2023. április 22., szombat

A. M. Howell: A ​titkos csillagvizsgáló + Nyereményjáték

Sziasztok!

A.M Howell ifjúsági regényében főhőseink nemcsak a Halley-üstökös bűvöletében élnek, de még egy évtizedes családi titkot is meg kell fejteniük. A fordulatos, szívmelengető történetetet  családról, bátorságról és az igazság fontosságáról a Manó Könyvek adja ki magyarul és ha bloggereinkkel tartatok, a turnénk során, végül egy szerencsés olvasóé lehet a kiadó által felajánlott nyeremény példány!

1910 májusa Ahogy a ragyogó Halley-üstökös egyre közelebb ér a Földhöz, Nancy élete a feje tetejére áll, amikor Suffolkba kénytelen utazni nagyapjához, akivel korábban sosem találkozott. A függönyök behúzva, Nancy nem hagyhatja el a házat; senki nem tudhatja, hogy ő és édesanyja ott vannak. Amikor Nancy felfedezi a ház titkos csillagvizsgálóját és rájön, hogy nagyapja és édesanyja éjjelente elhagyják a házat, elhatározza, hogy az egyre tornyosuló rejtélyek nyomába ered. Vajon hová mehetnek a felnőttek? Miért nem láthatja őket senki? A múltban gyökerező sötét titkokra derül fény, ám közben Nancy élete is veszélybe kerül. Az elveszett titkok kertje népszerű szerzője, A.M. Howell újabb regénye mélyre temetett titkokkal és sötét hazugságokkal vegyített kalandot kínál, a huszadik század elejének Angliájába repítve az olvasót. 



Igen, jól látjátok, ismét egy ifjúsági kötetről írok nektek. Már többször is írtam, hogy az utóbbi időben óriási kedvenc lett nálam a gyermek- és ifjúsági irodalom műfaja. Kiemelten fontos számomra, hogy minél szélesebb körben tudjak olvasmányt ajánlani a blog olvasóinak, így elengedhetetlen, hogy minden műfajban képviseltessem magam. Az ifjúsági kötetek és a middle-grade irodalom az utóbbi időben kezdett el megjelenni nálam, a lelkesedésem pedig mondhatni töretlen.  A történetek nagy része felnőtt fejjel is rendkívül élvezetes, egy hosszú nap, vagy egy igazán komoly olvasmány után tökéletes esti kikapcsolódás. A titkos csillagvizsgáló című kötet azonnal felkeltette az érdeklődésemet, a fülszöveg az első pillanattól kezdve megfogott és kíváncsian vártam, hogyan alakul Nancy és Violet élete. 

A titkos csillagvizsgáló egy érdekes és izgalmas történet egy váratlan utazásról, egy ódon házról és egy megoldásra váró rejtélyről. A regény bebizonyítja, hogy mindig van remény, és ha többen összeállnak egy jó ügy érdekében, akkor nincs lehetetlen. Egy szerethető mese, melyben a gonosz végül elnyeri a büntetését, a jó pedig élheti tovább az életét jutalmul. 

Maga az elképzelés nagyon tetszett, az írónő a Halley-üstökös jelenlétét érdekes és izgalmas módon emelte be a történetbe. A Halley-üstökös Edmond Halley (1656–1742) angol csillagászról kapta nevét, egy rövid keringési idejű üstökös, amelyet minden 75-76. évben lehet megfigyelni bolygónk felszínéről. A Halley-üstökös az egyetlen olyan ismert rövid keringési idejű üstökös, melyet rendszeres időközönként lehet szabad szemmel látni, és az egyetlen olyan, amelyet egy átlagos emberi élet alatt akár kétszer is. A Halley-üstökös legutóbb 1986-ban jelent meg a Naprendszer belső terében és legközelebb 2061 közepén lesz ismét megfigyelhető. Az 1910-es megjelenése vegyes érzelmeket keltett az emberekben. Egyesek rettegtek, hogy az üstökösből származó gáz megöli az embereket, a különböző természeti katasztrófákat is innen eredeztették. Voltak, akik gyógyszert árultak az üstökösből származó gázak ellen, ebből vártak könnyű meggazdagodási lehetőséget. 

Az írónő a huszadik század elejének Angliájába repíti az olvasót, érdekes és izgalmas milliőt biztosít ezáltal az olvasmánynak. A történet szerint a Halley-üstökös egyre közelebb ér a Földhöz, ez pedig rendkívül felkavarta az emberek életét. Nancy és Violet élete fenekestől felfordult, amikor az édesanyjuk egy nap titokzatos útra indul velük. Egy idegen városba érkeznek, ahol találkoznak a nagypapájukkal, akinek eddig a létezéséről sem tudtak. A ház azonban furcsak titkot rejt, édesanyja és nagypapája pedig még ennél is furcsában viselkedik. Vajon mi lelte a felnőtteket és ez hogyan függhet össze a kiállhatatlan polgármesterrel? 

Ahogy haladunk előre, szép lassan helyükre kerülnek a kirakós darabkái és végül az olvasó is megérti, hogy mit is titkoltak el a felnőttek és miért viselkedik furcsán a lányok legújabb barátjának édesapja. Mi is drukkolunk, hogy végül a gonosz elnyerje méltó büntetését a család pedig békében folytathassa az életét. 

A kedves karakterek és a kellően antipatikus "ellenség" igazán teljessé teszi a történetet. Nancy és Violet a két főszereplő egy hihetetlenül bátor és okos kislány, akik mindent megtesznek azért, hogy kiderítsék a rejtélyt. Útjukat ugyan szövetségesek segítik, de nincs könnyű dolguk. Mélyen eltemetett és sötét titkok látnak napvilágot, ráadásul nem csak nekik, hanem a városka lakóinak is bátorságra van szükségük ahhoz, hogy végre leszámoljanak a polgármesterrel és az üzelmeivel. A két kislány ahogy nőttek elkezdtek távolodni egymástól, Nancy már külön szobában aludt és ritkán járt be olvasni a húgához. A közös cél közelebb hozta őket egymáshoz és a kaland végére még jobb testvérekké váltak. Felismerték, hogy testvérben az erő és bármilyen mostha is lehet az élet, ők mindig ott lesznek egymásnak. A fejlődés azonban nem csak rájuk igaz, tulajdonképpen az egész család számára fontos a fejlődés és a továbblépés. Egy nagy titok árnyékolja be az életüket ez pedig kissé megtépázta a családi egységet és a boldogságot. De a kötet végére szerencsére minden kirakós a helyére kerül és a kislány családja is rájön arra, hogy a titkolózás nem vezet sehova, a család pedig nagy segítséget jelent a szorult helyzetben. 

A regény könnyen és gyorsan olvasható, tökéletes olvasmány 10-12 évesek számára. Egy igazán érdekes és izgalmas olvasmány, mely garantáltan leköti az ifjú könyvmolyokat. A borító talán elsőre nem fogja meg az embert, de mindenképpen érdemes neki esélyt adni, én kifejezettem szerettem olvasni. 

Összességében ajánlom nektek A. M. Howell történetét. Bár bevallom, nekem nem lett kedvenc a műfajában, de egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. Szerettem a lányok közötti dinamikát és a Halley-üstökös beemelését is. Ha egy érdekes és izgalmas könyvet kerestek egy ifjú könyvmolynak, akkor jó választás lehet, de felnőttként is szerethető regény. Olvassátok, szeressétek!

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Halley-%C3%BCst%C3%B6k%C3%B6s

Értékelés: 5/4

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 

Nyereményjáték

A könyvben szereplő Halley üstökös egy csillagászról kapta a nevét. Játékunkban híres csillagászokról olvashattok leírást, megfejtésként az ő nevüket kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

LEÍRÁS
Selmecbányán született magyar csillagász aki elsőként számította ki helyesen a Nap-Föld távolságot, amit kora csillagászai közül többen kétségbe vontak, de a későbbi mérések őt igazolták. Életének legnagyobb eseményét a sarkkörön túli Vardö-szigetére irányuló expedíció jelentette, ahol a Vénusz napkorong előtti átvonulását figyelhette meg. 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04. 20 Readinspo
04. 22 Csak olvass!
04. 24 Könyv és más
04.26 Spirit Bliss Sárga Könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése