2022. június 17., péntek

Louisa May Alcott: Egy ​régimódi lány + Nyereményjáték

Sziasztok!

Louisa May Alcott, a nagy sikerű Kisasszonyok szerzője, ebben a könyvében a 19. századi Amerika értékeit egyedülálló női szemszögből ragadja meg, amit egyszerre jellemez a szárnyaló romantika és a földön járó derű. A Manó Könyvek nemrég újabb kiadásban jelentette meg az Egy régimódi lány című kötetét az írónőnek. Tartsatok bloggereinkkel,és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 

Volt egyszer egy Amerika, benne egy gazdag család, s a családnak egy szép, szegény vendége. A lányban annyi az erő, a természetesség, a báj, hogy a könyv minden szereplőjének életét attól kezdve ez az erő, természetesség és báj irányítja. Akkor is, amikor életsorsok veszedelmeiből és szerelmek vidám szövevényeiből kell végül mindennek jóra fordulnia. Még mi, olvasók is e lánynak köszönhetjük, hogy megismerhetjük ezt az egyszervolt Amerikát.

Polly csinos, életvidám teremtés, aki a kor nőeszményével szemben a tevékeny, saját sorsát alakító, másokon mindig segíteni kész új nőtípust testesíti meg. Egyik pillanatról a másikra robban be az előkelő és felszínes új angliai társasági életbe, és a maga állhatatos, mégis derűs és bájos lényével számos barátot szerez. A tisztes szegénység, a munka és a szeretet megingathatatlan erények számára, amelyeket még a legelvetemültebb ficsúrban vagy rongyrázó kisasszonyban is megtalál. A már-már idilli környezetbe egy másik, kíméletlenebb világ hírnökei érkeznek - és a váratlanul betoppanó szerelem -, így a gazdag baráti család anyagi összeomlása után Pollynak immár azért is küzdenie kell, hogy a viharban összegabalyodott szerelmi szálak újra egybefonódjanak.

Louisa May Alcott, a nagy sikerű Kisasszonyok szerzője, ebben a könyvében a 19. századi Amerika értékeit egyedülálló női szemszögből ragadja meg, amit egyszerre jellemez a szárnyaló romantika és a földön járó derű. Alcott is egy igazi fiús vadóc volt. "Egy fiú se lehetett a barátom, amíg le nem győztem őt valamilyen versenyben. És olyan lányokkal nem barátkoztam, akik nem tudtak fára mászni, vagy átugrani a kerítésen" - írta Louisa saját magáról.
A szerző különleges egyénisége és karaktere írásain is átsugárzik.

A Manó Könyvek gondozásában végre most a teljes, eredeti szöveg bravúros fordítása jelenik meg. Ajánljuk mindenkinek, aki kedveli L. M. Montgomery és Jane Austen írásait. És az ő lányaiknak, anyukáiknak.

A Kisasszonyok óta Louisa May Alcott a legnagyobb kedvenceim közé került. Az írói stílusa teljesen levett a lábamról, ezért minden egyes regényét kitörő lelkesedéssel fogadok. Elhatároztam, hogy minden egyes kötetet összegyűjtök, mely a Manó Könyvek gondozásában jelent meg, hiszen már rájuk nézni is csudijó, nemhogy lapozgatni és elmélyedni benne. Az egy régimódi lány egy rendkívül bűbájos és szerethető történet, mai szemmel kicsit naivnak is nevezhető. Komoly életbölcsességeket fogalmaz meg a könyv az életről és arról, hogy olykor a társaság és a szeretet a legjobb orvosság, amivel az ember szolgálhat. 

Az Egy régimódi lány egy igazi lányregény, mely véleményem szerint rendkívül jól reflektál azokra az erkölcsi normákra, melyek az adott korban fontosak voltak. Kiemeli, hogy a munka fontos, mert nemesíti az ember lelkét. A lustaság azonban rossz hatással van a közérzetre, kell, hogy legyen az embernek feladata. Akkor érzi azt, hogy tartozik valahová. Az ember sokszor vitázik és elveszíti a fejét. Ti is tudják, hogy mindig az tudja az embert a legjobban megbántani, aki a legközelebb áll hozzá. Egy családtag százszor nagyobb sebet tud ejteni a lelkünkön, mint egy ismeretlen. A hiúság és az önzőség csakis rossz útra viheti az embert, többet ér egy nemes lelkű és dolgos hölgy, mint egy kisasszony, akinek tele van pénzzel a tárcája. Az önfejűség és hirtelen harag rossz tanácsadó, felesleges bánatot és szenvedést okoz mindenkinek a környezetben. Ilyen és ehhez hasonló értékeket jelenít meg az írónő. Ezek az igazán kedves gondolatok, amik ma is megállják a helyüket simogatták a lelkemet. 

Őszintén szólva nekem tényleg nagyon tetszett a könyv, de vélemény szerint olyan messze vagyok a célközönségtől így közel 32 évesen, mint Makó Jeruzsálemtől. Látom benne a szépet, a jót, a bűbájt és a naivitást, de vannak kétségeim afelől, hogy egy mai tizenéves vajon hogyan reagálna, ha a kezébe adnám a könyvet. A tesóm 17 éves, és szinte biztos vagyok benne, hogy azonnal félrerakná, hogy túl unalmas. El sem jutna addig, hogy feldolgozza a könyv üzenetét…az első pár oldal után azt mondaná, hogy untatja a szöveg és nagyjából semmi sem történik igazán  a könyvben. Nagyon sajnálom, hiszen a könyv tényleg szerethető. Anne Shirley, a Kisasszonyok, A farm ahol élünk, és a Váratlan utazás óta vágyom ebbe a romlatlan és tiszta szívű világba, a könyv pedig abszolút hozza ezt. Igazán szívmelengető történet, képes visszaadni az emberi jóságba vetett hitünket. Nem pörgős, nem akciódús, nincsenek váratlan fordulatok, de tele van kedves, szeretetreméltó szereplőkkel és tiszta, gyermekien ártatlan világszemlélettel. Nagyon bízom benne, hogy egyszer ha lesz lányom és szeret majd olvasni, akkor lelkesen olvashatjuk majd közösen ezt a regényt és átadhatom ebben a formában ezeket a romlatlan és rendkívül fontos erényeket és erkölcsi  normákat. 

Vannak bizonyos értékek, melyek szép lassan kiveszni látszanak a világól. Az anyagiasság, a birtoklási vágy sokszor erősebb, mint a józanság, vagy éppen az egyszerűség. Fontos, hogy a mai fiatalság is megtanulja azonban, hogy az igazi szépség nem feltétlenül a külsőségeken alapul. A finom modor, a természetes báj, vagy éppen a kedvesség sokkal fontosabb. Ez az, ami igazán értéket teremtő dolog. A pénze elveszhet az embernek, de a barátság és a szeretet örök. Lehet, hogy nem tudja valaki megvenni a legújabb telefont, de ha szerető emberek veszik körül, biztoságos helyen hajthatja álomra a fejét, akkor igenis gazdag. Hiszen a gazdagság nem feltétlenül pénz kérdése, sokkal inkább a lélek gazdagsága. Hiszen mennyivel szegényebbek azok, akik egyedül élnek és nincs kihez fordulniuk, még akkor is, ha igazi lakosztályban hajtják álomra a fejüket, mint azok, akiket szerető emberek vesznek körül. Boldog vagyok, hiszen gazdagnak érezhetem magam. Van családom, vannak barátaim, van egy remek hobbim és igazából megvan mindenem, amire vágytam. Persze, nem keresek rosszul és anyagilag is biztos lábon állunk, de igazán gazdaggá az tesz, hogy mindig van kihez szólnom. Hogy Miklós mellett hajthatom álomra a fejem egy kedves kis kutyagyerek társaságában. Hogy ha bajban vagyok, mindig van kihez fordulnom. 

A szereplők kedvesek és szerethetők. Senki sem hibátlan, de mindenki törekszik a jóra. Amikor Polly a Shaw családhoz érkezik látogatóba, gyökeresen megváltozik az ő és a család élete is. A fiatal lány tiszta szívével és egyszerű (de ezt a szó nemes értelmében értsétek) gondolkodásával azonnal levett mindenkit a lábáról. Észre sem vette, de fényt vitt mindenki életébe és szeretetteljesebb légkör alakult ki a családtagok között. Ahogy felnőtt, és megpróbált a saját lábára állni éles ellentétben állt a kor eszményével. A gazdag úrilányok már gyerekként is különcnek tartották, de később még furcsábban viselkedtek vele. Édesanyja tanításai (akiről nekem amúgy a March család kedves édesanyja jutott folyton eszembe) rendről visszaköszönnek, igazi erkölcsi iránytűként szolgál a fiatal lány és ezáltal az olvasó számára is. A testvérek, Fanny, Maud és Tom mind-mind komoly fejlődésen mennek keresztül, de persze Polly is rengeteget változik. A testvérek sokkal alázatosabbak lesznek, megtanulják, hogy az igazi érték nem a pénz, hanem a család és a szeretet. Polly pedig igazi magabiztos fiatal hölggyé cseperedett. 

A borító nagyon szépséges, őszintén remélem, hogy szép lassan az írónő minden munkája megjelenik ebben a változatban. A Jo néni kincsesládájának például nagyon tudnék örülni. ^^

Összességében egy rendkívül bájos és szívmelengető történet az Egy régimódi lány. A szereplők igazán kedves karakterek, még ha hibáznak is, mosolygunk csak apró-cseprő botlásaikon. Végtelenül jók és törekednek arra, hogy javítsanak hibáikon. Ha szeretitek a hasonlóan kedves, lassú történeteket mindenképpen olvassátok el. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 
ű



Nyereményjáték

Ebben a játékban Louisa May Alcott életére koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, és nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
Hány évesen jelent meg Louisa May Alcott első regénye? 


a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.17.: Csak olvass!
06.18.: Szaffi polca
06.20.: Könyv és más
06.22.: Utószó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése