2023. szeptember 29., péntek

Amelia Mellor: A ​mágikus könyvárus (A világ legnagyobb könyvesháza 0,5) + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Manó Könyvek jóvoltából megismerhetjük A világ legnagyobb könyvesházának az előzménytörténetét is. A mágikus könyvárusban Mr. Cole még csak egy kis könyvkereskedő a piacon, aki felveszi segédnek a nagy és szegény családból származó Billy Pyke-ot. Négy bloggerünkkel követhetitek végig, hogy vajon Billynek sikerül-e megállítani az Obskurátort egy mágikus elmepárbaj közepette. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

A tizenkét éves Billy Pyke különleges képességgel bír: hihetetlen tehetséggel tesz rendbe dolgokat, legyen szó akár családja kaotikus otthonáról, vagy akár a Paddy's Market forgalmas könyves standjáról. 1871-et írunk, és a piac maga Melbourne lüktető, színes-szagos, varázslatos szíve, itt dolgozik Billy a csodabogár Mr. Cole könyvkereskedő segédjeként. Amikor új barátja, Kezia figyelmezteti a fiút, hogy egy Obskurátor nevű gonosz mágus ténykedik a piacon, Billy nem hisz a lánynak, míg csak a saját szemével nem látja, miként járnak borzalmas következményekkel az Obskurátorral kötött mágikus egyezségek. S amikor az Obskurátor egy éjjel átlép egy borzalmas és veszélyes határt, Billy rádöbben, hogy a mágus csak akkor hagy fel gonosz üzelmeivel, ha Billy maga állítja meg őt. 
A díjnyertes Amelia Mellor újabb kalandos történettel áll az olvasók elé, mely A világ legnagyobb könyvesháza című regény előtörténete. Versenyfutás az idővel, nyelvi játékok, fejtörők, rébuszok, mágia és ügyesség - ezek várják Amelia Mellor rajongóit, és azokat is, akik most találkoznak először az írónő műveivel. 

A világ legnagyobb könyvesháza után nem is volt kérdés számomra a kötet előzménytörténetét is sorra kerítem. Nagyon hiányzott már ez a varázslatos miliő, amit az írónő megalkotott, így óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. Ugyan az előzménytörténet nálam nem aratott akkora sikert, de még így is szerethető olvasmányélménynek bizonyult.

A mágikus könyvárus egy igazán izgalmas történet egy párbajról, egy gonosztevőről és két mindenre elszánt, bátor gyerekről, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy legyőzzék az Obskurátort és ezáltal megszabadítsák a piacot tőle. A cselekmény rendkívül érdekes és varázslatos, Billy és Kezia kalandjai garantáltan elvarázsolják az olvasót. A kötet nyelvezete szépen illeszkedik a 10-14 éves korosztály igényeihez. Nincsenek benne hosszú és értelmezhetetlen mondatok, és teljesen befogadható az egy oldalra jutó szövegmennyiség is. 

A könyv cselekményének konfliktusát tulajdonképpen egy ördögi párbaj adja, a két gyermeknek pedig minden bátorságát és fondorlatosságát elő kell vennie ahhoz, hogy győzedelmeskedhessenek. Nincs könnyű dolguk, hiszen az Obskurátort számtalan titokzatos cinkostárs segíti. Billy és Kezia versenyt fut az idővel, hiszen tudják, nem maradhatnak alul. A helyszín ezúttal a Paddy's Market nevű piac, ahol Mr. Cole is felbukkan. Kezdetben még egy kisebb könyves bódét üzemeltet, majd egy nagyobb helyre költözik. A regény végén pedig elkezdi tervezni a már jól ismert könyvesházat. 

Érdekes és izgalmas volt bepillantást nyerni a piac életébe. Ahogy olvastam Billy és Kezia kalandjairól, úgy éreztem, hogy én is részese vagyok a forgatagnak. Láttam lelki szemeim előtt a bábos standot, a jósnő sátrát, de magát a könyves pultot is. Bár talán kevésbé volt akkora szerelem számomra ez a helyszín, mint amilyen anno a könyvesház volt, de határozottan állíthatom, hogy ez piac is tartogat meglepetéseket az olvasó számára. Külön tetszett, hogy a helyszínt ismét egy valós hely adta. Valaha, Melbourne közepén működött és hasonlóan nyüzsgő helyszín volt, mint ahogy az írónő a könyvben is ábrázolja. Ami szerintem nagyon érdekes, hogy a karakterek egy része is valós személy volt. Persze nem keveredtek kalandba az Obskurátorral, de valaha létező személyek voltak. Madame Lee és a kis trükkje, vagy éppen a színház leégése is jól dokumentált történelmi tény. De képzeljétek, Mr. Cole első alkalmazottját tényleg William Pykenak hívták. Az írónő valahol a valóság és képzelet határán egyensúlyoz folyamatosan. Nagyon tetszik, ahogy a történelmi tényekkel és személyekkel zsonglőrködik, de közben mégis egy igazán különleges és mágikus ifjúsági történetet alkotott meg. 

A feladatok szerintem kevésbé voltak ötletesek, mint az írónő másik regényében, de így sem volt unalmas számomra. Az időkorlát, a nyelvi játékok, rébuszok és fejtörők nagyszerű elegyet alkottak. A könyv második fele kifejezetten izgalmas és olvasmányos volt. Az első fele számomra azonban egy kicsit lassú volt. Nehezen kapott el a flow élmény olvasás közben, sokszor elkalandoztak a gondolataim. Valahogy nem kötött le annyira a regény, mint szerettem volna. Bár Billy érdekes és szerethető karakter és Kezia sem marad el tőle ezen a téren, de valahogy mégis akkor kezdtem el igazán megkedvelni őket, amikor kicsit izgalmasabbra fordult a cselekmény is. A történet második felét így határozottan jobban szerettem,  egy csipetnyi varázslat valahogy mindent jobbá tesz, nem igaz? 

A kedves karakterek és a kellően antipatikus "ellenség"  igazán teljessé teszi a történetet. Billy és Kezia nagyszerű párost alkotott és határozottan nagy fejlődésen mennek keresztül. Billy egy olyan családból származik, akikre a napról-napra élnek kifejezés lenne a legtalálóbb. A szülőknek 7 gyermeke van, és az is benne van a pakliban, hogy a család tovább bővül a közeljövőben. Billy úgy érzi, hogy túlságosan nagy rajta a teher (bár ezzel olvasóként én is egyetértek amúgy), legidősebbként elvárják tőle, hogy besegítsen a munkába, a házimunkába és a gyerekek gondozásába is. Talán nem fair, de létszükséglet volt az, hogy ő is kivegye a részét a dolgokból. A történet  végére azonban egy kicsit kiegyensúlyozottabbá vált a kapcsolata a szüleivel. Kezia nagyon keveset tud a múltjáról, így az a legnagyobb álma, hogy megismerje azt. A történet végére eljut oda, hogy lépéseket tegyen ez ügyben.

Amelia Mellor története egyáltalán nem hibátlan, mégis úgy érzem, hogy jól kiegészíti a könyvesház történetét. Szeretem ezt a korszakot, így mindig érdekes és izgalmas élmény olvasni róla. 

Mivel a könyv egy előzménytörténet, így ha most akadtok rá Amelia Mellor munkásságára, ne aggódjátok. Nyugodtan kezdhetitek ezzel a történettel is. Ha azonban már olvastátok A világ legnagyobb könyvesházát, akkor szerintem mindenképpen adjatok egy esélyt az előzménynek is. 

A borító meseszép, nagyon szeretem a kiadó munkásságát, mindig nagyszerű munkát végeznek ezen a téren (is). A fordítás is nagyon tetszett, igazán remek munkát végzett Cséplő Noémi is. Jól sikerült elkapnia a kötet hangulatát, így magyarul is rendkívül élvezetes az olvasás. 

Összességében bár nekem némileg alulmaradt a könyvesház történetével szemben,  de A mágikus könyvárus is szerethető olvasmány. Ha tehetitek, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt a történetnek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték


Az Obskurátor mindenkinek azt ajánlja fel, amire a legjobban vágyik. Ezúttal az állomásokon vágyképeket találtok, válaszként írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére egy olyan könyv- vagy filmkarakter nevét, aki az adott dologra vágyik (több jó megoldás is lehetséges).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


KÉP


a Rafflecopter giveaway


Állomáslista


Blogturné

09. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út

09. 28. Csak olvass!

10. 01. Könyv és más

10. 03. Olvasónapló


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése