2022. június 14., kedd

Baár Tünde: A mezítlábas grófnő + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Manó Könyvek gondozásában megjelent Új kedvencek sorozat, Baár Tünde regényével bővül, mely a múlt század Zebegényébe repíti vissza olvasóit. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a grófnőt, merüljünk el az általa alkotott mesevilágba és egy szerencsés nyertes a kiadónak köszönhetően ezzel a meseszép kötettel lehet gazdagabb. 

Baár Tünde regénye a múlt század Zebegényébe repít vissza, ahol Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska maga köré gyűjtötte a falubeli gyerekeket, és varázslatos világot teremtett, a természet kincseivel, sporttal és sok mesével. A pedagógus szerző regényében egy régi világról mesél, átmentve az értékeket a mai gyerekek számára.











Az Új kedvencek sorozat már Ruff Orsolya regényével belopta magát a szívembe, az értékelésemet ITT olvashatjátok róla. Azóta kiemelt figyelmet fordítok az újabb és újabb megjelenésekre, így Baár Tünde regényét is nagy izgalommal vártam. 

Először az ígéretes fülszöveg és az illusztráció (imádom Láng Anna munkásságát, ő a szívem kuglófjának egyetlen szem illusztrátora) keltette fel a figyelmemet, végül azonban sokkal többet adott számomra ez a történet, mint amire számítottam. A Volt egy ház után úgy éreztem, hogy nagyon nehéz lesz majd a jövőben a többi írónak megugrania azt a szintet, amelyet Ruff Orsolya hozott, de szerencsére egyáltalán nem kellett csalódnom. Baár Tünde könyve abszolút hozta a szintet és bár leköröznie nem sikerült a másik kötetet, azért szorosan követi azt. A mezítlábas grófnő egy nagyon szerethető történet a múlt egy szeletéről. Az írónő Zebegénybe kalauzolja olvasóit és olyan értékeket közvetít, mely abszolút megállja a helyét a mai korban is. A regényt Apponyi Franciska alakja és munkássága ihlette. 

Apponyi Franciska grófnő 1879-ben született egy magyar arisztokrata család sarjaként. 1897-ben  ment férjhez gróf Károlyi Lászlóhoz. A házaspár a füzérradványi Károlyi-kastélyban élt, gazdag körülmények között.      Az 1930-as évek végén Zebegénybe költözött, ahol az egyik házat a másik után vette meg, s hozatta rendbe, majd maga köré gyűjtötte a falubeli gyerekeket, s megteremtett egy varázslatos világot, melynek a „Virágegylet Zebegény” (VEZ) nevet adta. A zebegényi gyermekek mellett a Károlyi s az Apponyi család gyermekei is tagok lettek az egyesületben.

A VEZ 3 éves kortól fogadta be a gyerekeket, egészen addig, míg be nem fejezték az iskolát. Az óvodás kislányokat éneklőmadarakról, az óvodás kisfiúkat ragadozó madarakról, az iskolás lányokat virágokról az iskolás fiúkat, pedig fákról és cserjékről nevezte el – a gyermekeket pedig természetismeretre oktatta. A Virágegylet hivatalosan 1931. június 25-én alakult meg, s a tagok közé felnőttek is bekerültek. A grófnő mesevilágot varázsolt maga köré az egylet tagjainak: rendszeresen sportoltak, sport- és ügyességi versenyeket rendeztek, úsztak, a kicsiknek mesedélutánokat tartottak, a lányok kötni és varrni tanultak s háztartási ismeretekre is oktatták őket, az egylet tagjai táncolni tanultak, táncoltak, énekeltek, sétakocsiztak, kirándultak, színielőadásokat rendeztek s létrehoztak egy botanikai gyűjteményt (herbárium) is. 

Apponyi Franciska

A kötetben pedig pontosan ez az egylet elevenedik meg. A lapok között bepillantást nyerhetünk a falusiak életébe, és a gondtalan gyermekkor világába. Egy igazi mesebeli paradicsom, amit minden kor szülöttei megirigyelnének. Még felnőtt fejjel is ámulattal figyeltem a grófnő munkáját, és olvasás közben azt kívántam, bárcsak én is részese lehetnék a történetnek. Kicsit olyan Váratlan utazás hangulatot árasztott nekem az egész történet. Pipacs (Piroska) pontosan olyan volt, mint Sara Stanley, Szarka (Jancsi) pedig olyan Felix Kinges volt.

A történetet keretbe foglalja Pipacs személye, akivel felnőtt korában ismerkedünk meg először. Az utószóban pedig betekintést nyerhetünk hőseink életének az alakulásába is. A könyvet nem a vadító izgalmak teszik igazán különlegesssé, sokkal inkább az emberek és a grófnő alakja az, ami maradandó élményt okoz az olvasójának. A cselekményt mégsem mondanám unalmasnak, a mindennapok egyszerűsége teljesen magával ragadja az embert. Egy olyan romlatlan világot fedezhetünk fel az írónő által, ami simogatja az ember szívét és lelkét. 

A karakterek nagyon kedvesek és szerethetők. Apponyi Franciska nevét egy örök életre megtanultam, eddig nem ismertem őt, de hihetetlenül inspiráló személy. A falusi gyerekek, Pipacs, Szarka és a többiek, pontosan olyanok, mint bármelyik gyermek, könnyen lehet velük azonosulni. Róza néni, a két főszereplő fiatal édesanyja pedig pontosan olyan édesanya, amilyenre minden gyermek vágyik. 

Mindig nehezen viselem, amikor egy fiataloknak szóló könyv nyelvezete túlságosan egyszerű és gyenge. Attól még, hogy valaki fiatal, még nem buta. Képes arra, hogy összetett mondatokat olvasson és értelmezzen. Szeretem, ha egy regénynek korosztálytól függetlenül választékos és gördülékeny a nyelvezete. A mezítlábas grófnő című történet pedig abszolút megfelel ennek a kívánalmamnak. Egyszerűen jó volt olvasni, nem éreztem azt, hogy túl öreg lennék az íráshoz, még 31 évesen is teljesen elvesztem a lapok között. Külön piros pont, hogy a kötet végén van egy szómagyarázat azoknak, akik nem értik egy-egy szó jelentését. Így azoknak a gyermeknek, akik nem ismerik ezeket a régies kifejezéseket új, izgalmas szavakkal bővülhet a szókincse. Olvashatunk továbbá a gyógyfüvekről és izgalmas receptekről is. 

A történet mellett az illusztráció mellett sem mehetek el szó nélkül. Egyszerűen imádom Láng Anna munkásságát, teljesen oda meg vissza voltam a rajzaiért. Ez már a sokadik kötet, amely Anna munkái közül a polcomra kerül, de még mindig újra meglep a végtelen profizmusával és kreativitásával. Azt hiszem túlzás nélkül állíthatom, hogy ő az egyik legnagyobb kedvencem az illusztrátorok körében. 

A Könyvhéten dedikáltattam a szerzővel a könyvemet, így tényleg egy igazi kincset tarthatok immár a kezemben. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez a könyv kívül-belül csodálatos. 

Összességében engem teljesen levett a lábamról Baár Tünde regénye. Nagyon szerettem a történetet, bátran ajánlom mindenkinek.

Forrás: https://dunakanyarkult.blog.hu/2020/06/12/viragegylet_zebegenyben

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Apponyi Franciska az 1930-as években költözött Zebegénybe, ahol maga köré gyűjtötte a falusi gyermekeket és egy varázslatos világot alkotott meg számukra, melynek a “Virágegylet Zebegényben” nevet adta. Mivel a virágok és különböző növények is fontos szerepet játszanak a történetben, így ebben a játékban rájuk koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy rövid leírást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik virágra gondolhattunk. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

AZ ÉN NÖVÉNYEM

A vadvirágok királynőjének is nevezik. Kerti növénynek ma már ritkán ültetik, pedig több dísznövényként nemesített változata létezik. A többnyire vörös, narancssárga díszpipacs önmagát szaporítja, terméséből a szél hordja szét a magokat, ezért ha egy kert napos részébe ültetik, akkor a növény egyre nagyobb területet foglal el.


a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.14.: Csak olvass!
06.16.: Könyv és más
06.18.: Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése