2024. október 6., vasárnap

Charmaine Wilkerson: Fekete ​torta + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően újabb könyv jutott el hozzánk, amiből nemrég sorozat is készült a Disney+-ra. Tartsatok négy bloggerünkkel a turné során, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a Fekete tortából.

Egy ​titkos recept.

Eleanor Bennett rejtélyes örökséget hagy két gyermeke, Byron és Benny számára: egy réges-régi családi recept alapján készült fekete tortát és egy hangfelvételt. Eleanor az üzenetben megosztja felkavaró történetét egy önfejű, fiatal úszónőről, aki egy gyilkosság rá vetülő gyanúja miatt megszökik az otthonát jelentő szigetről. Az anya szívszorító története fokozatosan bontakozik ki a könyv lapjain: olyan titkok kerülnek napvilágra, melyeket Eleanor élete végéig rejtegetett. Egy rég elveszett gyermek körüli rejtély pedig felforgatja mindazt, amit a testvérek tudni véltek származásukról és magukról.

Lehet-e Byron és Benny újra szoros szövetségese egymásnak? Össze tudják-e rakni anyjuk valódi történetét, és teljesíthetik-e utolsó kérését, miszerint „osszátok meg a tortát, amikor eljön az ideje”? Vagy elveszettebbnek érzik magukat, mint valaha?

Charmaine Wilkerson debütáló regénye arról, hogy az árulások, titkok, emlékek, sőt nevek öröklése hogyan alakíthatja a kapcsolatokat és a történelmet. A hangulatos és gyönyörűen megírt történet rendkívüli utazás egy család életén keresztül, amelyet örökre megváltoztattak a matriarcha döntései.

Nagyon régóta szemeztem már Charmaine Wilkerson regényével és az ebből készült sorozattal, de elhatároztam, hogy addig nem nézem meg az adaptációt, amíg a kötetet sorra nem szeretem. Egy kicsit lassan haladtam az olvasással, mert ezer más dolog járt a fejemben, de végül sikerült befejeznem a regényt. Talán új kedvencet nem avattam vele, de abszolút figyelemre méltó kötetnek tartom, sőt teljesen ledöbbentem, hogy ez a szerző első könyve. 

A Fekete torta egy nagyszerű kötet szeretetről, veszteségről és újrakezdésről. Arról, hogy mennyire ingatag lábakon állhat még egy igazán szerető család is, ha a kommunikáció nehezükre esik. Egy történet büszkeségről, félelemről és arról, hogy mire képes egy anya, hogy megóvja családját és szeretteit. Egy történet ahol az egyes szereplőket nem feltétlenül csak a genetika köti össze, egy láthatatlan erő is formálja a sorsukat. A könyv sokszor meglepett, Eleanor Bennett rejtélyes élete nem csak a gyermekeire, hanem magára az olvasóra is sokkolóan hat. A lapokon megelevenedik előttünk a fiatal karibi térségbeli nő élete, a sok nehézség, amin keresztül kellett mennie sokkoló volt számomra. Könnyebbséget jelent az olvasó lelkének, hogy a Eleanor az életének történetét meséli el két gyermekének, így az első pillanattól kezdve tudjuk, hogy a nő végül otthonra lelt és családot alapított. 

A történet szerint Eleanor egy rejtélyes örökséget hagyott két gyermek, Byron és Benny számára: egy réges-régi családi recept alapján készült fekete tortát, mely a fagyasztóban lapul és egy hangfelvételt, melyben a nő felfedi a múltját. Eleanor megosztja felkavaró történetét egy önfejű, fiatal úszónőről, aki egy gyilkosság rá vetülő gyanúja miatt megszökik az otthonát jelentő szigetről. Az anya szívszorító története fokozatosan bontakozik ki a könyv lapjain: olyan titkok kerülnek napvilágra, melyeket Eleanor élete végéig rejtegetett. Egy rég elveszett gyermek körüli rejtély pedig felforgatja mindazt, amit a testvérek tudni véltek származásukról és magukról. Egy családi konfliktus miatt Benny régóta nem tartotta a kapcsolatot családjával, bár édesanyja többször hagyott neki üzenetet, ő sokáig nem kereste őket. Ekkor a testvérek kapcsolatán is repedés keletkezett, eltávolodtak egymástól. Vajon lehetnek újra szövetségesei egymásnak? Megismerhetik Eleanor igaz történetét? Mit titkolt a nő egész életében? 

A karakterek igazán érdekesek, izgalmasak és sokszínűek. Nem tökéletes, romantikus hősök, hanem valódi hús-vér emberek, akik sokszor és sokat hibáznak, felállnak és végül továbbmennek. Sőt, továbbmegyek Benny és Byron karaktere sokáig egy kicsit sem volt szimpatikus számomra. Valahogy nem kerültek közel hozzám. Sem a hozzáállásuk, sem pedig a viselkedésük nem tette őket szerethető karakterré. Ahogy azonban haladtunk előre, úgy ismertük meg az személyiségük rétegeit. Benny önző viselkedése mögött olyan traumák lapultak, melyek hatására talán mi sem viselkedtünk volna okosabban. Byron pedig még sem olyan szívtelen, mint ahogy elsőre tűnhet és a tökéletességre való törekvése mögött és megérthetjük a valós indokokat. Ugyan szüleik mindent megtettek annak érdekében, hogy boldog és egészséges gyermekeket neveljenek, de frusztrációik, félelmeik sokszor tévútra vezették őket. Talán nem mindig viselkedtek a legokosabban, de abban egy másodpercig sem kételkedhetünk, hogy csak a legjobbat akarták nekik. A kommunikáció lett volna legjobb eszközük, de elmentek egymás mellett, míg végül nem lett túl késő ahhoz, hogy mindent képesek legyenek megbeszélni. 

A fekete torta nagyszerű keretbe foglalta az egész regényt, nagyon érdekes volt látni, hogy mennyire fontos szerepet töltött be ez az édesség a karibi térségből érkezettek és tulajdonképpen Eleanor életében is. Rávilágít arra, hogy mennyire fontosak a hagyományok és a nemzeti ételek, ugyanakkor érdekes volt olvasni azt a narratívát is, hogy vajon mennyire tekinthető nemzeti ételnek valami, ha a hozzávalói mondjuk Ázsiából, vagy mondjuk Afrikából érkeztek. Nagyon elgondolkodtató volt számomra. 

A könyvben ugyan csak érintőlegesen, de megjelenik a rasszizmus is. Nem csak a sztereotípiák jelennek meg, többször is említésre kerül például az, hogy mivel Byron bőre kicsit sötétebb, mint Bennyé, mennyivel többször állítják meg őt a rendőrök este, pusztán azért, mert fekete. 

Összességében szerettem a Fekete torta című regényt, a sorozatra pedig nagyon kíváncsi vagyok, biztos vagyok benne, hogy azt is sorra kerítem majd. Eleanor története nagyon tetszett, lenyűgözött, hogy a sok fájdalom és veszteség után végül lábra tudott állni. Gyermekeivel együtt én is megdöbbenve olvastam az életéről és kíváncsian vártam, hogy a kirakósok darabkái végül összeálljanak. Végül egy igazán kerek történetet kapott az olvasó, nagyon szerettem, hogy a szerző figyelt arra, hogy elvarrjon minden szálat. Ha szeretitek a családregényeket, akkor jó szívvel ajánlom nektek a Fekete torta című regényt. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,85

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 

                                     

Nyereményjáték

Ezúttal az lesz a feladatotok, hogy a Könyvmolyképző Kiadó oldalán található beleolvasó segítségével megválaszoljátok az állomásokon található kérdéseket. Írjátok be a helyes választ a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS

Hogy nevezi a kínai szleng az afrikai származású embereket?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 30. Kitablar
10. 02. Utószó
10. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 06. Csak olvass!