2023. december 8., péntek

Alice Oseman: This ​Winter – Az idei tél (Pasziánsz 0,5.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából idén karácsonyra megjelenik egy újabb történet a Heartstopper világából, ami ráadásul karácsonykor játszódik. A történetről a Blogturné Klub hét bloggere mesél, és az értékelések mellett extra tartalmak is várnak rád!

Gyűlölöm a karácsonyt - mondja Tori.
- Nem, nem gyűlölöd - felelem.
- Az ideit gyűlölöm.
- Az ideit mindenki gyűlöli.

Az idei tél kemény Tori, Charlie és Oliver Spring számára. Mindannyian
igyekeznek a lehető legkevesebb
drámával átvészelni a karácsony napját.

Olivernek ez azt jelenti, hogy Mario
Kart-ozik a bátyjával és a nővérével,
Tori és Charlie számára pedig azt, hogy
maguk mögött hagyják az elmúlt néhány
hónapot.

Vajon ez a karácsony szétszakítja
a Spring családot, vagy elkezdi
összekovácsolni őket?





Nem titok, hogy a Heartstopper az egyik legkedvesebb sorozatom. Nagyon megszerettem a fiúkat és a többi szereplőt is. A Pasziánszról pedig nem is olyan régen olvashattatok a blogon. Elég mély nyomokat hagyott bennem az a regény, még ennyi idő után sem tudtam szabadulni tőle. Nagyon nem azt kaptam amit vártam és ez eléggé erősen kibillentett az egyensúlyomból. 
No nem azért, mert a Solitaire (Pasziánsz) egy rossz regény lenne, csak engem brutálisan lehozott az életről. Míg a Hearstopperben minden nehézség ellenére is ott volt Nick és Charlie cukisága, addig Tori történetét nem törte meg semmi. Szinte végig érzékelhető volt a depresszió és a kilátástalanság, a mély deprimáltság érzése, ezzel pedig nem igazán tudtam mit kezdeni. Engem is teljesen maga alá temetett és napokig nem találtam a kiutat belőle. Talán az utóbbi idők egyik legnehezebb olvasmánya volt számomra. Szóval a This Winter (Az idei tél) című könyv estében már felkészültebbnek éreztem magamat. Tudtam, hogy mire számíthatok és nem csapott annyira arcul a Spring család kissé furcsa, és ideálisnak egyáltalán nem mondható karácsonya.  

Alice Oseman ezen írása sem képregény, hanem egy klasszikus formában megírt regény. De szerencsénkre néhány kép azért helyet kapott a kötetben. Nekem ez rengeteget hozzáadott az olvasás élményéhez, hiszen maga a témája (Charlie betegsége) rendkívül nyomasztó. 

A történet középpontjában a karácsony áll. Nincs könnyű helyzetben a Spring család, hiszen ez az első olyan karácsony, miután egyértelművé vált Charlie betegsége. A cselekményt nagyjából oda helyezzétek el fejben, amikor is Charlie egy rövidebb időre egy olyan pszichiátriai osztály lakója volt, ahol olyan kamaszokat kezeltek, akik hasonló étkezési zavarokkal küzdöttek, mint ő. Az idei tél című könyv az ezt követő időszakban játszódik. 

Karácsonykor az ember eleve hajlamos arra, hogy a szőnyeg alá söpörje a problémákat és rágörcsöljön arra, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie. Egy ilyen embert próbáló időszak után azonban ez lehetetlen. Nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna. A húrok eleve pattanásig vannak feszülve, így az első pillanattól kezdve érezhető, hogy robbanni fog a bomba. A történet tulajdonképpen három részre osztható, Charlie, Tori és Oliver fejébe pillanthatunk be. Megtudhatjuk, hogy ők miként élték túl ezt az igencsak furcsa karácsonyt. Vajon a megpróbáltatások milyen hatással lesznek a család életére? Képesek lesznek megbeszélni a problémáikat?

Ez nem egy cuki karácsonyi történet, hihetetlenül örültem neki, hogy Alice Oseman nem akar "hazudni" és nem akarja elhitetni az olvasóival, hogy zökkenőmentes, romantikusan idilli lehet a Spring család karácsonya. Ez a könyv maga az élet. Bemutatja, hogy olykor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt mi eltervezzük és hogy a sérelmeinket és fájdalmainkat nem tudjuk egyszerűen, csupán a karácsony kedvéért, varázsütésre félretenni. Az ember nem tud jópofizni a rég látott családtagjaival és nem tudja kontrollálni az érzelmeit, ha úgy érzi, hogy bírálják őt. Az, aki nem szereti, ha ráirányul a figyelem, nem válik a társaság lelkévé és az, aki nem szeretik, ha faggatják, nem fog kimerítő válaszokat adni az életéről. 

Már többször is megfigyeltem, de ebben a történetben is tökéletesen látszik, hogy micsoda különbségek vannak Charlie és Nick családja között. Nagyon érdekes volt látni ezt a furcsa kontrasztot. Most először éreztem, hogy Charlie anyukájában több van, mint amennyit eddig olvashattunk róla. Nagyon szeretném megtudni, hogy mi jár az ő fejében. 

Nekem ez a könyv összességében jobban tetszett, mint a Pasziánsz. Azt nem tudom eldönteni, hogy miért, de számomra élvezetesebb olvasmány volt a lelki problémák megnyilvánulása mellett is. Számomra jobban hozta a Heartstopper életérzést, bár ennek lehet az az oka, hogy inkább Charlie volt itt is a középpontban. Ha szeretitek Alice Oseman történeteit, akkor semmiképpen se hagyjátok ki Az idei tél című kisregényt sem. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,2

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. Ha pedig a másik borító tetszik jobban, akkor ITTITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 

Nyereményjáték

Ez a Heartstopper történet karácsonykor játszódik, így egyike a Könyvmolyképző Kiadó karácsonyi könyveinek. A mostani játékunk során egy-egy Könyvmolyképzős karácsonyi kötetből találtok idézetet, a feladat, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét. A helyes kitöltők között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
"Imádom a karácsonyt, a fényeket, a hangulatot, a forró kakaót, a hóesést, a díszeket, az ünnepi könyveket és filmeket, de a legjobban talán azt, hogy ilyenkor sokkal kedvesebbek vagyunk egymással. Ebben az időszakban tényleg elhiszem, hogy bármi megtörténhet, és karácsonyi csodák igenis léteznek."

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

11.26. - Sorok Között
11.30. - Dreamworld - Idézetek
12.02. - Könyv és más
12.06. - Utószó
12.08. - Csak olvass!
12.10. - Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése