2021. december 9., csütörtök

Maggie O'Farrell: Ahol a Hóangyalok laknak + Nyereményjáték


Sziasztok!

Szilvia egy éjjel, amikor felébred, egy különös lényt talál a hálószobájában: egy Hóangyalt, aki csak rá vigyáz. Ha ti is szeretnétek egy saját angyalt, aki csak rátok vigyáz, akkor tartsatok ti is bloggereinkkel, és ha játszatok velünk, akár meg is nyerhetitek az Ahol a Hóangyalok laknak című könyv egy példányát a Manó Könyvek jóvoltából.   

Tudtad, ​hogyha egyszer készítettél egy hóangyalt, ő örökre veled marad? Soha nem tűnik el. Vigyáz rád és mindig visszajön, amikor szükséged van rá.
Szilvia egy éjszaka hirtelen felriad, és nem tudja, miért. Lélegzetelállító látványban van része – egy hatalmas méretű szárnypárt lát, amely az elképzelhető legpuhább hófehér tollakból készült. Angyal van a szobájában, egy igazi Hóangyal! A hóangyal azért jött, hogy vigyázzon Szilviára és megmentse az életét. Vajon tényleg vigyáz rá, és azokra is, akik fontosak számára?
A könyv nemcsak a gyerekekhez, hanem a gyermeklelkű felnőttekhez is szól, mindazokhoz, akik még hisznek a csodákban, varázslatban. Mindannyian esélyt kapunk arra, hogy visszatérjünk a saját gyerekkorunkba, amikor a valóság és fantázia határai még oly könnyen átjárhatóak voltak. Mert a Hóangyalok bennünk, a szívünkben laknak!
Ebben a mesében a hit ereje ugyanolyan fényesen ragyog, mint azok a kis hópelyhek, amelyek a könyv minden szegletét díszítik. Maggie O'Farrell lenyűgöző írásának gyönyörű ezüst és matt kék színű illusztrációit Daniela Jaglenka Terrazzini munkáját dícsérik.
Ez a varázslatos, szívet melengető mese tökéletes ajándék gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Most, hogy itt a hideg és a rossz idő, nincs is jobb annál, mint bebújni egy jó meleg takaró alá, elbújni egy saját kis odúba, és a kedvenc könyveinket olvasni. Bizonyára így vannak ezzel a legkisebbek is, akik a betűk ismerete híján szüleikre tudnak támaszkodni ezügyben. Manapság már számos tanulmány igazolja, hogy a mesének meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. 

Maggie O'Farrell regénye azonnal levett a lábamról. Már akkor beleszerettem, mikor még csak a borítóját láttam. A fülszöveg elolvasása után pedig szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy ezt a kötetet mindenképpen szeretném a polcomon tudni. Az ahol a Hóangyalok laknak egy csodálatos mese, melyben az álmok, a fantázia és a valóság összemosódik. Egy lenyűgöző történet a gyermeki lélek erejéről és hitéről. 

Ritka, hogy az embert már a könyv bevezetője elvarázsolja, jelen kötet esetében azonban pontosan ez történt. A  mese elején olvasható egy rövid írás Kádár Annamáriától, aki a gyermeki gondolkodás sajátosságáról és a mű keletkezésének a történetéről értekezik röviden. Ennek hatására pedig még szerethetőbbé válik a történet az olvasó számára. Azt írja, hogy a varázslatok színtere a gyermeki gondolkodás egyik sajátossága. Mivel még nem tudnak különbséget tenni a lehetetlen és lehetséges között, így azt gondolják, hogy bármi megtörténhet, csak kívánni kell. A gyermeki gondolkodásmód mágikus elemekre és hiedelmekre épül, amelyeknek pontosan ugyanaz a szerepe, mint a babonáknak: tudás nélkül is képesek magyarázatot nyújtani. A hiányzó űrt a képzeletük segítségével töltik ki, így képesek arra, hogy lehetetlenebbnél lehetetlenebb magyarázatokat találjanak ki olyan egyszerű kérdésekre, mint például arra, miért riadunk fel éjszaka, vagy honnan érkezhet a hűvös szellő, mely miatt hirtelen megborzongunk. Felnőttként persze tisztában vagyunk a zord valósággal, ám ha egy kicsit visszalépünk saját gyermekkorunkba és teret engedünk a bennünk lakozó gyermeknek, akkor mi is megőrizhetünk valamit a gondolataink mindenhatóságából. A csoda mindenkiben ott lakozik. 

A könyv címadója, a Hóangyal egy olyan kitalált karakter, akiről a szerző mesélt a kislányának, mikor a mentőautóban utaztak. A kislánynak rendszeresen voltak anafilaxiás sokk epizódjai, ennek egyik tünete pedig az, hogy a gyermek vacogott. Mivel kicsiként nagyon félt, így az anyukája kitalálta a Hóangyal karakterét.  Azzal nyugtatta a kislányt, hogy nincs semmi baj, csak azért fázik ennyire, mert velük utazik Hóangyal, aki vigyáz rá. Ettől az információtól talán még személyesebbé és szerethetőbbé válik a mese. 

A történet szerint Szilvia, a főszereplő kislány egy éjszaka hirtelen felriad álmából, és lélegzetállító látványban lesz része. Megpillantja a Hóangyalát, aki azért jött, hogy vigyázzon rá, mert a lány betegség fenyegette. Az angyal azt hitte, hogy a Szilvia majd elfelejt mindent, de nem így történt. A kislány emlékezett és kétségbeesetten keresni kezdte a saját Hóangyalát. Megpróbálta többször veszélybe sodorni magát, hogy ismét megjelenjen és segítsen rajta, de aztán szép lassan megtanulta, hogy a Hóangyalok csak akkor jönnek, amikor az embernek igazán szüksége van rájuk. De vajon hogyan kelnek életre a Hóangyalok? És mi történik akkor, ha valaki még soha nem készített a hóban angyalkát? Mire képes a hit ereje? És nem utolsó sorban, hogyan érhetjük el mi is, hogy örök életünkben mellettünk legyen egy ilyen társ?

A mese egy összefüggő történet, nincsen fejezetekre tagolva, így nagyon nehéz részekre bontani, érdemes egyszerre elolvasni az egészet. A kötet nyelvezete a kicsik számára is igazán érthető, tökéletes olvasmánynak tartom. Akár esti meseként, akár csak egy sima közös olvasásként kerül elő ez a kötet a polcról, garantáltan jó érzés lesz lapozgatni. Az olvasást követően szerintem érdemes néhány percet szánni a közös beszélgetésre is, hiszen izgalmas lehet arról beszélgetni a gyerkőccel, hogy számára mit jelentett ez a történet, mit gondol a Hóangyalokról. Akár a következő programot is meg lehet tervezni és a család majd közösen levonulhat a parkba, vagy az udvarra hóangyalt készíteni, ha leesik a hó. 

A történet azonban nem csak gyermekeknek szól.  A mese segítségével mindannyian esélyt kapunk arra, hogy visszatérjünk a saját gyerekkorunkba, amikor a valóság és fantázia határai még oly könnyen átjárhatóak voltak, amikor még hittünk a csodákban és abban, hogy bármire képesek vagyunk, csak kívánni kell, hiszen a Hóangyalok velünk vannak és bennünk élnek. Csak le kell vetkőzni a felnőttség minden béklyóját és gyermeki lelkesedéssel, illetve vak hittel kell az angyalokra gondolni. 

Az illusztráció egyszerűen csodás, már az is hatalmas élmény az embernek, ha csak végiglapozza a könyvet.  A képek meseszépek, színesek, nagyszerű munka. Nem is tudom, hogy láttam-e mostanában ennyire gyönyörű mesekönyvet. A lapok minőségiek, kellően vastagok, szerencsére nem a nagyon könnyen tépődős fajta, így egy túl lelkes gyerkőc sem tudja könnyen elszakítani azokat. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a mesekönyvet, az illusztráció egyszerűen csodás...biztos sokat fogom még lapozgatni ezt a kötetet, ha valami varázslatos és mesés élményre vágyok felnőtt fejjel. A téli időszak elengedhetetlen kelléke, az egyik legjobb választás a bekuckózós pillanatokra. Egy bögre kakaó, egy kényelmes ágy és már meg is van a tökéletes hygge élmény az egész családnak. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a történetet. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 




Nyereményjáték

A tél az egyik legvarázslatosabb évszak, amikor úgy érezzük, hogy bármelyik pillanatban csodák történhetnek. Épp ezért mostani játékunkban olyan mesefilmeket válogattunk össze, melyekben Maggie O’Farrell könyvéhez hasonlóan egy varázslatos téli története mesélnek el. Ha rájöttetek, hogy melyik mesefilmből származik a blogokon található kép, akkor írjátok meg nekünk a Refflecopter dobozban a megfejtést, és máris esélyetek nyílik rá, hogy megnyerjétek az Ahol a Hóangyalok laknak című kötet egy példányát.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12. 05. Utószó
12. 09. Csak olvass! 
12. 11. Könyv és más
12. 13. Sorok között

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése