2022. június 26., vasárnap

Natalie Haynes: Ezer ​hajó + Nyereményjáték

Sziasztok!

A ókori görög történelem szerelmesei újabb nagyszerű regényt tarthatnak a kezükben. Mindannyian hallottunk már a trójai háborúról. Azt azonban nem tudjuk, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a háború történetét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Natalie Haynes regényét és merüljünk el együtt a ebben a lenyűgöző történetben. 

Az Akhilleusz dala rajongóinak
Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.
Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket... és a végzetét?
Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?
Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.
Natalie Haynes író és rádiós műsorvezető. Íróként több műfajban is kipróbálta már magát: krimi és ismeretterjesztő könyvek is fűződnek a nevéhez. Regényeiben, valamint saját rádióműsorában előszeretettel foglalkozik az antik szerzőkkel és műveikkel. 2015-ben a klasszikus irodalom szélesebb körben való megismertetéséért a Classical Association Prize díjjal jutalmazták. Az Ezer hajó a harmadik regénye, amely szerepelt a Women's Prize for Fiction 2020-as rövid listáján.

A görög mitológia az ókori hellének vallásából származó mítoszok gyűjteménye. Ezeket a történeteket minden régi görög ismerte, és bár néhány korabeli filozófus megkérdőjelezte hihetőségüket, a hétköznapi emberek szertartásai és világnézete alapjául szolgáltak. A tulajdonképpeni imádat mindössze néhány isten, különösen a tizenkét olümposzi felé irányult. Az istenek rendkívül fontos szerepet töltöttek be az emberek életében. Problmáikkal, kéréseikkel, örömükkel és bánatukkal is feléjük fordultak. A görög panteon isteneinek emberi alakjuk van, ám legfőképpen ők az Univerzum megszemélyesített erői. Mint ilyenek, többé-kevésbé változatlanok. Míg néha úgy tűnik, van némi igazságérzetük, gyakran kicsinyesek vagy bosszúszomjasak. Az istenek kegyeit áldozattal és jámborsággal lehet elnyerni, de ez nem jelent garanciát, mivel hajlamosak a gyakori véleményváltoztatásra. A haragjuk kíméletlen és a szerelmük is legalább ilyen veszélyes lehet. A görög mitológia világa eléggé összetett. Tele van szörnyekkel, háborúkkal, intrikákkal és kotnyeles istenekkel.

A hőskorszak mondakörei közül kétségkívül a leghíresebb és legnagyobb hatású volt az, mely a görög hősöknek Trója ellen indított közös hadjáratáról szólt. A trójai háború - a trójai és a mükénéi görög királyság közötti bronzkori konfliktus - története az ókori Görögország történelmével és mitológiájával jár, és inspirálta az ókor legnagyobb íróit Homérosztól, Herodotustól és Sophokleustól Virgiliusig és tulajdonképpen Natalie Haynes írónőt is. 

Az Ezer hajó egy rendkívül érdekes történet, mely a már jól ismert történeket meséli el egy kicsit más szemszögből. Mindannyian hallottunk már a trójai háborúról. Azt azonban nem tudjuk, mi lett a sorsa azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Talán néhányan ismerik Briszéisz, Iphigenia, Kasszandra vagy éppen Kreúsza nevét. De vajon történetet is tudnak hozzájuk kapcsolni? Tudjuk, hogy mi várt rájuk a háború után? Vagy hogyan néztek szembe a végzetükkel? Azt hiszem sokan nemlegesen rázzák a fejüket és hazudnék, ha visszagondolva a könyv elolvasása előtti napokra én máshogy tettem volna, ha esetleg nekem szegezi valaki ezt a kérdést. Natalie Haynes ezt a csorbát szeretné kiküszöbölni. Összegyűjtötte a trójai háborúhoz köthető női karaktereket egy csokorba és megírta a történetet az ő szemszögükből. A jól ismert történetek egy teljesen másik oldalát ismerhetjük meg. Szemtanúi lehetünk a nők hősies viselkedésének, fájdalmának, vagy éppen kegyetlen bosszújának. 

Amikor az ember azt látja a borítón, hogy a kötetet Madeline Miller egyik regényéhez hasonlítják, vagy legalábbis a rajongóinak ajánlják, óhatatlanul is összehasonlítja a kettőt. Bevallom, az Akhilleusz dala nekem sokkal jobban tetszett, de ez nem jelenti azt, hogy az Ezer hajó ne lenne igazán érdekes, értékes és izgalmas olvasmány. A görög történelem és a különböző mítoszok a szívem csücskei, így óriási lelkesedéssel álltam neki az olvasásnak. Bár mást kaptam, mint amire számítottam, mégis elégedetten csuktam be végül a könyvet. Mindegyik fejezetben más női szereplővel és sorsának alakulásával ismerkedhetünk meg. Az egyes részek tulajdonképpen olyanok, mint a gyöngyök. Külön-külön és megállják a helyüket, de együtt egy meseszép gyöngysort alkotnak. A történetek elkülönülnek egymástól mégis tökéletesen összefüggnek. Rengeteg olyan szereplő van, akit nagyon megkedveltem és szívesen bújtam a bőrébe. Kasszandra az egyik nagy kedvencem lett, de igazán megkedveltem Andromakhé karakterét is. 

Nagyon tetszett Gaia és Themisz beemelése a történetbe egy teljesen új színt hozott a trójai háború kitörésének körülményeibe. Nagyjából 11 éves korunk óta tudjuk, hogy a háborút kiváltó legfontosabb tényező az a bizonyos aranyalma volt, amire azt írták, hogy a legszebbnek. De vajon hogyan kerülhetettt az aranyalma elsősorban Eriszhez? Mi lehetett vajon az igazi indíték? Vajon ki mozgatta a háttérből a szálakat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphatunk a regényből. 

Az írás rendkívül egyedi, én az olvasás minden másodpercét imádtam. Ugyan nem varázsolt el annyira, mint vártam, de összességében elégedetten csuktam be a könyvet. Az Ezer hajó egy igazán újszerű értelmezése és átdolgozása a trójai háborúnak, nagyon tetszik, hogy a női karakterek szemén keresztül nyerhetünk bepillantást a különböző eseményekbe. Biztos vagyok benne, hogy a történet megírása nem volt egy könnyű feladat és becsülendő és tiszteletreméltó az a kutatómunka, amit az írónő belefeketett a regény megírásába. Míg egyes szereplőkkel biztosan nem volt nehéz dolga, mások esetében azonban igencsak bele kellett ásnia magát a különböző eposzok és mítoszok világába. Az egyes fejezetek a már jól ismert történeteket mesélik el, mások teljes mértékben az írónő fejéből pattantak ki. 

Talán sokan megkérdőjelezik a könyv létjogosultságát, hogy vajon van-e értelme a nő szereplőkről írni a trójai háború kapcsán. Hiszen a férfiak harcoltak, hogyan lehetnének hősök azok a nők, akik csupán mellékszereplőként kerültek megemlítésre. Miért kellene bármelyiknek is megjegyezni a nevét. Ez azonban óriási tévedés. Hősnek nem csak a csatamezőn lehet lenni. Hős az is, aki a félelemmel nem törődvén büszkén vállalja a végzetét. A hősiesség mindannyiunkban benne lakozik, ha a körülmények úgy hozzák, bárki képes arra, hogy igazi hőssé váljon. 

Óriási segítség a regény elején található névjegyzék. Bevallom én jónéhányszor előrelapoztam és meglestem, hogy pontosan kiről is van szó, mert nem mindenkinek a neve csengett ismerősen. A borító szerintem meseszép, én egyszerűen imádom. Tökéletesen illik a történethez. 

Összességében bár nem lett kedvenc számomra az Ezer hajó című kötet, mégis sokkal szegényebbnek érezném magam, ha kihagytam volna. Ha szeretitek a hasonló regényeket, mindenképpen adjatok neki egy esélyt. 

Értékelés: 5/4,5


Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Ebben a játékban az ókori görög történelemre és kultúrára koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdés, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS

Hol volt Akhileusz legérzékenyebb, legsebezhetőbb pontja?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.05.: Sorok között
06.08.: Csak olvass! (extra állomás)
06.11.: Olvasónapló
06.14.: Könyv és más
06.17.: Dreamworld
06.20.: Utószó
06.24.: Fanni's Library
06.26.: Csak olvass! (értékelés)
06.29.: Booktastic Boglinc

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése