2020. október 20., kedd

Jane Austen: Büszkeség és balítélet + Nyereményjáték

 

Sziasztok!

A Menő Könyvek Kiadó nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Jane Austen  életművének egyik legismertebb és legjelentősebb darabját.  Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a Büszkeség és balítélet legújabb kiadását!

Mindig is szerettem az angol irodalmat, a Büszkeség és balítélet pedig óriási kedvencem. Azon kevés kötetek egyike, amelyet már számtalanszor elolvastam. A mű Jane Austen második regénye. Az írónő a történet első változatát 1796–97-ben írta meg, akkori címe Első benyomások (First Impressions) volt. A regény végleges változata azonban csak  1813-ban jelent meg Büszkeség és balítélet címmél. Magyarországon először 1958-ben jelent meg a könyv. 

Vitatathatatlan, hogy a Büszkeség és balítélet Jane Austen életművének legismertebb és egyik legjelentősebb darabja. Mr Darcy karaktere az első oldaltól kezdve megdobogtatta a szívemet, de Lizzy személyisége is igazán közel áll hozzám. Nagyon kedvelem az erős női karaktereket, így Elizabeth azonnal a kedvencemmé vált. Jó volt látni, hogy nem egy elnyomott "sajnálatra méltó" szereplő, hanem öntudatos, intelligens személy, aki okossága és viselkedése okán kiemelkedik környezetéből. 

No de nem szaporítom tovább a szót, lássuk miról is szól a könyv. 

Szerelmek ​és félreértések klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliából. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt. Amikor Mr. Bingley, a módos agglegény beköltözik az egyik szomszédos birtokra, felbolydul a Bennet-ház élete. A férfi előkelő londoni barátai és a vidékre vezényelt nyalka, ifjú katonatisztek közt bizonyára számos udvarlója akad majd a lányoknak. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, és amikor Mr. Bingely váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Ám egy Lydiával kapcsolatos családi válsághelyzet hamarosan ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit…
Eredeti hangú, máig modern, magával ragadó történet, melyben magunkra ismerhetünk.

Mikor megláttam, hogy a Menő Könyvek jóvoltából meseszép borítóval jelenik meg a kötet egy másodpercig sem gondolkodtam. Azonnal tudtam, hogy mindenképpen szeretném beszerezni ezt a szépséges változatot. 

Nem először és biztos vagyok benne, hogy nem is utoljára forgattam Jane Austen lenyűgöző regényének lapjait, a Büszkeség és balítélet az egyik kedvenc történetem már nagyon rég óta. Biztos vagyok benne, hogy ehhez hozzájárul anyum rajongása, igazából miatta néztem meg anno az 1995-ös BBC feldolgozást. Addig még csak nem is tudtam a történet létezéséről. Azonnal elvarázsolt a történet. Emlékszem mennyire örültem annak, hogy a két szerelmes nem omlott azonnal egymás karjába. Lassan, fokozatosan alakultak ki az érzelmeik, az elején még csak nem is szimpatizáltak egymással. Üdítő változatosság volt számomra, hiszen rentegeg olyan filmet láttam akkoriban, ahol a főszereplők azonnal egymásba szerettek, az első pillanattól kezdve tudták, hogy őket egymásnak teremtette az ég. Jó volt látni, hogy itt nem ez a helyzet. Számomra sokkal hitelesebb volt így a történet. A film után azonnal elolvastam a könyvet is, a rajongásom pedig azóta töretlen. 

A történet szerint az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Ahogy a könyv első mondatában is olvashatjuk: „Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség. Ez az igazság oly mélyen bevésődött a vidéki családok lelkébe, hogy ha ilyen ember csöppen a szomszédságukba, rögtön egyik vagy másik leányuk jog szerinti tulajdonának tekintik, még ha nem ismerik is érzéseit vagy nézeteit.”

Ma már senki nem lepődik meg azon, ha egy lány továbbtanul, vagy vezetői beosztásban dolgozik egy menő multinál, de a19. században még nem volt túlságosan sok lehetősége a nőknek. A társadalmi felemelkedés szinte egyetlen lehetősége a házasság volt, másmilyen keretek között nem kerülhettek magasabb társadalmi státuszba a nők. Ezek után talán kevésbé meglepő, hogy Mr. Bingley jelenléte mekkora izgalmat váltott ki a környékbeli családok körében. Mindenki szerette volna, ha az ő lányán akad meg a fiatal férfi szeme. Úgy alakul a dolog, hogy a fiatal férfi fülig belezúg a legidősebb Bennet lányba, Jane-be, de a történet fő szála mégsem az ő kapcsolatuk alakulása. 

A két főszereplő nem más, mint Jane okos és kifejezetten csípős nyelvű testvére Elizabeth (Lizzy), aki heves szócsatákat vív több ízben is, Mr. Bingley gőgös és roppant kellemetlen természetű barátjával, Mr. Darcy-val. A két karakter kezdetben egyáltalán nem szimpatizál egymással. Túlságosan hamar ítélkeznek, egyáltalán nem látják a másik igaz valóját. Az ő esetükben talán hatványozottan is igaz a zsák a foltját kifejezés. Meglehetősen hasonlítanak egymásra, így kezdetben leginkább idegesítik egymást. Ahogy haladunk előre a történetben azoban szép lassan rájönnek arra, hogy teljesen rosszul ítélték meg a másikat és talán több közös van bennük, mint amit elsőre hittek volna. 

A két pár kapcsolatának több nehézséget is ki kell állnia, egyáltalán nem magától értetődő, hogy végül egymásra találnak. Le kell győzniük a társadalmi előítéleteket, hiszen mindkét férfi egy nála jóval alacsonyabb társadalmi státuszú nőbe szeretett bele. Sokszor nem nézték jó szemmel az ilyen kapcsolatot, a kívülállók joggal feltételezhetik ilyenkor, hogy a másik fél hozományvadász és csak a rengeteg pénz miatt érdeklődnek a fiatalemberek iránt. Sajnálatos módon Mrs. Bennett viselkedése sem segít abban, hogy rácáfoljon ezekre a feltételezésekre. Egy másodpercig sem titkolja, hogy Mr. Bingley nagyszerű fogás számukra. 

Bár Mr. Darcy is rendkívül vagyonos, de ő a viselkedése miatt sokáig nem tartozik a legnépszerűbb facér fiatalemberek sorába. Magába zárkózó és fanyar stílusa sokak számára antipatikus, kellemetlen emberként tekintenek rá. 

Lizzy egy igazán erős és karakán karakter, számára kevésbé fontos a csillogás. Nem szeretne csupán gazdasági megfontolásból házasodni, így egy házassági ajánlatot vissza is utasít édesanyja legnagyobb bánatára. Ezen törekvéseit édesapja is támogatja, hagyja, hogy lánya úgy döntsön, ahogy szeretne. Egy másodpercig sem kíméletes Mr. Darcy-val, azonnal láthatjuk, hogy emberükre akadtak egymásban. Sokáig tévesen ítélik meg egymást, ám egy sorsfordító eseménynek köszönhetően minden megváltozik. 

Amiko Lydia miatt kisebb fajta családi vészhelyzet alakul ki, Mr. Darcy segít nekik feloldani ezt a rendkívül szégyenletes helyzetet. Ekkor ébred rá Lizzy, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit. 

Nagyon imádtam ezt a csodálatos kiadást, biztos vagyok benne, hogy kiemelt helye lesz a kötetnek a polcomon. Olyan jó látni, hogy a kiadó ennyire a szívén viseli ezeknek a könyveknek a sorsát, őszintén bízom abban, hogy még sok ilyen nagyszerű és klasszikus történet kap majd új köntöst. Én biztos benevezek majd az összesre. Természetesen nem minden a csinos borító, ezt én is tudom, de talán ezeknek köszönhetően a fiatalabb korosztály is szívesen lapozgatja majd ezeket a regényeket. 

Összeségében sokadik olvasásra is imádtam a Büszkeség és balítéletet és határozottan állíthatom, hogy még mindig nem untam meg. Jane Austen regénye a szívem csücske, remélem lassan eljutok majd oda, hogy az összes megjelent művét elolvassam. Mr. Darcy és Lizzy az egyik kedvenc irodalmi párosom, nagyon szeretem őket. Én bátran ajánlom mindenkinek ezt a kötetet, hiszen nem csak egy igazi klasszikus, hanem nagyszerű romantikus történet is. 

Értékelés: 5/5

Ha az értkelés után úgy érzitek, hogy ennek a  gyönyörű új kiadásnak a polcon van a helye, akkor  ITT tudjátok beszerezni. 



Nyereményjáték

Jane Austen könyvei óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Mi sem bizonyítja ezt annál jobban, minthogy rengeteg könyvadaptáció készült regényeiből. A mostani játékunkon ezekre a filmekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy képet, ami az adott adaptációra vonatkozik, nincs más dolgokat, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik filmre gondoltunk. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP 



a Rafflecopter giveaway

Állomások

10.12.: Flora the Sweaterist (értékelés)
10.14.: Csak olvass (extra)
10.16.: Flora the Sweaterist (extra)
10.18.: Readinspo
10.20.: Csak olvass! (értékelés)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése