki követi a blogomat az már tudja, hogy óriási rajongója vagyok a Disney meséknek és egyéb hercegnős/királylányos történeteknek. Szeretek elmerülni a mesék világában, egy nehéz és gondterhelt nap után kifejezetten üdítően hat a lelkemre. A tavalyi év során ismerhettük meg kis hazánkban a Manó Könyvek jóvoltából a Sorsfordító történetek sorozatot, ami az első pillanattól kezdve óriási kedvenc lett nálam. Nagyon érdekes látni, hogy az írók miként csavartak a már jól ismert történeteken. Aladdin meséje már a negyedik ilyen típusú kötet, mely megjelent Magyarországon, így óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. Mi történt volna vajon, ha Jafar azonnal megszerzi a lámpást és az első pillanattól kezdve ő uralja a benne élő dzsinnt? Hogyan alakult volna Aladdin és Jázmin sorsa? Mi lett volna Agrabah sorsa? Mielőtt azonban rátérnék a  könyv értékelésére, lássuk miről is szól a könyv pontosan. 

Mi lett volna, ha nem Aladdin lesz a dzsinn gazdája?
Aladdin egy csavargó. Megannyi sorstársához hasonlóan, mindig csupán még egy újabb napot próbál túlélni az elszegényedett Agrabah-ban. Jázmin egy hercegnő, aki épp házasságra készül lépni kijelölt vőlegényével. Semmit sem akar jobban, mint elkerülni a rá kiszabott sorsot, hogy megláthassa, mi rejlik a palota falain kívül. Amint azonban a Szultán
legbizalmasabb tanácsadója, Jafar hirtelen hatalomra tör, minden megváltozik. Egy ősi lámpa segítségével Jafar a varázslat törvényeit megtörve képessé válik a szerelem és halál uralására. Hamarosan nagy feladat vár Aladdinra és a hercegnői címtől megfosztott Jázminra: ők vezetik majd Agrabah népét a királyság szétszakításával fenyegetőző, hataloméhes uralkodó elleni lázadásban. Ez nem az a történet, amit már oly jól ismersz. Ez a történet a hatalomról, a forradalmárokról, és a szerelemről szól. És arról, hogyan képes mindent megváltoztatni egyetlen pillanat.

Az Aladdin egy 1992-ben bemutatott amerikai rajzfilm, amely az Ezeregyéjszaka meséi alapján készült, az Aladdin-trilógia első része. A története az Aladdin és a bűvös lámpa című arab népmese nyomán készült, ami Az Ezeregyéjszaka meséiben szerepelt. Őszintén szólva sokáig nem volt a kedvencem ez a mese, a folytatások például nem is igazán érdekeltek. A történet alapján azonban készült egy tévéfilmsorozat és egy számítógépes játék is, ezeket pedig hihetetlenül szerettem. 2019-ben pedig óriási lelkesedéssel néztem az élőszereplős változatot, ami óriási kedvenc lett nálam. Alapjáraton nem tetszenek ezek a feldolgozások, de az Aladdin nagyon meglepett, Jázmin dala pedig óriási kedvenc lett nálam. (Apropó...tudtátok, hogy ő volt az egyetlen Disney hercegnő, aki a mesében nem kapott dalt? A Speechless - Szó nélkül - című szám ezt a csorbát hivatott kiküszöbölni. )

Liz Braswell regénye, az Egy új élmény 2015-ben jelent meg, és ha nem tévedek ez volt az első (vagy legalábbis az egyik első) ilyen típusú regény, így az írónőnek nem volt könnyű dolga, hiszen egy teljesen új műfaj, vagyis a Disney sorsfordító történetek első fecskéje volt. Azt hiszem, hogy ez meg is látszik a regényen és a külföldi értékelések közül, messze ez kapta a legalacsonyabb értékelést. Ezzel azonban nincs is olyan nagy baj, hiszen innen szép fejlődni és ahogy a többi, később megjelent műveken is látjuk, az írók tanultak egymás hibáiból és egyre jobb és jobb regények születnek a sorozatban. 

Az Egy új élmény egy teljesen kicsavart Aladdin történet, ahol arra a kérdésre kaphatunk választ, hogy mi történt volna akkor, ha Jafar azonnal megszerezte volna magának a lámpást és ezzel a dzsinnt a három kívánság lehetőségével. 

A történet első negyede ugyanabban a mederben folyik tovább, mint ahogy azt gyermekkorunkban megismerhettük. Aladdint egy falat kenyérért kergeti az őrség a piacon, Jázmin megszökik a palotából és kíséret nélkül ismerkedik a várossal és a piaccal, elvesz egy almát és egy kisgyereknek adja, mert nem tudja, hogy fizetni kell érte. A két főszereplő találkozik és együtt menekülnek a város utcáin. A jól ismert mese itt vesz teljesen más fordulatot, hiszen bár Aladdin megy le a lámpásért a barlang mélyébe, de végül Jafar szerzi meg a lámpást. Innentől kezdve pedig kitör a káosz a városban. A varázsló átveszi a hatalmat, ő lesz az új szultán és megkezdi uralkodását. Dzsinni és egy ősi könyv segítségével varázslat törvényeit megtörve képessé válik a halál uralására, innen pedig már csak egy lépés, hogy "agyatlan zombivá" változtassa a népet, akik gondolkodás nélkül imádják és szeressék új vezetőjüket, Jafar szultánt. Jázmin és Aladdin azonban szövetségre lép a város csavargóinak szervezetével és mindent megtesznek azért, hogy megmentsék szeretett városukat és elfoglalhassa a jogos uralkodó a trónt. Ez abszolút nem az a történet, amelyet már jól ismertünk. Ez a történet a hatalomról, a hibákról, a jóvátételekről, a szeretetről és annak a hiányáról szól. Mire képes egy ember azért, hogy ő legyen a világ ura és végre szeretet kapjon? Mire képes egy naiv hercegnő, aki eddig a világtól elzártan élte mindennapjait? És mire képes pár csavargó annak érdekében, hogy a városában újra rend honoljon?

A karakterek érdekesek voltak, bár sajnos egyiket sem ismerhettük meg mélyebben. Nagyon kíváncsi lettem volna arra, hogy az írónő mivel magyarázza Jafar viselkedését. Többször is említésre kerül, hogy szomjazza a nép szeretetét, fontos számára, hogy elismerjék. Nyilvánvalóan kisebbségi komplexus szüli ezeket az érzelmeket és viselkedési formákat nála, de nagyon érdekelt volna, hogy ebben a teljesen átgondolt történetben hogyan mélyítik el az ő karakterét. Sokkal közelebb érezhette volna magához az olvasó, ha a hibái és problémái feltárásra kerültek volna, túlléphetett volna a csúnya főgonosz klisén és elgondolkodtathatott volna mindenkit, hiszen a gonosz nem születik, hanem úgy teremtik meg. A Jágóval való kapcsolata nagyon izgalmasan alakul, de úgy éreztem, hogy ez a szál is méltatlanul elhanyagolttá vált. Szerettem volna többet megtudni arról, hogy mit tett Jafar vele és mi volt annak a célja. 

Jázmin személyisége nagyon furcsán alakult a történet során. A kezdetben naiv hercegnő erős vezetővé, majd kissé elvakult lázadóvá változott. Kicsit nehezen tudtam azonosulni azzal, ahogy a varázskönyvről gondolkodott. Kicsit olyan volt nekem, mint a Falcon and the Winter Soldier című sorozatból a fiatal lány. A céljai megkérdőjelezhetetlenek, de nem feltétlenül a legjobb módját választja annak, hogy változást érjen el a világban. Aladdin szerencsére vissza tudta őt rántani, de elképzelni sem tudom, hogy mi történhetett volna akkor, ha a lány rálép arra az útra, amelyre Jafar. Nem vagyok biztos abban, hogy megkímélte volna őt az őrület és nem vált volna ugyanolyan veszélyessé, mint az egykori tanácsadó. 
Aladdin karaktere szerintem nagyjából hasonló volt a mesééhez képest. Igazán szerethető csavargó, aki annak ellenére, hogy lopni kényszerül azt soha nem a gazdagság, sokkal inkább a túléles reményében teszi. A prológusban megismerhetjük a fiú édesanyját is, nagyon szerettem ezt a bevezetőt, sokat hozzáadott a fiú karakteréhez. 



A könyvben többször is utalt az írónő az eredeti mesére, nagyon tetszett, mikor Aladdin azon mélázott, hogy milyen lenne, ha ő és a dzsinn legjobb barátok lennének, Jázmin pedig azon mélázott, hogy milyen lett volna Aladinnal repülni. Apropó...a szőnyegen való repülés a mese egyik legikonikusabb jelenete, nagyon jó lett volna, ha ez ebben a változatban megjelenik valamilyen módon. Én imádtam volna. 

Dzsini személyisége nem sokat változott a meséhez képest. Pont olyan vidám és jópofa fickó, mint amilyenre emlékeztem. Az újdonság vele kapcsolatban a tragikus eredettörténet. Nagyon tetszett, hogy megismerhettük a múltját, így még szimpatikusabbá vált a karaktere. 

A regényben számos új szereplőt is megismerhetünk, közülük is Morgiana és Duban karaktere kiemelkedő akik a csavargók hálózatát üzemeltetik a városban és nem mellesleg Aladdin gyermekkori barátai. 


A cselekmény és a szereplők viselkedése olykor logikátlanok voltak, bizonyos jelenetek rendkívül karakteridegenek voltak számomra, egyszerűen nem tudtam mit kezdeni a hirtelen változással. Az viszont kifejezetten tetszett, hogy az írónő nem félt bemocskolni a kezét és igyekezett egy sötétebb, háborús atmoszférát megteremteni. A regény alapja, ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, hogy Jafar kerül hatalomra, Aladdin, Jázmin és a többiek pedig szeretnék megdönteni a hatalmát. Az ilyen felkelések pedig ritkán végződnek mindenki számára pozitívan. Az ilyen próbálkozások rengeteg áldozattal járnak, ez ebben a kötetben sem történik máshogyan. Az biztos, hogy ez nem egy gyermekbarát könyv. Eddig is mondtam, hogy a Sorsfordító történeteknek bár mesei az alapja, de egyáltalán nem kicsik kezébe való. Ennél a regénynél ez még inkább igaz, mint a többieknél. Bizonyos karaktereket elveszítünk, lesznek, akiket megkínoznak és természetesen a zombik, akarom mondani a gúlok sem éppen gyermekbarát lények. Nem mondom, hogy az írónő tökéleteset alkotott, rengeteg hibája van a történetnek, de abszolút dicséretes a törekvése. 

A borító nagyon tetszik, bár kicsit furcsa számomra, hogy Jafar található az elején. Egy Aladdin - Jázmin páros jobban passzolt volna a történethez, de ez abszolút nem a kiadó hibája, hiszen így jelent meg külföldön is. Az élfestést egyszerűen imádom, hihetetlenül júl mutatnak egymás mellett a színes könyvek. Tudom, hogy szerettétek, szóval elkészítettem a könyvhöz tartozó kirakót, jó szórakozást kívánok hozzá! Döntsük meg egymás rekordját. :)



Az eddigiektől eltérően a mostani turnén egy újdonsággal is készültünk Nektek. Ahogy az állomások listáján is látjátok, a játék kiegészült pár izgalmas extra állomással, amelyet majd az egyes Instagram oldalakon találtok. Érdemes lesz mindenkihez ellátogatni, hiszen így nem csak extra pontokat gyűjthettek a nyereményjáték kapcsán, hanem igazán vicces és érdekes tartalmakat találhattok majd mindenkinél. 

Összességében igazán érdekes élmény volt számomra az Egy új élmény című könyv olvasása. Őszinte leszek veletek, nem ez lett a kedvenc Sorsfordító történetem. A karakterek és cselekmény kidolgozottsága hagyott bennem némi hiányérzetet, a különböző izgalmas események és ötletek pedig csak részben tudták feledtetni az előzők miatt érzett csalódásomat. Ezzel persze nincs is olyan nagy baj, hiszen ahogy írtam, ez volt az első ilyen típusú történet, biztos vagyok abban, hogy innentől kezdve csak felfelé vezet az út az írónő számára.  Az viszont kifejezetten tetszett, hogy az írónő nem félt bemocskolni a kezét és igyekezett egy sötétebb, háborús atmoszférát megteremteni a regényében, hiszen a felkelések és lázadások pontosan ilyen hangulatot kívánnak. A regény abszolút olvastatja magát, ha valaki nekikezd, akkor könnyen és gyorsan tud haladni az olvasással. 
Ez tényleg nem az a történet, amelyet már jól ismertünk, egy igazán új élmény. Ez a történet a hatalomról, a hibákról, a jóvátételekről, a szeretetről és annak a hiányáról szól. Mire képes egy ember azért, hogy ő legyen a világ ura és végre szeretet kapjon? Mire képes egy naiv hercegnő, aki eddig a világtól elzártan élte mindennapjait? És mire képes pár csavargó annak érdekében, hogy a városában újra rend honoljon? Kíváncsiak vagytok a válaszokra? Akkor mindenképpen olvassátok el a regényt.


Értékelés: 5/3,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

Az Aladdin zenéje nem véletlenül nyert Oscar-díjat, elválaszthatatlanul hozzátartozik a történethez, és valószínűleg nincs olyan ember, aki legalább az egyik dalt ne tudná fejből eldúdolni. Mostani játékunkon tehát ezeké a daloké lesz a főszerep. 
Minden állomáson találtok egy dalszövegrészletet, melyből hiányzik egy szó, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a három megadott opció közült kiválasztani, melyik, majd annak a betűjelét beírni a Rafflecopter doboz kijelölt sorába. A játék itt azonban nem ér véget, extra pontokat szerezhettek, ha a kijelölt napokon ellátogattok bloggereink Instagram oldalára, és az Aladdinos posztjaikban (az állomáslistában linkeljük) feltett kérdésükre megírjátok a választ a Rafflecopter dobozban is.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Az én dalom

 “Hangom ________
Hát sohase hidd, hogy elhallgattatsz végül
Tudom, nem hagyom én szó nélkül
Némán”
a) zendül b) felemelem c) csendül

a Rafflecopter giveaway

Állomások:


05/23 Csak olvass!
Instagram: csak_olvass

05/25 Dreamworld
Instagram: dreamworld_blog 

05/27 Csak olvass! - Könyvjelzők

05/28 Hagyjatok! Olvasok! - Idézetek

05/30 Utószó

Instagram: utoszo

05/31 Fanni's Library

Instagram: fannislibrary

06/01 Dreamworld - Érdekességek a Disney mese kapcsán

06/02 Readinspo

Instagram: readinspo.blog

06/04 Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése