2022. május 12., csütörtök

Elisabetta Gnone: Jum, ​a sötét szerzet (Olga, a papírlány 2.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Olga Papel különleges kislány. Ismeri a fák és az állatok titkait, rendkívül érzékeny a körülötte lévő világ rezdüléseire, de ami talán ennél is fontosabb, fantasztikus történeteket tud mesélni a barátainak. Meséinek egyik főhőse a szintén Olga névre hallgató papírlány, aki varázslatos utazásra indul, hogy hús-vér emberré válhasson. Tartsatok három bloggerünkkel, ismerjétek meg Elisabetta Gnone csodálatos könyvsorozatát, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó jóvoltából az eddig megjelent három kötetet!

Beköszöntött a tél, Balicót vastag hótakaró borítja, közeleg a karácsony. A falubeliek vacognak a mindent átható fagytól, ezért Olga meséivel próbálja felmelegíteni a szívüket. Van egy új története, amely a kivágott erdő helyén tátongó ürességből született. Ez az űr eszébe juttat valakit, akire hűséges kutyája, Valdo is emlékszik. Nem csoda, hiszen, aki egyszer találkozik Jummal, a sötétségből szőtt lénnyel, az többé nem felejti el őt. Ennek az alaktalan, lomha lénynek nincs se keze, se lába. Öblös hangja egy feneketlen kút visszhangjához hasonlítható. Egész lénye maga a sötétség és az üresség. Az üresség, amely akkor támad bennünk, amikor elveszítünk valakit, aki, vagy ami nagyon kedves volt számunkra. Jumhoz több olyan történet is kapcsolódik, amitől sokan ódzkodnak. Pedig mindegyik történet egy-egy ajándék Olga részéről azok számára, akiknek szükségük van rá. Mert ezek a mesék vígasztalnak, felemelnek, egyszóval világosságot hoznak életünkbe.

Az első rész elolvasása után Olga Papel és különös történetei örökre belopták magukat a szívembe. Teljesen elvesztem, és óriási lelkesedéssel vágtam neki a sorozat folytatásának. Egy kicsit azonban féltem is, hiszen tartottam attól, hogy nem ér majd fel az első kötethez, ráadásul a moly.hu-s értékelése is alacsonyabb. Szerencsére azonban nem kellett csalódnom, őszintén szólva nem is értem, hogy miért nem fut magasabb százalékkal ez a regény. Nagyszerű, különleges és minőségi olvasmány, egy igazi kincs a gyermek és ifjúsági irodalomban.  Már az első résznél sem találtam igazán a szavakat, és most is nagy bajban vagyok. Elvarázsolt, lenyűgözött, magával ragadott és azóta sem eresztett ez a könyvecske. Ha a harmadik részt is ennyire szeretni fogom, akkor azt hiszem, hogy új kedvenc sorozatot avattam a kategóriában. 

A Jum, a sötét szerzet című kötet szintén a middle grade korosztályt célozza meg, egy rendkívül érdekes, izgalmas és szerethető történettel, mely garantáltan belopja magát az olvasó szívébe. Egy nagyszerű kötet a nehézségekről, a fájdalomról, a kilátástalanságról és arról, hogy a szívünkben élő sötétségre az egyetlen gyógyír, ha megpróbálunk kitörni a kilátástalanság és fájdalom mocsarából. Persze ez sokszor nem egyszerű, olykor mindannyian elkeseredünk és úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk továbbmenni. Ilyenkor sokszor sírunk és azt gondoljuk, hogy minden elveszett. Ilyenkor Jum akár több ezer kilométerről is kiszagolja könnyeinket és szép lassan degeszre issza magát velük. De ahogy a mondás is tartja, borúra derű, vagyis egyszer minden rossz véget ér. Ha az apróságoknak is tudunk örülni, vagy ha képesek vagyunk arra, hogy megrázzuk magunkat és továbbmenjünk Jum is eliszkol mellőlünk. De vajon ki is az a Jum? Tényleg valós lény, aki rettegésben tartja az egész világot? Félnünk kellene tőle? A falusiakhoz hasonlóan nekünk is őrséget kell állítanunk és vadászokat küldeni kell rá, hogy elfogja? Erről szó sincs. Jum a bennünk élő sötétség, a fájdalom, ami nem hagyja, hogy ismét nevessünk. Aki azonnal mellénk szegődik, ha elveszítünk valakit, vagy valamit, ha elhagy minket az ihlet, vagy ha éppen elveszettnek érezzük magunkat. Bizonyos szempontból ő tényleg maga a sötétség, de az a típus, ami a lelkünket nyomja egy-egy nehéz helyzet, vagy nap után. 

A cselekmény lebilincselő és roppant tanulságos, a szereplők szerethetők, a nyelvezet pedig rendkívül élvezetes. Az egyik legkülönlegesebb írás, amit mostanában olvastam. Az előző résztől eltérően, itt Olga nem egy összefüggő mesét mond el, hanem apró és rövid történetekkel szemlélteti Jum, a sötét szerzet igaz valóját. Ahogy az előző részben is, így itt is teljesen megőrülnek a falusiak, ha mesélni kezd a kislány, ha kell, akár tetőre is másznak, hogy jobban hallják az igazán izgalmas és tanulságos történeteket. Olykor mindannyian szomorúak vagyunk és úgy érezzük, hogy minden elveszett. Így vannak ezzel Balicó lakosai is.  Olga minden egyes meséjében felismerhetők a településen élő emberek. Ezek azonban nem egyszerű elbeszélések, hanem sokszor igazi gyógyírként hatnak a magányos, zaklatott lelkekre. 

A történet szerves részét képezi a babonás félelem, mely erőteljesen rányomja a bélyegét Balicó lakóira. A mesék hatására egyre többen félnek Jumtól és egyre furcsábban kezdenek viselkedni az emberek. Nem látják a mesék valódi tartalmat és értelmét, szó szerint vesznek mindent, így a saját félelmük és tévképzeteik csapdájába esnek. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy változik az egész falu hangulata is. Szép lassan minden a helyére kerül és karácsony estére Jum bizonyosan olyan messzire elkerülte a falu lakóit, hogy csak na. 

A kötet hangulata kissé komor és baljós, Jum jelenléte kissé nyugtalanítóan hathat az olvasók számára, de semmiképpen sem mondanám ijesztőnek, az viszont bizonyosan kijelenthető, hogy nem egy könnyed történet. A történet azonban végtelen kedves és szerethető. A nyelvezete hihetetlenül élvezetes, én még felnőtt fejjel is imádtam olvasni. Kétségtelen, hogy a fiatalabb korosztály a célközönsége, de bizton állíthatom, hogy ha esetleg esti meseként kerül a szülő kezébe, ő is élvezni fogja a közös olvasást. Az érzelmekről mindig nehéz beszélni, minden szülő és felnőtt kínosan érzi magát, amikor nehezen megfogható dolgokról kell beszélnie. Ilyenkor általában keresik a megfelelő szavakat, hiszen a saját kis szintjükön szeretnének beszélni erről a témáról, de ez nagyon nehéz feladat. Elisabetta Gnone regénye talán könnyen érthetővé és befogadhatóvá teszi negatív érzelmeket is. Bemutatja, hogy a sötétséget a nevetés, a jókedv és a tettrekészség tudja a legegyszerűbben elkergetni.  

Fontos kiemelnem, hogy nagyon helyén kell azért kezelni a történetet szerintem, ha a szülő óvodás korú gyermekkel olvassa. Alaposan át kell beszélni a történetet és azt is, hogy ki is Jum valójában. Amit meg gondolom le sem kellene írnom, de azért megemlíteni, hogy nem szabad ijesztegetni vele, hogy ne sírj, mert jön Jum és megissza a könnyeidet, mert annak beláthatatlan következményei lennének a gyermek lelki világára. Ez egy igazán remek és nagyszerű könyv, amit tényleg csak ajánlani tudok mindenkinek, de kisgyermekekkel, akik számára Jum valóságos lehet, nagyon óvatosan kell bánni, hiszen a varázslatok színtere a gyermeki gondolkodás egyik sajátossága. Mivel még nem tudnak különbséget tenni a lehetetlen és lehetséges között, így azt gondolják, hogy bármi megtörténhet, csak kívánni kell. A gyermeki gondolkodásmód mágikus elemekre és hiedelmekre épül, amelyeknek pontosan ugyanaz a szerepe, mint a babonáknak: tudás nélkül is képesek magyarázatot nyújtani. (Ne felejtsük el, hogyan reagáltak a falusiak Jum karakterére.) A hiányzó űrt a képzeletük segítségével töltik ki, így képesek arra, hogy lehetetlenebbnél lehetetlenebb magyarázatokat találjanak ki olyan egyszerű kérdésekre, mint például arra, miért riadunk fel éjszaka, vagy éppen mi/ki miatt borzongunk. Felnőttként persze tisztában vagyunk a valósággal, és azzal, hogy Jum tulajdonképpen egy tökéletes metafora, de a kicsiknek ez magyarázatra szorul. 

Nagyon szerettem a könyvben megbúvó árnyoldalakat, tökéletes élményt nyújtottak.  Olga meséinek a betűtípusa kicsit nehezebben olvasható talán, de nekem ez nem jelentett problémát, könnyedén ki tudtam venni a betűket még úgy is, hogy a kötet felét buszon olvastam. Annak azonban akit ez zavar érdemes előre felkészülnie erre. 

Összességében én nagyon szerettem a sorozat második részét és nagyon kíváncsian várom a harmadik kötetet is. Egy biztos, Olgának bérelt helye lesz a szívemben és innentől kezdve minden ismerősömnek ajánlani fogom ezt a szívmelengető, bűbájos regényt. Engem megvett kilóra, olvassátok és szeressétek. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Olga jól ismeri erdő-mező élőlényeit, ezért most ilyeneket keresünk mi is a nyereményjátékunkban. Minden bejegyzésben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, melyeket helyes sorrendbe kell tennetek és beírni őket a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway



Állomáslista

05.12. Csak olvass! - Jum, a sötét szerzet 
05.15. Könyv és más - Talányka
05.18. Csak olvass! - Talányka
05.21. Spirit Bliss Sárga könyves út - A különleges utazás
05.24. Spirit Bliss Sárga könyves út - Jum, a sötét szerzet 
05. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út - Talányka


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése