2024. április 26., péntek

Robin Stevens: Halálos ​tűzijáték (Úrilányok nem gyilkolnak 4.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Immáron negyedik alkalommal követhetjük Daisy Wells és Hazel Wong detektív irodájának ténykedését. Hőseink visszatérnek iskolájukba, ahol sok minden változott, egy valami azonban nem: ismét lesz bűntény, amiért lesz értelme a detektíviroda működésének. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a kiváló regénysorozat legújabb darabjával és ha velünk játszatok, esélyetek van megnyerni a Manó Könyvek által felajánlott regény egy példányát is.

Daisy Wells és Hazel Wong a vakáció után visszatér a Deepdean Leányiskolába, ahol rengeteg újdonság várja őket.

Új diákvezére lett az intézménynek, aki saját követőiből választja ki az új prefektusokat, a végzős évfolyam öt legutálatosabb diákját. Elizabeth Hurst és az Ötök mindenkit rettegésben tartanak, borzasztó büntetéseket találnak ki azoknak, akik nem hajlandók betartani a szabályaikat.
Az Örömtüzek Éjszakáján, az ünnepi tűzijáték után azonban Elizabeth Hurstöt holtan találják. De vajon ki ölhette meg? Sok ellensége volt, mert rengeteg titkot tudott - ezeket egy füzetbe jegyezte fel, melynek lapjai a halála után itt-ott előbukkannak, óriási riadalmat okozva a diákok körében.
Daisy és Hazel nyomozni kezdenek, de közben a barátságuk is veszélybe kerül. Vajon sikerül összefogniuk és megtalálni a tettest?


Ha van könyvsorozat, aminek a sorsát a szívemen viselem, az egyértelműen az Úrilányok nem gyilkolnak. Már a negyedik rész jelent meg kis országunkban, de egyszerűen megunhatatlan Robin Stevens sorozata, mindegyik kötet egyedi és izgalmas. Daisy Wells és Hazel Wong a legkedvesebb detektívpárosommá vált az elmúlt időszakban, nagyon kedvelem a lányokat és azt, ahogy dolgoznak. Abszolút azt érzem, hogy a szerző nem tud hibázni, minden részben elkápráztatja az olvasóját a kreativitásával. Talán nem túlzás azt állítani, hogy engem megvett kilóra, és már most tűkön ülve várom a folytatásokat, amiből szerencsére akad bőven. Remélhetőleg nem is kell sokat várnunk a következő kalandra. 

A Halálos tűzijáték című kötet egy rendkívül érdekes és izgalmas olvasmány, ami abszolút felveszi a versenyt a többi kötettel. Legnagyobb örömömre visszatértünk az "alapokhoz", így a cselekmény ismét a a Deepdean Leányiskolában játszódik. Már egy gyilkosság is aggasztó tud lenni egy iskolában, így gondolom mondanom sem kell, hogy egy második mennyire felborzolhatja a kedélyeket. A mostani eset azonban talán példanélküli, hiszen az áldozat (Elizabeth Hurst) egy diák, sőt tulajdonképpen ő az új diákvezér. Elizabeth a saját követőiből választotta ki az új prefektusokat, ők segítették a munkáját, de az alsóbb évfolyamok legnagyobb bánatára az öt legutálatosabb diák lett a társa. Elizabeth és az Ötök mindenkit rettegésben tartanak, borzasztó büntetéseket találnak ki azoknak, akik nem hajlandók betartani a szabályaikat. Az Örömtüzek Éjszakáján, az ünnepi tűzijáték után azonban Elizabeth Hurstöt holtan találják. De vajon ki ölhette meg? Tényleg baleset történhetett, vagy valami sötétebb dologra bukkannak a lányok? Elizabethnek sok ellensége volt, mert rengeteg vélt/valós titkot tudott - ezeket egy füzetbe jegyezte fel, melynek lapjai a halála után itt-ott előbukkannak, óriási riadalmat okozva a diákok körében. Vajon mi lehet a tettes célja? Ki lesz a következő, akinek a titka napvilágra kerül és milyen hatással lesz rá a dolog?

A  regény hihetetlenül érdekes és izgalmas,  remek választás a 10-14 éves korosztály számára. Tökéletes ifjúsági krimi, még felnőtt fejjel is imádtam olvasni, ezért biztos vagyok benne, hogy a célközönség körében is nagy sikere lesz. Nagyon tetszett, hogy a bűntény megoldása nem teljesen egyértelmű, rendesen megdolgoztatja az olvasó agyát. Semmi sem magától értetődő, igazán szövevényes ez az ügy is. Külön imádtam hogy ebben a történetben nem csupán Elizabeth halálának a körülményei kérdésesek, nem csak a gyilkosságot kell kinyomozni, hanem egy másik rejtély is megoldásra vár. Vajon a gyilkos és a titkok kiszivárogtatója egy és ugyanaz a személy lenne? Kinek állhatott érdekében elhallgattatni a prefektust? Összefügg az eset a titkos füzet tartalmával? Vajon ki veszítheti a legtöbbet, ha napvilágra kerül az iskola minden titka? Ha pedig elfogadjuk azt az alapvetést, hogy a Elizabeth a titkok miatt halt meg, akkor vajon nem logikátlan, ha a gyilkos elkezdi azokat napvilágra hozni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések zakatoltak a fejemben végig olvasás közben. 

Ahogy haladunk előre, mindenki egyre gyanúsabbá és gyanúsabbá válik. Az Ötök csoportjából bárkiről el tudja az olvasó képzelni, hogy mindenképpen szeretné a titkát biztonságban tudni, hiszen rendkívül súlyos dolgokról van szó. Van akinek a puszta jóléte és házassági kilátásai, másnak az iskolai előmenetele, és olyan is akad, akinek a szeretteinek az élete múlt azon, hogy a titka biztonságban maradjon. De vajon van olyan lány, aki gyilkolna is ezért? 

A történet két főszereplője Daisy és Hazel ebben a könyvben is remekül helyt áll, de nagyon tetszett, hogy a nyomozóiroda, már nem csak kettejük szupertitkos magánügye, hanem a szobában lakó lányok is csatlakozhattak a nyomozáshoz. A nyomozás végig csapatmunka volt és bár többször is összezörrentek a lányok, ez azt hiszem, hogy inkább annak a frusztrációnak volt köszönhető, hogy szép lassan kinyílt az a légbuborék, amelyet kettejük köré húztak és egyre több ember lépett be rajta. Ez pedig óriási lépés volt, hiszen Daisy karakterének talán az egyik legnagyobb hiányossága, hogy egyszerűen nem tud csapatban dolgozni és az osztozkodás is nehezére esik. Sokat kell fejlődnie, de azt hiszem, hogy nem jelent majd problémát, hiszen ilyen csodás barátokkal nem lesz nehéz dolga. Látszik, hogy nagyon szeretik egymást és hozzon bármit is a jövő, mindig számíthatnak egymásra. Még akkor is, ha egyiküknek akad egy levelző partnere, aki legalább annyira érdeklődik a bűntények iránt, mint ők. 

Nagyon szeretem a sorozatot és az is nagyon tetszik, hogy mindegyik kötet élfestett formában jelent meg. Remekül mutatnak a polcon, egyszerűen imádom. Az iskola alaprajza is helyet kapott a kötetben, de ha esetleg olvasás közben elveszítené valaki a fonalat, hogy ki-kicsoda a történetben, a névjegyzék is hasznos lehet a kötet elején. A szószedet pedig sokat segít az ismeretlen szavak és kifejezések megértésében.  Különösen kedves lett szívemnek ez a kötet, hiszen a belső borítón az én ajánlómat is olvashatjátok. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy helyet kaptam ezáltal én is a könyvben, így még jobban kötődik Daisy és Hazel világához. 

Őszintén bízom benne, hogy sikerült meghoznom a kedveteket a sorozathoz, mert Robin Stevens regényei abszolút megérdemlik, hogy nagyobb népszerűségre tegyenek szert. Remek ifjúsági történet, melyet egyszerűen nem tudok eléggé dicsérni. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Nyereményjátékunkban  minden állomáson elrejtettünk a bejegyzésekben egy-egy női nyomozó nevét.  A feladat, hogy megtaláljtáok ezt a nevet és a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok, ki a megalkotója az adott hölgynek. Azaz annak a szerzőnek a nevére vagyunk kíváncsiak, aki megírta az állomásokon megtalált hölgyet. Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.26 Csak olvass!
04.28 Spirit Bliss Sárga Könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése