2023. március 25., szombat

Clare Pooley: Rendhagyó ​szabályok ingázáshoz + Nyereményjáték

Sziasztok!

A General Press Kiadónak köszönhetően, egy újabb Clare Pooley kötetet tarthatunk a kezünkben. Az Őszinte szavak című kötet írója, egy újabb szerethető és szívmelengető olvasmánnyal örvendezteti meg a magyar olvasókat. Tartsatok velünk, szegjük meg közösen az ingázás szabályait, ismerjük meg Iona Iversont és az útitársait, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 

Soha senki nem szólítja meg az utastársát a vonaton - ez a tapasztalt ingázók íratlan szabálya. De vajon mi történne, ha mégiscsak megtennék?

Iona Iverson, a Modern Nő rovatvezetője mindennap öt perccel nyolc után száll fel Hampton Court állomáson a vonatra, hogy munkába menjen. Mindennap ugyanazokat az embereket látja maga körül, akikre – önmaga szórakoztatására – különböző neveket aggat, és történeteket talál ki az életükről. De sosem vált velük egyetlen szót sem. Hiszen az ingázás fontos szabálya: Eszedbe se jusson utazás közben beszélgetést kezdeményezni! Kivéve, ha bolond vagy...

Aztán az egyik reggel a szeme láttára egy elegáns, de szexista üzletember majdnem megfullad egy félrenyelt szőlőszemtől. Csupán az ugyancsak velük utazó, gyanúsan szimpatikus ápoló gyors segítségének köszönhető, hogy a járaton nem történik tragédia. Ez a váratlan esemény aztán történések egész sorát indítja el, ahogy az emberek – akikben látszólag semmi közös nincs az ingázáson kívül – beszédbe elegyednek egymással.

Egy reggel azonban Iona nem száll fel a szokásos járatára. És a következő nap sem… Vajon szövődhetnek valódi barátságok ilyen esetleges körülmények között? És számíthat Iona az új ismerőseire akkor, amikor az élete darabokra hullik?

Clare Pooley neve már nem volt ismeretlen számomra, hiszen 2020-ban már olvastam tőle magyarul egy regényt, mely az Őszinte szavak címet viseli. Akkor a szívembe zártam az írónőt, a kötetre pedig azóta is nagy szeretettel emlékszem vissza. Mivel imádtam a stílusát, így nem is volt kérdéses számomra, hogy a legújabb magyarul megjelenő kötetét is el szeretném olvasni. Ritkán mondok ilyet, de nagy elvárásokkal vágtam bele a történetbe, de szerencsére most sem kellett csalódnom. Már az első oldalnál éreztem, hogy ez a kötet igazán különleges helyet foglal majd el a szívemben. Mindig is imádtam azokat a történeteket, amelyek különböző emberi sorsokat helyeztek előtérbe némi drámai hangulattal fűszerezve, a Rendhagyó ​szabályok ingázáshoz  pedig pontosan azt adta, amit vártam. Clare Pooley regénye egy igazán különleges történet egy vonatról és hat teljesen idegen emberről, akiknek az élete teljesen összefonódott egy félrenyelt szőlőszemnek hála. 

Vannak könyvek, amelyeket az ember választ...máskor úgy érezzük, hogy a történet választ minket. Amikor egy-egy írás nagy hatással van ránk és úgy érezzük, hogy a történet bekúszik a bőrünk alá, megragadja a szívünket és többé el sem ereszti azt. Amikor annyira együtt élünk és lélegzünk a karakterekkel, hogy tudjuk, talán soha nem felejtjük el őket és az utolsó oldal elolvása után úgy érezzük, hogy bárcsak előröl kezdhetnénk az egészet. A Rendhagyó szabályok ingázáshoz című kötet pontosan ilyen volt számomra. Egy igazán kedves és léleksimogató történet, mely magára az emberre és az egyes emberi sorsokra koncentrál. 

A Rendhagyó szabályok ingázáshoz című kötet egy igazán lebilincselő olvasmány a barátságról és arról, hogy milyen hatássak lehetünk mások életére. A cselekmény érdekes és izgalmas. Nincsenek benne nagy fantasztikumok, vagy spirituális történések, mégis lebilincselő a maga módján. Olyan emberek történeteit ismerhetjük meg, akik akár a szomszédunkban is élhetnek. Nap mint nap használom én is a tömegközlekedést, ráadásul mivel általában megvan a jól kibróbált útvonalam és a tökéletesen kalkulált idősávom, így mindig ugyanazokkal a járatokkal közlekedem. Így nem ritka, hogy egy idő után ismerős arcok vesznek körül a buszon, vagy éppen a metrón. Néha elgondolkodom azon, hogy milyen érdekes is az élet. Minden nap látjuk egymást, mégsem tudunk semmit a másikról. Persze odáig nem merészkednék, hogy bármelyiket is megszólítsam, de érdekes lenne, ha az én járataimon is utazna egy Ionához hasonló hölgy, aki jelenlétével és stílusával érdekesebbé és izgalmasabbá tenné az útjaimat. A történetben szereplő karakterek egytől egyig rendkívül hitelesek és emberiek. Nem romantikus, vagy túlmisztifikált hősök, hanem valódi hús vér emberek, akik akár az utcán is szembejöhetnének velem. Mind életkorban, mind pedig problémáikban mások, mégis egy halálközeli élmény megváltoztatja mindegyikük életét. Szép lassan megszegik az egyik legfontosabb szabályt az ingázásban - miszerint senkinek se jusson eszébe ingázás közben beszélgetést kezdeményezni. Majd egy idő után nem csak beszélgetni kezdenek, hanem egymás életére is hatással lesznek, sőt azt sem túlzás állítani, hogy felelősséget is vállalnak egymásért. Igazi barátokká válnak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsenek egymásnak. 
Olvasás közben nagyon sokat gondolkodtam a történeten. Vajon én mit tennék, ha engem is megszólítana valaki. Milyen lenne beszélgetést kezdeményezni másokkal, és milyen lenne az, ha végül nem csak beszélgetnénk, hanem egymás fontos szereplőiéve válnánk az életünkben?

A szereplők igazi, életteli karakterek. Nincs olyan, akit ne kedveltem volna meg. Iona egy igazán kedves és szerethető hölgy, aki régen igazi ikonnak számított. Rendezvényről rendezvényre járt, igazi vip vendég volt mindenhol. Mára azonban úgy érzi magát, mint egy öreg bútordarab, aki elvesztette fényét. Mindehova a kutyusával jár, és mindig ugyanoda ül a vonaton. Piers egy dúsgazdag bankárnak tűnik első látásra, de vajon milyen titkokat rejteget? Tényleg olyan beképzelt, mint amilyennek elsőre tűnik? Martha egy fiatal lány, aki egy baklövés miatt célponttá vált az iskolájában. Túl tud lépni a szégyenén és képes lesz arra, hogy ragyogjon a színpadon? Sanjay egy ápoló, aki végtelenül nagy empátiával van megáldva, de ez sokszor csak nehezíti a munkáját. Hogyan tud megbírkózni egy ápoló az érzéseivel, amikor egy-egy betege halálakor ő is meghal egy kicsit belülről? Emmie a reklámszakmában dolgozik, de egyre jobban elbizonytalanodik ömagában a névtelen üzenetek miatt, amelyek szép lassan lerombolják az önbizalmát. David pedig egy idősebb úr, akiről mindig mindenki megfeledkezik. A házassága azonban szemmel láthatóan válságba került. Vajon képes feléleszteni újra a régi lángot? Alapvetően mindegyik szereplő más és más, nem is különbözhetnének jobban egymástól, de egy idő után egyre jobban elmerülnek egymás világában, míg végül elképzelhetetlenné válik, hogy ne váljanak barátokká. Mindegyikük komoly problémákkal küzd, azok megoldása kezdetben szinte lehetetlennek tűnik. De ahogy haladunk előre a történetben, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy nincs olyan dolog, amit Iona ne tudna megoldani. Mindenki számíthat rá és valahogy a világ is szebb hellyé válik mindenki számára. Amikor azonban egyszercsak nem száll fel a vonatra, és napokra eltűnik, mindannyian aggódni kezdenek. Vajon képesek lesznek megtalálni őt és segíteni neki? Hogyan alakul a csapat sorsa?

Egyszerűen imádtam látni, hogy mennyire szépen összefonódtak az egyes emberi sorsok. Sokszor nem is figyelünk a környezetünkre. Olvasunk, vagy éppen zenét hallgatunk. Sokszor halljuk, hogy nem segítünk egymásnak még akkor sem, ha a másiknak szüksége van rá. És akkor itt van ez a könyv, ami visszaadja az emberiségbe vetett hitét az embernek. Hogy képesek vagyunk arra, hogy figyeljünk egymásra, hogy nem vagyunk annyira önzők, hogy elmenjünk a másik szenvedése mellett. Egy igazi lélekbonbon volt számomra ez a kötet, és nem véletlen, hogy ez volt a február hónapom kedvenc olvasmánya. Egyszerűen imádtam. Volt, hogy mosolyogtam, máskor meg teljesen elkomorultam és bevallom, volt egy pont, amikor talán még pityeregtem is egy kicsit. 

Összességében én csak pozitív dolgokat tudok mondani erről a könyvről. Ez a regény tényleg az egyik legszerethetőbb olvasmány, amivel az idén találkoztam. Nem tudok mást mondani csak azt, hogy szívből ajánlom mindenkinek. Clare Pooley neve felkerült a kedvenceim közé, úgy tűnik az írónő nem tud hibázni. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 

Nyereményjáték

Az ingázás és a vonatozás szerves részét képezi a történetnek, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Rengeteg olyan település van Budapest környékén, ahonnan a tömegközlekedésnek hála viszonylag könnyen be lehet utazni a fővárosba. Minden állomáson találtok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik településről van szó. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomások

03.25.: Csak olvass!
03.27.: Könyv és más
03.29.: Olvasónapló
03.31.: KönyvParfé

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése