2022. november 27., vasárnap

Colleen Hoover: All ​Your Perfects – Minden tökéletesed + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Colleen Hoover: All Your Perfects - Minden tökéletesed című regényét. Talán nem is létezik tökéletes házasság, de ha két ember igazán szereti egymást, meg kell küzdeniük  a nehézségekkel, nem adhatják fel. Kövesd végig az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 

Egy rég elfelejtett ígéret képes lehet megmenteni a kapcsolatot?
Quinn és Graham tökéletes szerelmét veszélybe sodorja a tökéletlen házasságuk. Az évek során felgyülemlett emlékek, a hibák és a titkok már eltaszítják őket egymástól. Az egyetlen dolog, ami megmentheti őket, éppen az lehet, ami a szakadék szélére sodorta őket.
A Minden tökéletesed egy elgondolkodtató regény egy párkapcsolati gondokkal küzdő párról, akiknek múltbéli ígéreteken múlik a jövője. Szívszaggató, letehetetlen olvasmány.
Az év legfelkavaróbb szerelmi története – lehet-e együtt tökéletesen boldog két tökéletlen ember?
Add át magad a sodrásának!



Nagyon kedvelem Colleen Hoover munkásságát, bár őszinte leszek, nem olvastam még az összes könyvét, de az elmúlt 2 évben megjelent regényeivel teljesen képben vagyok. Általában kedvelem az írásait, még akkor is, ha az adott kötet nem feltétlenül válik kedvenccé, ezért minden egyes újabb és újabb megjelenés kíváncsisággal és várakozással tölt el. Az All Your Perfects - Minden tökéletesed című kötet azonnal felkeltette az érdeklődésemet és bízom benne, hogy végre új nagy kedvencet avathatok az írónő könyvei közül. 

Colleen Hoover legtöbb könyve (legalábbis azok, amiket eddig olvastam) nem a kedves és aranyos romantikus cselekményeiről ismertek. A fájdalom és olykor a kilátástalanság érzése pont ugyanannyira jellemzi történeteit, mint a szerelem és boldogság tündérporos ösvénye. Semmi sem egyszerű, vagy magától értetődő, a szereplőknek meg kell küzdeni a boldogabb és kiegyensúlyozott jövőért. Mivel élek-halok a drámákért, ezért általában oda vagyok a könyveiért is. Az All Your Perfects is pontosan egy ilyen kettősséggel megáldott kötet. Egyrészről ott sebzi meg az ember lelkét és szívét, ahol nem szégyelli, másrészről viszont egy nagyon szép történet arról, hogy ha kicsúszik a talaj a lábunk alól és minden összedől körülöttünk, akkor is képesek vagyunk arra, hogy felálljunk és továbbmenjünk. 
Az All Your Perfects egy igazán mély és erős történet szerelemről, csalódásról, veszteségről, fájdalomról, lelki erőről és a szeretet erejéről. 

Őszinte leszek veletek, talán még soha nem volt ilyen nehéz számomra a bejegyzés megírása. Quinn és Graham történetének elolvasása igazi húsba vágó élmény volt, talán még soha nem tudtam ennyire azonosulni egy szereplővel sem, mint Quinn karakterével. Összeköt minket a remény, a csalódás és az az eleven fájdalom, amivel minden egyes hónapban szintén szembesülni kényszerülök. Nagyon nehéz erről a regényről írnom, hiszen bizonyos szempontból olyan volt számomra, mint egy tükör. Rengeteg gondolattal tudtam azonosulni, a legfájdalmasabb és legféltetebb érzéseim köszöntek vissza az oldalakon. Ez pedig nagyon nehézzé teszi az írást. Hogyan írjak egy ilyen erős témáról úgy, hogy közben ne magamról írjak? Hogyan jellemezzem Quinn karakterét, ha magamat látom benne? És talán a legfontosabb kérdés, hogyan írjak egy házasság alakulásáról, ha az a legnagyobb félelmemet jeleníti meg?

A meddőség egy hihetetlenül fontos téma, úgy érzem azonban, hogy sokszor tabunak számít. Nem szívesen beszélünk róla, hiszen rendkívül érzékenyen érint mindenkit és sokan nem is igazán tudnak mit kezdeni vele. Én azt tapasztaltam, hogy rendkívül végletesen tudnak az emberek reagálni erre a dologra. Vagy olyan lesz, mintha az ember tojáshéjon lépkedne és inkább kínosan kerülni kezdi a témát (például titkolni kezdi a másik előtt a terhességét), vagy pedig bagatellizálja és megpróbálja külső erőkre fogni a másik sikertelenségét (csak rágörcsölsz, Isten így büntet, biztosan nem vagy még rá kész és a kicsi is tudja). Engem a legjobban például a sajnálat idegesít, amikor látom, hogy a másik fél szánakozik. Kevés dolog idegesít ennél jobban. Ezek a rendkívül szerencsétlen reakciók a könyvben is megjelennek, úgy érzem, hogy Colleen Hoover tökéletesen megfogta ezt az állapotot és rendkívül hitelesen festette le mind Quinn, mind pedig a környezetének a gondolatait. 

A cselekmény tulajdonképpen két idősíkon fut. A múltban megismerhetjük Quinn és Graham kapcsolatának alakulását, a jelenben pedig a házasságuk széthullását követhetjük végig. A legnagyobb konfliktust az adja, hogy mindennél jobban vágynak egy kisbabára, ez az öröm azonban még nem adatott meg nekik. Quinn endometriózisban szenved, az állapota pedig nehézzé teszi a teherbeesést. Sajnos az örökbefogadás is nehezen megvalósítható az esetükben, hiszen Graham neve egy fiatalkori botlás miatt bekerült a rendszerbe, így állandóan elutasítják őket. A meddőség egy nagyon nehéz ügy, mely két dolgot tesz az ember kapcsolatával. Vagy megerősíti, vagy pedig szétzilálja azt. Az ember fejében rengeteg dolog van ilyenkor. Folyamatosan kétségek gyötrik, nem csak maga miatt, hanem a másik miatt is. Vajon teljes lehet az életem gyerek nélkül? Vajon megfoszthatom a páromat attól, hogy szülő legyen? Ebben a helyzetben nem is az a kérdés, hogy az ember belekerül-e egy gondolatcsapdába, hanem az, hogy képes-e kimászni belőle. A kommunikáció rendkívül fontos, az én egyéni tapasztalataim azt mutatják, hogy csak így képes megőrizni az ember a józan eszét. A probléma ott kezdődik, amikor két ember között megszűnik minden intimitás és egy megvalósítandó projektté válik a gyermekáldás. Amikor már nem képesek házaspárként funkcionálni, csupán két ember, akiket csupán egy közös cél tart össze. Nincsenek összebújások, csupán a havi néhány alkalom, aminek egyetlen célja van, hogy a nő teherbe essen. Quinn és Graham életére is ilyen hatással lesz ez az időszak. A beszélgetések és az intimitás hiánya a szakadék szélére sodorja őket. A kérdés pedig az, hogy képesek-e újra egymásra találni. Vajon elég-e a másik fél, ha a gyermekáldás lehetetlenné válik? Képes-e két ember újra egymára találni, és újra alapokra helyezni a házasságát?

A szereplők rendkívül hitelesek, mind a jó, pedig a rossz pillanataik mértani pontossággal vannak ábrázolva. Olvasás közben biztosan sokan furcsán fognak nézni Quinn karakterére, döntéseire és gondolataira, de sajnos azt kell mondanom, hogy semmi meglepő nincs ezekben. Egy idő után a fájdalom el tudja venni az ember eszét, kicsavarja a gondolkodását és rendkívül furcsán kezdi el szemlélni a világot. Persze, nem jó és nem ideális, ha valakinek az életét ennyire meghatározza a gyermek iránti vágy, de kérdezem én, ha valakinek az anyaság minden álma, akkor hogyan tudna nem rágörcsölni a témára? Amikor évek telnek el, minden hónapban szembesül az ember a sikertelenségével, minek fogja fel, ha nem a saját kudarcának? Hogyan éljen együtt az ember a saját testével, amikor az cserben hagyja? És hogyan éljen együtt azzal az emberrel, akinek a testi közelsége egyet jelent a reménnyel és utána pedig a kudarccal? Nehéz kérdések ezek és legalább olyan nehéz tanácsot adni, mint megélni. Nincs egyetemes út, mindenkinek saját magának kell megküzdenie ezzel az állapottal és természetesen az sem szégyen, ha segítségre van szükség. Soha ne féljetek segítséget kérni, ha fáj. Graham, hihetetlenül szerethető figura, aki ugyanúgy elveszíti önmegát, ahogy Quinn. Nem kommunikálnak egymással, nem beszélnek a fájdalomra és a kínzó hiányról, az egyik legrosszabb dolgot teszi, amit lehet ilyenkor. Ráhagyja feleségére a dolgot, mert nem akarja még ő is kínozni az érzéseivel. Ez az állapot azonban felemészti mindkét felet, az egyetlen lehetséges út a kommunikáció. Fentebb írtam, hogy ilyenkor két dolog a jellemző, a meddőség vagy megerősíti, vagy pedig szétzilálja a kapcsolatot. A kérdés az, hogy vajon Quinn és Graham melyik útra sodródik. 

Az All Your Perfects című regény azt hiszem, hogy az egyik legnehezebb olvasmány volt az írónőtől. Sokan mondták, hogy lehet, hogy nem kellene elolvasnom, hiszen érintettként extrán fájdalmas lehet a kötet. Szerencsére azonban erős voltam és bár bevallom, sokszor sírtam olvasás közben, mégis azt hiszem, hogy új Colleen Hoover kedvencet avattam. Egyes részek elemi erővel hatottak rám, más részek azonban reménnyel töltöttek el. Nem azért, mert reménykeltők voltak, hanem azért, mert rájöttem, hogy rengeteg dolgot jól csinálok. Ez pedig nagyon pozitív érzés volt számomra. 

Rengeteg negatív dolgot olvastam a cím fordításával kapcsolatban. Én csak annyit mondok, hogy engedjétek el. Nem érdemes foglalkozni vele. Egyrészről butaság lenne emiatt kihagyni a könyvet, másrészről pedig a furcsa megfogalmazás és nyelvtani hiba komoly jelentést hordoz. 

Colleen Hoover legújabb, magyarul megjelenő könyve összetépte, szétcincálta és nyomorba döntötte a kis lelkemet. Hihetetlenül fájdalmas olvasmány volt, mégis örülök, hogy elolvashattam. Ha szeretitek az írónő munkásságát, akkor semmiképpen se hagyjátok ki az All Your Perfects című regényét. Ha pedig eddig kimaradt az életetekből, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt ennek a regénynek. Az egyik legszebb és legfájdalmasabb olvasmányélmény, csak ajánlani tudom mindenkinek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a kötetbe. 

Nyereményjáték

Colleen Hoover idézetekkel játszunk! Minden állomáson egy klassz idézet vár rátok, fejtsétek meg melyik könyvben szerepel, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

IDÉZET
"– A szerelem nem mindig szép, Tate. Van, hogy egész idő alatt abban reménykedünk, hogy a dolgok előbb-utóbb megváltoznak. Hogy minden jobb lesz. Aztán egyszer csak azok kapjuk magunkat, hogy megint ott vagyunk, ahonnan elindultunk, és útközben valahol elhagytuk a szívünket.”


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

11.07 Readinspo

11.10 Kelly és Lupi olvas

11.13 Dreamworld extra

11.16 Fanni’s Library

11.19 Csak olvass! extra

11.21 Sorok között

11.24 Dreamworld

11.27 Csak olvass!

11.30 Veronika’s Reader Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése