2024. szeptember 23., hétfő

Rachel Gillig: One ​Dark Window – Egy sötét ablak (A pásztor király 1.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Sötét hangulatú fantasy-t keresel az őszi időszakra? Vess egy pillantást Rachel Gillig könyvére! Az Egy sötét ablakban fenyegető mágiáról, lázadókról és egy olyan fiatal lányról olvashatsz, akiben egy valóságos szörnyeteg lakozik. A Lidérc kilencéves kora óta osztozik a tudatán, és Elspeth azóta keresi a módszert, amellyel megszabadulhat tőle. A regény a Könyvmolyképző gondozásában jelent meg idén szeptemberben, és nálunk most nyerhetsz is belőle egy példányt.

Elspeth Spindle biztonságra vágyik a kísérteties, ködös királyságban, ahol él. Ám ehhez a puszta szerencsénél többre van szüksége… A Lidérc – ahogyan Elspeth hívja – egy szeszélyes, ősi szellem, aki a fejében lakozik. Védelmezi a lányt, és megőrzi a titkait. Azonban mindennek megvan az ára, a varázserőnek különösen. Amikor Elspeth az erdőben összetalálkozik egy rejtélyes útonállóval, az élete drámai fordulatot vesz. Csatlakozik egy csoporthoz, amelynek célja, hogy megtisztítsák Blundert a sötét mágiától, amihez össze kell gyűjteniük a Gondviselés tizenkét kártyáját. És hogy ki az útonálló? A király unokaöccse, Blunder legveszélyesebb embereinek parancsnoka, a magas, sötét hajú és piszkosul jóképű Ravyn Yew, a felségáruló. A tét egyre nő, akárcsak Elspeth és Ravyn egymás iránt érzett vonzalma. A lánynak pedig lassan szembe kell néznie a legsötétebb titkával: a Lidérc egyre nagyobb befolyást szerez az elméje felett, és talán nem is lesz képes megállítani őt…

Az Egy sötét ablak című kötet már nagyon régóta állt a tbr, vagyis az olvasandó könyveim listáján. Fannival már régen megbeszéltük, hogy majd közösen olvassuk el a kötetet angolul, de úgy döntöttünk, hogy megvárjuk inkább vele az őszi időszakot, a gótikus és kicsit sötétebb atmoszférája miatt. Sikerült úgy sorra kerítenünk a könyvet, hogy közben a magyar megjelenésének az időpontja is kitűzésre került, így lelkesen csatlakoztunk mindketten a regény turnéjához is. 

A fülszöveg nagyon ígéretesnek tűnt, de úgy összességében nem tudtuk, hogy mit várjunk a kötettől. Az írónő neve is ismeretlen volt számunkra, így csak a külföldi értékelésekre tudtuk hagyatkozni. A könyv elején egy kicsit féltem tőle, hogy vajon mennyire tetszik majd, de az első néhány oldal elolvasása után már egy cseppet sem aggódtam. 

Az egy sötét ablak egy igazán különleges, sötét atmoszférájú történet. A könyvben végig tapintható a feszültség, egy másodpercig sem ereszti az olvasóját. A különböző baljós jelek, a komor képek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a történet magához bilincselje az olvasóját. Egy igazi gótikus, misztikus olvasmány, melyben egy olyan világot ismerhetünk meg, ahol a mágia tiltott és csupán egyetlen elfogadott formája van. A mágikus képességgel rendelkezőket levadásszák és ha a királyság számára nem hasznosítható a képessége, akkor halálra ítélik, legyen szó gyermekről, vagy már felnőttről. Az egyetlen igaz formája a mágiának a Gondviselés kártyákban jelenik meg, ezeket használhatják azok, akik valamilyen módon hozzá jutottak egyhez. 
A Pásztor király összesen hetvennyolc Gondviselés-kártyát készített, a legerősebbek a legritkábbak. Tizenkét Fekete ló kártya létezik, a lovaskatonák – a király elit testőrsége – birtokolják mindet. Az Aranytojás kártyából tizenegy készült. Tíz Próféta kártya van, kilenc Fehér sas, nyolc Szűz, hét Kehely. Kút kártyából csupán hatot készítettek, Vaskapu kártyából ötöt, a Kaszás kártyából négyet. Három Tükör kártya és két Lidérc kártya van.Az Éger ikrek kártyájából pedig csak egy. Mindegyiknek van egy különleges képessége, amit a használója a saját javára fordíthat. Egy valamit azonban nem szabad elfelejteni, a mágiának komoly ára van, aki használja csak később tudja meg, hogy mit is követel tőle. 

A cselekmény érdekes és izgalmas volt, a kötet abszolút beszippantott, csak úgy olvastatta magát a regény. Egy rendkívül kreatív fantasy regény, melynek a mágiarendszere is roppant egyedi volt. 
Nagyon koncentrálnom kellett arra, hogy ne rohanjak az olvasással és tényleg csak az aznapra beosztott oldalakat olvassam el. Sokkal jobban tetszett, mint amire számítottam, teljesen elmerültem a történetben. Csavarokban abszolút nincs hiány, engem többször is meglepett a szerző. Ugyan volt néhány dolog, amire számítottam, de azért jó néhány dolog váratlanul ért. A vége erőteljesen függővéges, de mivel a folytatása már megjelent, így talán nem kell sokáig várni majd a magyar olvasóknak a folytatásra.

A szereplők nagyszerűek, Elspeth és Ravyn szerintem remek főszereplő, ugyanakkor nagyon örültem neki, hogy a szerző több időt fordított a cselekményre, mint az ő kapcsolatukra. Ugyan van romantika a regényben, de abszolút nem lopja el a showt, nem csupán erre koncentrál. Elspeth önmagában is megállja a helyét, ugyanakkor nagyon jót tett neki, hogy csatlakozott az útonállók csoportjához. Célt kapott, mely segítsével nem csak önmagát gyógyíthatja meg, hanem azokat is, akik közel kerültek hozzá. Az évszázados köd és a betegség is eltűnhet, ha sikerülne megtalálnia mind a tizenkétféle kártyát. De vajon meddig bírja még a lány? Mi lehet az ő mágiájának az ára? Egyértelmű, hogy a Lidérc egyre nagyobb befolyást szerez az elméje felett. De vajon ez mit jelenthet a lányra nézve? 

Nagyon érdekes volt Lidérc alakja, aki egy éteri alak. Mondhatjuk azt, hogy gonosz, de tulajdonképpen soha nem árult zsákbamacskát. Az első pillanattól kezdve nyílt lapokkal játszik és minden egyes alkalommal közli a lánnyal, hogy a mágiának ára van. Tisztán számító jellege szörnyeteggé teszi őt, amennyire félelmetes, annyira izgalmas az ő alakja. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a folytatás miként alakul majd.

Igazán különleges élmény volt hibrid módon olvasni a regényt. Főleg angolul olvastam, de több fejezetet is meglestem magyar nyelven is. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a fordító miként tudja visszaadni a szöveget és nem titkolom, főleg a rímes részekre voltam kíváncsi. Kicsit aggódtam, mert ha igazán őszinte akarok lenni, már több rossz tapasztalatom is volt a magyar fordításokkal, de az Egy sötét ablak szerintem összességében jól sikerült. A rímes részek magyarul is jól hangzottak, nagyon kreatív volt, szóval mindenképpen dicséret illeti Ódor Annát. A borító nekem nagyon tetszik, hihetetlenül jól visszaadja a regény hangulatát, nagyon örülök, hogy megtartotta a kiadó. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a történetet, teljesen levett a lábamról és magához bilincselt. Nem számítottam rá, hogy ennyire pozitív élmény lesz, Fannival olyannyira élveztük, hogy nem várunk sokat a folytatással és következő hónapban a folytatást olvassuk majd közösen. Nagyszerű bekuckózós őszi olvasmány, én csak ajánlani tudom nektek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,85

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 

                                          

Nyereményjáték

A játékunkban híres gótikus stílusú regények szereplőinek nevét rejtettük anagrammák mögé. A feladatotok, hogy feloldjátok az anagrammát és a Rafflecopter megfelelő helyére a könyv címét írjátok, amelyben az adott karakter szerepel. Ne aggódjatok, többnyire főszereplők neveit rejtik az anagrammák, illetve segítségként a nevek kezdőbetűit nagybetűk jelölik.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ANAGRAMMA
leeyil liReAdn

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

09.19. Readinspo (extra: idézetek)
09.21. Readinspo
09.23. Csak olvass!
09.25. Csak olvass! (extra: fanartok)
09.27. Fanni's Library 
09.30. Könyv és más
10.01. Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése