2021. október 12., kedd

Charlotte Brontë: Jane ​Eyre + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Menő Könyveknek köszönhetően egy újabb klasszikust vehetünk kézbe új kiadásban. Ezúttal Charlotte Brontë Jane Eyre kapott szép, új ruhát. Négy bloggerünk követte végig újra Jane Eyre sorsát és értékeli a könyvet, amiből természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt.

Jane Eyre, a lowoodi árva tébolyult szerelmének története ez a méltán népszerű, kortalan regény.
Jane a bentlakásos intézetben megtanulja, hogy egy vagyontalan fiatal lány senkire sem számíthat, egyedül kell boldogulnia a világban. Amikor Mr. Rochester nevelőnőként alkalmazza gyámleánya, Adele mellett, szabadabb világ tárul ki előtte, és lassan elhiszi, hogy rátalálhat a boldogság. Ám Thornfield Hall falai sötét titkot rejtenek, és a legszebb álom is rémálommá válhat... Jane-nek döntenie kell, hogy összetört szívvel mindent maga mögött hagyva kezdjen-e új életet, vagy ismét a nehezebb utat válassza.
A bátor és tiszta lelkű Jane története nem csak a szerelem, de a XIX. századi Anglia világának sötét és csillogó oldalát is képes úgy megmutatni, hogy Charlotte Brontë regénye máig a világirodalom egyik legfontosabb és legszívettépőbb romantikus műve legyen.


Nem most találkoztam először a Brontë nővérek munkásságával, mindhárom lánytestvértől olvastam már valamit az életem során. Az első olvasmányom anno a Jane Eyre, vagyis igazából A lowoodi árva volt. Anno tizenhat, vagy tizenhét évesen olvastam a kötetet és teljesen magába szippantott. (Képzeljétek el, tiszta béna voltam amúgy. A fejemben valahogy anno nem állt össze, hogy a két cím egy könyvet takar. Tudtam, hogy Jane Eyre a főszereplő, hát hogyne tudtam volna, de nem állt tényleg össze a fejemben, hogy ez ugyanaz a történet. :D Nagyot koppant, mikor rájöttem.) Mikor megláttam, hogy ez lesz a Menő Könyvek Örök kedvencek sorozatának következő része, teljesen oda meg vissza voltam az örömtől. Nagyon vágytam már egy szépséges kiadásra, ezért óriási lelkesedéssel fogtam bele az olvasába. (Tavasszal pedig érkezik az Üvöltő szelek meseszép kiadása. Már alig várom azt is!)

A Jane Eyre című regény Charlotte Brontë legismertebb műve, mely mára igazi klasszikusnak számít. Műfaját tekintve romantikus regény, de semmiképpen sem szabad összetéveszteni Jane Austen romantikájával. Az önéletrajzi ihletésű regény az írónő későbbi munkáihoz képest hatalmas sikert aratott, leginkább azzal, hogy elbeszélésmódjával személyessé, ezáltal hihetővé és átélhetővé tette a tette a történetet. 

Vannak olyan történetek, melyek bekúsznak a bőrünk alá, megragadják a szívünket, lelkünket és többé el nem eresztik. Számomra pontosan ilyen a Jane Eyre is. Ennyi idő távlatából mit sem halványult bennem a lelkesedés és a rajongás, minden egyes újraolvasásnál ugyanolyan kedves Jane és Mr. Rochester története. Ez nem egy klasszikus romantikus könyv, legalábbis semmiképpen sem a kedves és cukormázas fajtából. Sokkal inkább egy szuggesztív és rendkívül erős drámaisággal operáló regény, mely nem idegenkedik attól, hogy darabokra törje olvasója szívét. Alapja a lélek diadala, a magány, a fájdalom és mellőzöttség súlya szürke felhőként telepszik a szívre, de a megfelelő emberek segítségével az ember át tud lépni saját korlátain és képes szembenézni hibáival és életével. 

A cselekmény az 1800-as években, a viktoriánus korban játszódik. A korszakot definiálni igen nehéz, mivel elősorban nem formai jegyeket, hanem inkább egyfajta gondolkodásmódot, életszemléletet tükröz, melynek alapjai a hagyománytisztelet, a célszerűség szem előtt tartása. Egyértelműen egy olyan korszakról beszélünk, ahol a nők legfontosabb szerepe és feladata az volt, hogy feleségként és anyaként a férjük oldalán tündököljenek. A rangon alul házasodás nem volt általános jellegű, hiszen a romantikus képzelgéseknél magasabbra becsült dolog volt a társadalmi státusz és a vagyoni helyzet. 

A Jane Eyre nem egy könnyed olvasmány, sem méretében, sem pedig műfajában. A közel 600 oldalas regény nem éppen táskakompatibilis verzió, tömegközlekedésen csak nehézkesen lehet olvasni, nekem például kissé meg is fájdult a csuklóm tőle. A légkör nem annyira fájdalmas és fullasztó, mint mondjuk Thomas Hardy Egy tiszta nő című művében, de nem is egy tipikus lányregény. A fájdalom és a magány erősen jelen van a regényben, ez pedig kissé borongóssá teszik az egész könyvet (pontosan olyanná, mint amilyen Anglia időjárása is). A gótikus elemek pedig még érdekesebbé és izgalmasabbá teszik a kötetet. A stílus jellegzetességéből fakadóan a misztikum is megjelenik, a rejtélyes hangok és események csak még tovább borzolják az olvasó kedélyét. A hangulat azonnal magával ragadja az olvasót és egy másodpercre sem ereszti. A Thornfieldben történő események sokkal erőteljesebbek és izgalmasabb, de a gyermekkori történetek is rendkívül érzékletesek. 

A két főszereplő Jane Eyre és Mr. Rochester. Jane a regény elbeszélője, hihetetlen pontossággal és érzékletességgel olvashatunk életéről, gyermekkorától kezdve egészen a családalapításig. Jane kissé jelentéktelen külsejű, ám eszes, tehetséges, szenvedélyes lány, aki keserves leckét kapott az élettől az önfegyelem és lelkierő tekintetében. A tanítás hihetetlenül jól illik hozzá, ösztönösen érzi és tudja, hogy a körülötte lévő gyermekeknek mire van szükségük. Kedves és jóravaló teremtés, aki bármit megtenne azokért, akiket szeret. Rendkívül becsületes fiatal nő, aki nem enged a nyomásnak és végül önmaga urává válik. Edward Fairfax Rochester Thornfield Hall ura. Nem kifejeztten jóképű, de erős, határozott karakterű férfi. Életét beárnyékolja a fiatalon elkövetett végzetes baklövé, emiatt hajlik a búskomorságra, gyakran szeszélyesedő és büszke, ugyanakkora rendkívül jólelkű és becsületes ember. 

Az írónő a modern női fejlődésregény első művét teremtette meg ebben a regényben. Az egyes szám első személyben elbeszélt történet egy nő élettörténetét meséli el annak legfontosabb állomásaival. A cselekmény helyszínei pedig csak tovább erősítik ezt a felépítést. A gyermekkor helyszíne Gateshead, ahol Jane először találkozik a kiszolgáltatottság, az elnyomás érzésével. A következő szakasz a lowoodi évek ideje, amelynek aszketikus, lemondásokkal és elfojtásokkal teli világában Jane lelkileg válik nővé. A Thornfield Hallban töltött idő alatt Jane érzelmileg kiteljesedik és a nehézségek ellenére végre megtalálja a helyét. Charlotte Brontë szentimentális érzelmek nélkül tekint a viktoriánus világra. Hőseinek egymásra találása egyáltalán nem a szerelem diadala, hanem a keservesen megszerzett önmegismerés, és a társadalmi helyzetükben bekövetkezett változás következménye. 

Bár a történet a hősnő szempontjából happy end-del zárul, a regény ma is erőteljes kiállás a gondolkodó és becsvágyó nők mellett a viktoriánus világ fojtogatóan patriarchális légkörében. A szerzőnő a regény nőalakjain keresztül rendkívül hatásosan érzékelteti a viktoriánus nő lehetőségeit. Helen Burns az iskolában a „viktoriánus szent” vallásos alázatát gyakorolja, Bertha Mason, a padláson rejtegetett őrült feleség ezzel szemben a kor elfojtott szexualitásának példája. A szerzőnő finom narratív és nyelvi lehetőségeket talál, hogy megfogalmazza a 19. század nőiségének, mint biológiai és pszichológiai válságnak a problémáit és szürreális eszközöket, álmokat, víziókat használ, hogy szereplőinek belső életét megmutassa.

Nagyon imádtam ezt a csodálatos kiadást, biztos vagyok benne, hogy kiemelt helye lesz a kötetnek a polcomon. Olyan jó látni, hogy a kiadó ennyire a szívén viseli ezeknek a könyveknek a sorsát, őszintén bízom abban, hogy még sok ilyen nagyszerű és klasszikus történet kap majd új köntöst. Én biztos benevezek majd az összesre. Természetesen nem minden a csinos borító, ezt én is tudom, de talán ezeknek köszönhetően a fiatalabb korosztály is szívesen lapozgatja majd ezeket a klasszikusokat. 

Összességébén én nagyon élveztem a mű újraolvasását, még mindig óriási hatással van rám Jane Eyre története. A klasszikus irodalom egyik ékkőve, remélem sokan beleszeretnek a borítónak köszönhetően és elindulnak a Brontë nővérek iránti rajongás irányába. 

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Eyre

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Charlotte a Brontë nővérek egyike. Ezúttal minden állomáson egy-egy könyvcímet találtok elrejtve a bejegyzésben, a feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik nővér írta az adott regényt, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10. 12. Csak olvass!
10. 14. Readinspo
10. 16. Fanni’s Library

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése