2021. november 19., péntek

Namina Forna: The ​Gilded Ones – Aranyló vér (Halhatatlanok 1.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Maxim Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az Aranyló vér című YA fantasy kötet. Igazi kuriózum az ifjúsági könyvek között, Namina Forna Deka történetén keresztül mutatja be a rasszizmus káros következményeit, és hogy mire képes egy csapat erős nő, ha összefog. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott könyvet.

A tizenhat éves Deka félve várja a Próbát, ami el fogja dönteni, hogy befogadja-e a falu népe, hisz természetfeletti megérzései máris kiemelik a társai közül. Deka azért imádkozik, hogy vörös legyen a vére, de mivel az arannyá változik, sajnos tisztátalannak bizonyul. Ez azt jelenti, hogy a halálnál is rosszabb sors vár rá. Ekkor azonban megjelenik egy titokzatos hölgy, aki kiutat kínál neki: beállhat az alakik közé, a császár kizárólag lányokból álló seregébe. Az alakik mind ritka képességekkel megvert, csaknem halhatatlan lények, egyedül ők tudják elhárítani az országra rontó Halálsikolyok támadásait. Deka annyira vágyik az elfogadásra, hogy belemegy a veszedelmes ajánlatba, és otthagyja a szülőfaluját, az egyetlen közösséget, amit ismer. Miközben élete legnagyobb harcára készül, azzal kell szembesülnie, hogy a főváros magas falai között számos titok lakozik. Minden és mindenki másnak bizonyul, mint aminek látszik. Még maga Deka is

Veszélyes hely az Instagram, ezt a regisztrációm óta tudom. Rendszeresen jönnek velem szembe izgalmasabbnál izgalmasabb kötetek, melyek azonnal a kívánságlistámon landolnak. Az Aranyló vér című könyvre egy külföldi bookstagrammernél figyeltem fel, teljesen szerelembe estem a fülszöveggel és a borítóval is. Mikor megtudtam, hogy nálunk is megjelenik, nagyon örültem, de bevallom a mosolyom nem volt túlságosan őszinte, hiszen nem voltam maradéktalanul boldog a borító miatt. Persze tudom, hogy nem ez a legfontosabb mércéje a könyveknek, de valljuk be, egy csinos darab azért jobban megragadja az ember tekintetét. Ennek ellenére persze tudtam függetleníteni magam a dologtól és lassan de biztosan megbékéltem a kötet külsejével is és szép fokozatosan rájöttem, hogy mekkora butaság lett volna ezt a regényt kihagyni, hiszen teljes mértékben levett a lábamról. 

Az Aranyló vér egy igazán izgalmas kötet a női erőről, életről és halálról, fájdalomról és felemelkedésről. Egy igazán inspiráló írás, Namina Forna remek stílusban reprezentálja az emberi nem egyik tulajdonságát, miszerint hajlamosak vagyunk félni mindentől, amit nem ismerünk. A könyv egy olyan társadalmat fest le, melyben a nő alacsonyabb rendűnek számítanak és a vallást használják ennek a legitimálására. 

A könyv cselekménye rendkívül érdekes és izgalmas. Egy másodpercre sem lankadt a figyelmem, az írónő végig fenntartotta az érdeklődésemet, csak úgy faltam a lapokat. Namina Forna tökéletesen szőtte a szálakat, imádtam, ahogy okozatosan egymásba fonódott és összeértek az első látásra teljesen külön álló szálak. Az első oldaltól az utolsóig megőrizte a regény a varázsát, az olvasás minden másodpercét imádtam. A történet tele van egyedi ötletekkel és megoldásokkal, szerencsére bővelkedik kalandokban és meglepő fordulatokban is.

A regény alapját egy nagyon erős patriarchális rendszer képezi, melyben a nők tulajdonképpen csak biodíszletek a férfiak oldalán. Nem számítanak emberszámba, nem mehetnek kísérő nélkül az utcára, el kell takarni magukat a férfiak kíváncsi tekintete elől. Az Örök bölcsességek, vagyis a világ egyik fő tanító könyve is azt mondja: "Csak tisztátalan, istentagadó, züllött némberek nem takarják el magukat Ojomo tekintete elől." A nők egyetlen erénye és értéke a tisztaságuk, mely a vér színében is megnyilvánul.  Az a lány, akinek vörös a vére, az tiszta és Ojomo kegyelme alatt élheti tovább életét. Azonban vannak olyanok, akik aranyat véreznek. Őket démonoknak, tisztátalannak titulálják és még arra sem tartják őket méltónak, hogy létezzenek. Az ilyen lányokat halálbüntetéssel sújtják. Ez a sors várna Dekára is, de mikor úgy tűnik, hogy már minden elveszett a számára, akkor megjelenik egy titokzatos hölgy, aki kiutat kínál neki: beállhat az alakik közé, a császár kizárólag lányokból álló seregébe. Az alakik mind ritka képességekkel rendelkező lányok, akik képesek arra, hogy feltámadjanak, ha olyan halált halnak, mely nem az eleve elrendeltetett halálnem számukra. Ilyenkor mély álomba merülnek (aranyálomba) és a pihenés után újra erőre kapnak. Ha azonban kéken kezdenek el vérezni, akkor nem támadnak fel többé, ez a végleges halál számukra. Az alakik legfontosabb feladata, hogy legyőzzék a Halálsikolyokat, akik komoly veszélyt jelentenek az emberek számára. Deka annyira vágyik az elfogadásra, hogy belemegy a veszedelmes ajánlatba, és otthagyja a szülőfaluját, az egyetlen közösséget, amit ismer. Miközben élete legnagyobb harcára készül, azzal kell szembesülnie, hogy a főváros magas falai között számos titok lakozik. Minden és mindenki másnak bizonyul, mint aminek látszik. Még maga Deka is. De vajon milyen titkok rejlenek a mélységben? Kiben bízhat meg? 

A történet főszereplője, Deka egy nagyszerű karakter. Egy igazán erős és szerethető szereplő, aki fokozatosan, a szemünk előtt válik azzá a kiválasztottá, akit látnak benne. Kezdetben egy mélyen vallásos leányzó, aki készpénznek vesz minden tanítást, amit hallott az élete során. Sorsába teljesen beletörődött, minden vágya az volt, hogy bebizonyítsa, hogy helye van a faluban. Mikor azonban kiderül, hogy tisztátalan egy világ dől össze benne. Mindenki elfordul tőle, ő pedig kénytelen elfogadni Fehér Kéz ajánlatát. Egy idő után azonban fokozatosan kinyílik, egyre erősebbé és erősebbé válik. Egy olyan központi karakterré válik, akire vértestvérei és a többi harcos is bátran számíthat. Folyamatosan kétségek gyötrik és olykor nem tudja, hogy mit is higgyen, de a helyén van a szíve.

A többi karakter Deka vértestvérei, no meg Keita is igazán szerethető. Örültem neki, hogy Deka és Keita kapcsolata nem volt a középpontban. Persze érezhető közöttük a kémia, de az írónő inkább a sodró lendületű cselekményre és izgalmas történésekre helyezi a fő hangsúlyt. A regény hangulata igazán egyedi. Namina Forna bár érezhetően táplálkozott más művekből mégis egyedülálló történet alkotott. Nekem nagyon tetszett, tűkön ülve várom a folytatást. Külön pirospont, hogy nem lett függővéges a történet. Az írónő szépen lezárta az egyes cselekményszálakat, ugyanakkor erőteljesen érezteti az olvasóval, hogy Deka és csapata csupán a csatát nyerte meg, a háborúnak még korántsincs vége. 

A borító nem lett a kedvencem, a külföldi kiadás nekem sokkal jobban tetszik és valahogy jobban vissza is adja nekem a történet hangulatát, ugyanakkor óva intek mindenkit, hogy ez alapján ítélje meg a kötet. Rengeteg olyan hozzászólást olvastam, hogy a borító miatt sokan esélyt sem akarnak adni a regénynek. Gyerekek...ez a legnagyobb butaság, amit tehettek. Mindenképpen adjatok neki egy esélyt és ne felejtsétek, a polcról csak a gerince látszik. 

Összességében engem teljesen elvarázsolt Namina Forna regénye, az egyik legérdekesebb és legizgalmasabb fantasy könyv volt, amit mostanában olvastam. Az Aranyló vér egy igazán egyedi és izgalmas olvasmány. A sodró lendületű cselekmény, az történet magához láncolja az első pillanattól kezdve az olvasóját és többé nem is ereszti. Deka az egyik kedvenc fantasy hősnőmmé vált, vitathatatlanul nagy jellemfejlődésen megy keresztül. Őszintén csak ajánlani tudom mindenkinek. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Szeretitek az erős női karaktereket? Mi is! Elhoztunk nektek négy csodás női szereplőt, minden állomáson vár rátok egy, a ti dolgotok pedig az, hogy az állomáson szereplő hősnő nevét beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomások:

11.18. Csak olvass!
11.20. Könyv és más
11.22. Readinspo

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése